Lázár János elkaszálna több tucat fővárosi fejlesztést egy kiszivárgott dokumentum szerint – tudta meg a Telex. Az egész mögött felsejlik Lázár és Fürjes rivalizálása is. A kiszivárgott dokumentumról Lázár János a Telexnek azt mondta: sajnálja, hogy a lap „ellopott dokumentumokkal házalóktól szerzi be az információit”, és azt állította, hogy korábban minden kérdésben a rendelkezésére állt a lapnak.

Néhány napja derült ki, hogy Lázár János javaslatára a kormány felmondta a Nyugati pályaudvar továbbtervezésére vonatkozó, már elnyert uniós támogatási szerződést. A Telex birtokába került ugyanakkor egy olyan, néhol indulatos széljegyzetekkel tarkított lista is, amin mintegy nyolcvan további, nagyrészt fővárosi fejlesztés lezárásáról döntött a miniszter.

„SOHA! NEM!” – Lázár János és Fürjes Balázs brutális rivalizálásba kezdett, az államtitkár „szerelemprojektje” is guillotine alá került

Lázár János építési és közlekedési miniszter. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Telex birtokába került dokumentumon a korábbi, Vitézy Dávid-féle Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) nyolcvan, túlnyomórészt fővárosi és agglomerációs fejlesztése található, azok jelenlegi állásával, valamint azonnali lezárásuk kockázataival és következményeivel. Az NKK és elődje, a BFK főleg a fővárosra és az agglomerációra koncentrált, ezért a leállított projektek nagyrészt az itt élő, mintegy hárommillió embernek fájhatnak.

A Telex szerint érdekes bepillantást nyújthat Lázár János munkamódszerébe az, amilyen kézzel írt kommentek kerültek erre a feljegyzési listára.

A dokumentumban nagybetűs „SOHA! NEM!” felirattal nyugtázták a Városmajor megújításának elkaszálását, melynek az előkészítés itt már 43 százalékon áll, 162 millió forintot elköltöttek rá.

Ez volt Fürjes Balázs, egykori Budapest és agglomerációs fejlesztési államtitkár „szerelemprojektje”.

Két másik projektre is indulatos nem volt a tárca válasza. „Nem! Lezárni!” – olvasható a Gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötésének tervezete mellett, amely jelenleg 15 százalékon áll. A megyei, agglomerációs P+R parkolók fejlesztésénél ugyanezt rótta a papírra a miniszter, pedig a projekt 60 százalékon áll.

A fővárosból az agglomerációba futó HÉV-ek sem jártak jól a széljegyzetek alapján. „Lezárni!” – írta a miniszter a csepeli-soroksári és a szentendrei HÉV összekötésének (azaz az 5-ös metró) tervezésére, pedig a jelenleg 38 százalékon álló projektre már 2,2 milliárdot költöttek.

Számos vasúti fejlesztés is megy a levesbe, de a 30 százalékon álló gellérthegyi közpark („Lezárni. SOS!”) és nagy csepeli közpark, a Wetland („Lezárni.”) indulatos megjegyzések mellett lett elkaszálva.

Három esetben az NKK szakértői politikai kockázatot is emlegettek:

A Füredi utca külön szintű (közút-vasút) átvezetését a XVI. kerület kormánypárti országgyűlési képviselője is támogatta, Lázár mégis a projekt („magas érdeksérelemmel járó”) lezárása mellett döntött.

A kelenföldi Duna-parti sétány fejlesztését szintén a kormánypárt országgyűlési képviselője támogatta a 2022-es választáson, ezért a lépést (lezárást) majd „meg kell magyarázni” a széljegyzet szerint.

A 75 százalékon álló átfogó agglomerációs-budapesti kerékpáros hálózati stratégia folytatását pedig azért (is) ítélték folytatandónak az NKK szakértői, mert a projektnek erős lakossági támogatása van, fél éven belül lezárható lenne, és a lezárás visszafizetési kötelezettséget generálna. A szigorú válasz ennek ellenére itt az: „Lezárni!”

Sajnálom, hogy a Telex, a minisztériumból ellopott dokumentumokkal házalóktól szerzi be az információit, noha én mindig, minden kérdés esetében igyekszem a rendelkezésükre állni

– reagált Lázár János a lap megkeresésére.

Hozzátette: a korábbi, Nemzeti Közlekedés Központ projektjei közül „30 jelenleg is folyamatban van; 25-öt a brüsszeli szankciós politika és a háború gazdasági hatásai miatt fel kellett függesztenünk; 7 beruházás befejeződött; míg 14 projekt lezárásra került. A kormány a jelenlegi gazdasági helyzetben azokat a fenntartható beruházásokat akarja és tudja támogatni – függetlenül attól, hogy azok vidéken vagy a fővárosban valósulnak meg – amelyek nemzetgazdasági szempontból fontosak, gazdaságélénkítő hatással bírnak”, szögezte le a miniszter a Telexnek.

Forrás: Telex, 24.hu, hvg.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
A LÉZERJANKÓ HIRTELENJÉBEN LEGALÁBB ANNYI KÁRT CSINÁL MINT A NAVRAPÖCS !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pegero
@Nyírfa: 17:58 Néztél már tükörbe? Gyanítom még balalajkának sem lennél jó!
Nyírfa
@Nessy: A DK kormányra készül, úgyhogy jöhet a Gyurcsány-vészhelyzet kijárási tilalommal, statáriummal, a kivezényelt katonaság igazoltatja a lakosságot, és letartóztatásokat eszközöl. Mi feljelentjük a kormányt a hágai bíróságon, és védelmet kérünk az itt állomásozó NATO-csapatoktól. Erre Orbán bejelenti, hogy az ország kilép a NATO-ból és az EU-ból, mire kétmillió ember jelenik meg az utcákon a kormány lemondását követelve. Tovább is van, mondjam még? :)
jesz
@Nyírfa: szerintem Lázár még időben átveszi a hatalmat..

:-)
jesz
naponta látom azt a helyet, ahová a délBudai szuperkórházat tervezték(építeni)...
...ebből annyira nem lesz semmi, hogy már nem is emlegetik sehol...néhány milliárd azért erre is elfolyt.
Nyírfa
@jesz: Attól tartok, nem járnánk jobban vele. A fideszt teljes egészében ki kell vonni a hatalomból.
A fideszen belüli puccsot ugyan már jó ideje várom, s remélhetőleg csak késik, nem múlik, azonban, ha kormányon is maradnának, csak átmeneti ügyvezetői feladatot látnának el.
ómió
Efftársak! Semmi komoly! Le lehet nyugodni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok