Gloviczki Zoltán, az Orbán-kormány korábbi köznevelésért felelős helyettes államtitkára szerint nagyon sok 22-es csapdája van az oktatásban. Kijelentette azt is, hogy ma Magyarországon nem szakpolitikai kormányzás folyik, így abban többé nem kíván részt venni és nincs olyan ajánlat, amiért visszamenne a minisztériumba.

Az oktatás helyzete csak akkor oldódhat meg, ha az végre eléri a politikusok ingerküszöbét. A döntéshozók és a pedagógus-szakszervezetek is zsákutcába kerültek, egyik fél sem tud már újat mondani – mondta az Indexnek Gloviczki Zoltán, az Orbán-kormány korábbi köznevelésért felelős helyettes államtitkára, az Oktatási Hivatal volt elnöke, aki jelenleg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

Nem várt helyről érkezett a pofon az Orbán-kormánynak, éles kritikával tette helyre a kabinetet a korábbi helyettes államtitkár

Gloviczki Zoltán a Bajza Utcai Általános Iskolában, Budapesten 2019. április 2-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csak akkor lehet tovább építkezni, ha a tanárok anyagi megbecsülése rendben van. Egyébként szerintem működőképes ajánlat a kormány által ismertetett terv, miszerint 2025-re a pedagógusok átlagfizetése bruttó 777 forint lehet. Kár, hogy ez az elképzelés egyelőre az uniós források behozatalától függ. De mennyivel szimpatikusabb lenne, ha azt is mondanák, hogy „nehéz idők járnak, de nélkülözhetetlen a munkátok, még egy picit tartsatok ki, és mi igyekszünk mindent megtenni”. Ez a típusú kommunikáció a fiatalok pályára terelése szempontjából is kulcsfontosságú lenne

- nyilatkozta az Indexnek Gloviczki Zoltán. A tanárhiány kapcsán elmondta, hogy nagyon sok 22-es csapdája van az oktatásban.

Egyfelől luxus, hogy kisebb falvakban vannak olyan felső tagozatok, ahova alig egy tucat gyerek jár – ha jár. Másfelől nagyon meg kell gondolni, hogy ezeket az intézményeket bezárjuk-e, hiszen gyakran a gyerekeknek és a pedagógusoknak is ez az egyetlen kitörési pont a térségben. Ugyancsak 22-es csapdája például a szabad iskolaválasztás, ami egyfelől az oktatási szabadságjogok egyik legfontosabb eleme. Másfelől amíg erre lehetőség van, addig a szegregatív jelleg sem szűnik meg.

Gloviczki Zoltán arról is beszélt, hogy amióta távozott az Oktatási Hivatal éléről, az oktatásirányítás nem kérte ki a véleményét a nagyobb döntések előtt. 

Nem igazán vannak drámai döntések, így tulajdonképpen nem volt milyen ügyben kikérni a véleményem. Gyakran idézik egy korábbi kijelentésem, miszerint ma Magyarországon lényegében megszűnt az oktatáspolitika. Ezt komolyan így gondolom. Ez nem azt jelenti, hogy rossz, vagy hogy az ellenzék jobban csinálná, de az egyértelmű, hogy nem mozog a rendszer.

Arra a kérdésre, hogy jelenlegi vezetők érzik-e annak a súlyát, hogy ezen a területen fejlődésre, továbblépésre van szükség, a volt helyettes államtitkár azt mondta:

Én senkire nem akarom rásütni, hogy nem lát vagy nem érez valamit, de miután nem történik semmi, akarva akaratlanul is erre a következtetésre jut az ember. Érzik vagy sem, ez a szindróma.

Gloviczki Zoltán közölte azt is, ha visszahívnák az Oktatási Hivatalba, vagy akár a minisztériumba, nemet mondta.

Ma Magyarországon nem szakpolitikai kormányzás folyik, én pedig csak szakpolitikus tudok lenni. A politika más dimenzióihoz abszolút nem értek, nincs hozzá affinitásom, azt nem tudnám szolgálni.

Gloviczki Zoltán az Erasmus-ügyről is elmondta véleményét

Meglepett, hogy őszinte legyek. Ha pimasz akarnék lenni, akár azt is mondhatnám, hogy ilyen váratlan lépéseket csak a magyar kormány részéről szoktam meg az Európai Unió felé, fordítva erre eddig nem volt példa. A döntés bizonyos értelemben bizsergette a humorérzékem, de közben meg arra is gondoltam: mégiscsak szomorú, hogy idáig jutottunk. Ezzel együtt szerintem nem érdemes temetni az Erasmust, 2024-ig még élnek az együttműködési szerződések, a legfrissebb fejlemények szerint addig még bőven pont kerülhet az ügy végére.

Gloviczki Zoltán közölte azt is, ha nem sikerül megegyezni, az a hazai egyetemek versenyképességének sem tenne jót.

Egyértelmű, hogy nagy érvágás lenne, de a magyar egyetemek mellett az uniós intézmények is rosszul járnának, mondom ezt anélkül, hogy túldimenzionálnám a hazai felsőoktatás jelentőségét. Budapest rendkívül népszerű célpont a külföldi hallgatók körében, emiatt is gondolom, hogy 2024-ig mindenképpen rendeződik a helyzet.

Forrás: Index

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Csizmás Kond: Engem inkább az ijeszt meg, hogy fingod nincs mi az a ,,szakpolitika". És ezt teljesen értelmetlen, hosszú kommentben fejezed ki.
Nem akarlak bántani, de tényleg ijesztő a butaságod. Különösen ahhoz képest, amennyit okoskodsz.
Megértem, hogy te fideszes vagy.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
Gloviczkit nagyon nem szeretem, de most van némi igazság a szavaiban, kivéve az Erasmust illető mondatait!
Fideszes potentátokkal a kuratóriumok élén nincs biztosítva az, hogy arra érdemesek menjenek külföldre, inkább a "Szocialista Hazáért Érdemrend" mai megfelelőinek a gyermekei!
A m,últ ismétli önmagát...
Terminátor
"Egyébként szerintem működőképes ajánlat a kormány által ismertetett terv, miszerint 2025-re a pedagógusok átlagfizetése bruttó 777 forint lehet!"
Hu!
Menyi lehet a nettó? Egy 500-as?
Akkor aztán lessz éhségmenet!
Peller Anikó
@Terminátor: '2025-re a pedagógusok átlagfizetése bruttó 777 forint lehet.'

Nana, ez csak az átlag! Ami hozzávetőleg annyit tesz, hogy a szakfelügyelő kuratóriumok keresnek 777 milliót, a tanárok meg 77 forintot. Osszák be.
nejlontacskó
@Csizmás Kond: " Addig amíg nem értik meg hogy az ország sorsát csakis a helyi kormány oldhatja mg soha nem is lesz rend sehol. "
Mégis, a tanárok helyzetének megoldására, az EU-tól várja a kormány a megoldást!
Minden más faszságra, van pénz...
Csizmás Kond
@nejlontacskó: ...ezt ki mondta neked ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok