Gloviczki Zoltán, az Orbán-kormány korábbi köznevelésért felelős helyettes államtitkára szerint nagyon sok 22-es csapdája van az oktatásban. Kijelentette azt is, hogy ma Magyarországon nem szakpolitikai kormányzás folyik, így abban többé nem kíván részt venni és nincs olyan ajánlat, amiért visszamenne a minisztériumba.

Az oktatás helyzete csak akkor oldódhat meg, ha az végre eléri a politikusok ingerküszöbét. A döntéshozók és a pedagógus-szakszervezetek is zsákutcába kerültek, egyik fél sem tud már újat mondani – mondta az Indexnek Gloviczki Zoltán, az Orbán-kormány korábbi köznevelésért felelős helyettes államtitkára, az Oktatási Hivatal volt elnöke, aki jelenleg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

Nem várt helyről érkezett a pofon az Orbán-kormánynak, éles kritikával tette helyre a kabinetet a korábbi helyettes államtitkár

Gloviczki Zoltán a Bajza Utcai Általános Iskolában, Budapesten 2019. április 2-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csak akkor lehet tovább építkezni, ha a tanárok anyagi megbecsülése rendben van. Egyébként szerintem működőképes ajánlat a kormány által ismertetett terv, miszerint 2025-re a pedagógusok átlagfizetése bruttó 777 forint lehet. Kár, hogy ez az elképzelés egyelőre az uniós források behozatalától függ. De mennyivel szimpatikusabb lenne, ha azt is mondanák, hogy „nehéz idők járnak, de nélkülözhetetlen a munkátok, még egy picit tartsatok ki, és mi igyekszünk mindent megtenni”. Ez a típusú kommunikáció a fiatalok pályára terelése szempontjából is kulcsfontosságú lenne

- nyilatkozta az Indexnek Gloviczki Zoltán. A tanárhiány kapcsán elmondta, hogy nagyon sok 22-es csapdája van az oktatásban.

Egyfelől luxus, hogy kisebb falvakban vannak olyan felső tagozatok, ahova alig egy tucat gyerek jár – ha jár. Másfelől nagyon meg kell gondolni, hogy ezeket az intézményeket bezárjuk-e, hiszen gyakran a gyerekeknek és a pedagógusoknak is ez az egyetlen kitörési pont a térségben. Ugyancsak 22-es csapdája például a szabad iskolaválasztás, ami egyfelől az oktatási szabadságjogok egyik legfontosabb eleme. Másfelől amíg erre lehetőség van, addig a szegregatív jelleg sem szűnik meg.

Gloviczki Zoltán arról is beszélt, hogy amióta távozott az Oktatási Hivatal éléről, az oktatásirányítás nem kérte ki a véleményét a nagyobb döntések előtt. 

Nem igazán vannak drámai döntések, így tulajdonképpen nem volt milyen ügyben kikérni a véleményem. Gyakran idézik egy korábbi kijelentésem, miszerint ma Magyarországon lényegében megszűnt az oktatáspolitika. Ezt komolyan így gondolom. Ez nem azt jelenti, hogy rossz, vagy hogy az ellenzék jobban csinálná, de az egyértelmű, hogy nem mozog a rendszer.

Arra a kérdésre, hogy jelenlegi vezetők érzik-e annak a súlyát, hogy ezen a területen fejlődésre, továbblépésre van szükség, a volt helyettes államtitkár azt mondta:

Én senkire nem akarom rásütni, hogy nem lát vagy nem érez valamit, de miután nem történik semmi, akarva akaratlanul is erre a következtetésre jut az ember. Érzik vagy sem, ez a szindróma.

Gloviczki Zoltán közölte azt is, ha visszahívnák az Oktatási Hivatalba, vagy akár a minisztériumba, nemet mondta.

Ma Magyarországon nem szakpolitikai kormányzás folyik, én pedig csak szakpolitikus tudok lenni. A politika más dimenzióihoz abszolút nem értek, nincs hozzá affinitásom, azt nem tudnám szolgálni.

Gloviczki Zoltán az Erasmus-ügyről is elmondta véleményét

Meglepett, hogy őszinte legyek. Ha pimasz akarnék lenni, akár azt is mondhatnám, hogy ilyen váratlan lépéseket csak a magyar kormány részéről szoktam meg az Európai Unió felé, fordítva erre eddig nem volt példa. A döntés bizonyos értelemben bizsergette a humorérzékem, de közben meg arra is gondoltam: mégiscsak szomorú, hogy idáig jutottunk. Ezzel együtt szerintem nem érdemes temetni az Erasmust, 2024-ig még élnek az együttműködési szerződések, a legfrissebb fejlemények szerint addig még bőven pont kerülhet az ügy végére.

Gloviczki Zoltán közölte azt is, ha nem sikerül megegyezni, az a hazai egyetemek versenyképességének sem tenne jót.

Egyértelmű, hogy nagy érvágás lenne, de a magyar egyetemek mellett az uniós intézmények is rosszul járnának, mondom ezt anélkül, hogy túldimenzionálnám a hazai felsőoktatás jelentőségét. Budapest rendkívül népszerű célpont a külföldi hallgatók körében, emiatt is gondolom, hogy 2024-ig mindenképpen rendeződik a helyzet.

Forrás: Index

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Csizmás Kond: Engem inkább az ijeszt meg, hogy fingod nincs mi az a ,,szakpolitika". És ezt teljesen értelmetlen, hosszú kommentben fejezed ki.
Nem akarlak bántani, de tényleg ijesztő a butaságod. Különösen ahhoz képest, amennyit okoskodsz.
Megértem, hogy te fideszes vagy.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...hidegrázós ez a szakpolitikai kifejezés...olyan mint amikor a muszlim mondja hogy egy az isten...és csak azt szabad imádni és csak úgy, mert a nem agyonköveznek.
A politika és a pedagógus hozzáállás egyszerre és egyazon okból indult...a zuniós belehablatyolásból. Addig amíg nem értik meg hogy az ország sorsát csakis a helyi kormány oldhatja mg soha nem is lesz rend sehol.
Aki Én
@Csizmás Kond: Engem inkább az ijeszt meg, hogy fingod nincs mi az a ,,szakpolitika". És ezt teljesen értelmetlen, hosszú kommentben fejezed ki.
Nem akarlak bántani, de tényleg ijesztő a butaságod. Különösen ahhoz képest, amennyit okoskodsz.
Megértem, hogy te fideszes vagy.
Aki Én
@Őrnagy: Ezt a sok baromságot...
Azzal akartam kezdeni, hogy biztos jön az egyik agyhalott önjelölt oktászakértő, és leefftársozza a szakembert, mert annak nem egyezik a véleménye a hozzá nem értő rendőrével. És tessék, megtörtént. Nem vagytok túl bonyolultak, sőt, inkább nagyon egyszerűek.
,,Gloviczki Zoltán, az Orbán-kormány korábbi köznevelésért felelős helyettes államtitkára, az Oktatási Hivatal volt elnöke, aki jelenleg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora."
De te hitelesebb vagy, igaz?
Galway
Egyébként szerintem működőképes ajánlat a kormány által ismertetett terv, miszerint 2025-re a pedagógusok átlagfizetése bruttó 777 forint lehet.

Hát ha nem is lesz 777 forint, de legalább is annyit ér!

"Füllentett a hüllő, az a vén bolondos,
csak úgy úgy rektor úr ő, ahogyan én orvos,
Beszél majd az utókor...
-Kiről?--
... doktor Gloviczkiróóóóóóóóóóóóól!"
verőce21
"A megbeszélések nyílt, elvtársias légkörben zajlottak." :)
Aki Én
@Őrnagy: Minden mondatot engem igazol, te tanulatlan suttyó :)
A legutóbbi is egy szépen megfogalmazott mondat :)
Gyere máskor is.
Galway
@Csizmás Kond: Az uniós elvek legfontosabbikai között van a szubszidiaritás elve. Minden problémának azon a szinten kell megtalálni a megoldását, ahol keletkezik.
Ja, azért kell nekünk százezer hivatal, fő- és alhatóság, stb.!

Amúgy meg milyen felelős kormány az, amelyik csak annyit bír üzenni, hogy látszólag bármit megoldunk, ha az a mocskos Brüsszel ad hozzá pénzt?! Nem semmit se oldanak meg, csak ha jön hozzá a mocskos Brüsszel pénze számolatlanul és elszámolatlanul.
Januárban kaptunk magunktól 3 nap Szlovákiát/Lengyelországot karácsonyi ajándékként. Az uniós tagság őket pályára állította. A szlovák kisváros, ahová elutaztunk, befejezte a panelprogramot. Például.

És mi? Mi kakukkfióka vagyunk a közös fészekben.
Alfa
a korrupt gerinctelen kamukeresztény orbán és a narkós pedofil fidesz-ner keresztény-fasiszták hazugságainak következménye
Aki Én
@Őrnagy: ...egyre szebb, nehogy abbahagyd :)
Minden megnyilvánulásod parádés és hiteles.
Kellesz kontrasztnak :)
Csak Norisz és senki más
@Galway: 777e buttó! Persze a kenyér ára 7777/kg?!
fergeteg
Ez hír ! Ki a f...om ez a jóskapista?
fergeteg
Az árakért a kőbe nem döngölt bolsi maradványok a felelősek,akik kezébe maradt a a beszállító és nagyker cégek nagy része.
A FIDESZ gyáva volt,hogy nem fejezte le őket időben.
Gazella
@fergeteg: na mi van szharkari gyurika halfarok stb.. csak nem birsz leszokni az elmebeteg gecirol.
Aki Én
@fergeteg: ,,Az árakért a kőbe nem döngölt bolsi maradványok a felelősek"

Ritka, de egyetértek veled.
Vagyis orbánék, a komplett fidesz.
ómió
@Őrnagy: Oké, ez stimmel, de mit hazudnak, akkor, ezek egy valódi pofonról!?
Toller Béla
Ez a gloviczki az a fajta, mint az, aki szerint csak ő akar békét egész Európában ! Legalább is, nem hall mást magán kívül...Jó, nem is lehetne ma rektor másképpen ...
drrotf
Azt hogy a minisztériumban nem szakmai munka folyik, már más is észrevette, aminek kifejezést is adtak.Az a baj, hogy Pintér úr, a mindent tudásnak a minisztere meg van elégedve a munkájával, és nem érzékeli ezt az állítást!mondhatnám hogy érzéketlen, de minek, ez az ember csak a saját megfigyeléseinek hisz, és akkor is az elképzeéseit véghezviszi, ha az egész oktatás megszünik!
jáger laszló
Ez is csak 1 vélemény
1 fecske pedig nem csinál nyarat!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Csizmás Kond
@Galway: A milyenséget szintén korábbról kell keresni...és lehetőleg nem úgy értelmezni mint ahogy itt tetted...mert elítéled ha a magyar kormány kér de helyesled és példaként állítod szembe, hogy legyelország, szolvákia stb a brüsszeli pénzből állt helyre...
Dr. Proktor
Gloviczkit nagyon nem szeretem, de most van némi igazság a szavaiban, kivéve az Erasmust illető mondatait!
Fideszes potentátokkal a kuratóriumok élén nincs biztosítva az, hogy arra érdemesek menjenek külföldre, inkább a "Szocialista Hazáért Érdemrend" mai megfelelőinek a gyermekei!
A m,últ ismétli önmagát...
Terminátor
"Egyébként szerintem működőképes ajánlat a kormány által ismertetett terv, miszerint 2025-re a pedagógusok átlagfizetése bruttó 777 forint lehet!"
Hu!
Menyi lehet a nettó? Egy 500-as?
Akkor aztán lessz éhségmenet!
Peller Anikó
@Terminátor: '2025-re a pedagógusok átlagfizetése bruttó 777 forint lehet.'

Nana, ez csak az átlag! Ami hozzávetőleg annyit tesz, hogy a szakfelügyelő kuratóriumok keresnek 777 milliót, a tanárok meg 77 forintot. Osszák be.
nejlontacskó
@Csizmás Kond: " Addig amíg nem értik meg hogy az ország sorsát csakis a helyi kormány oldhatja mg soha nem is lesz rend sehol. "
Mégis, a tanárok helyzetének megoldására, az EU-tól várja a kormány a megoldást!
Minden más faszságra, van pénz...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.