Egy fokozattal, az eddigi "BBB/A-2"-ről a továbbra is befektetési ajánlású "BBB mínusz/A-3"-ra lefelé módosította a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadós-kötelezettségek besorolását pénteken az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő.

Leminősítette Magyarországot az S&P Global Ratings
Fotó: Pixabay

A magyar osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service is befektetési kategóriában, az S&P új besorolásánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

A S&P Global Ratings a péntek éjjel Londonban bejelentett módosítással egy időben a tavaly augusztus óta érvényben tartott negatívról stabilra javította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A stabil kilátást alátámasztó tényezők között a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság a következő két évben elkerüli a jelentősebb visszaesést és átvészeli az orosz-ukrán háború közvetett hatásait.

A hitelminősítő azzal is számol, hogy a magyar kormány a következő néhány évben fokozatosan csökkenti az államháztartási hiányt, és az orosz földgázszállítások általánosságban továbbra is fennakadás nélkül folytatódnak.

A stabil kilátás tényezői között szerepel az is, hogy az S&P Global Ratings szerint az Európai Unió nem csökkenti jelentősebb mértékben, legfeljebb késlelteti a 2021-2027-es pénzügyi EU-keretből (MFF), illetve az ellenállóképesség javítására szolgáló európai uniós pénzügyi eszközből (RRF) Magyarország számára hozzáférhető folyósításokat.

Az osztályzat leminősítésének indokai között ugyanakkor a cég kiemelte, hogy Magyarország gazdasági sokkok sorozatát szenvedte el a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt, és e sokkok gyengítették a költségvetési és a monetáris szakpolitika rugalmasságát.

Az S&P Global Ratings a magyar gazdaság specifikus kockázatának nevezi azt a kérdést, hogy az unió jogállamisági mechanizmusa alapján részben még mindig befagyasztott EU-folyósítások időben hozzáférhetővé válnak-e Magyarország számára, mivel e források felszabadítása a feltétele egyes reformtervek sikeres végrehajtásának.

A hitelminősítő ugyanakkor megerősíti: alapeseti várakozása az, hogy Magyarország és az EU megállapodásra jut, és az Európai Unió nem csökkenti jelentősen e folyósításokat.

E forgatókönyv alapján az S&P Global Ratings előrejelzése a következő évekre éves átlagban a magyar hazai össztermék (GDP) 4 százalékának megfelelő uniós finanszírozást valószínűsít.

A hitelminősítő elemzése szerint a magyar energiaellátást terhelő rövid távú kockázatok tavaly ősz óta elenyésztek, tekintettel a csökkenő keresletre és az enyhe télre. E tényezők enyhítették a tározói földgázkészletekre nehezedő nyomást – áll az S&P Global Ratings pénteki elemzésében.

A cég közölte: azzal számol, hogy a magyar gazdaság az idén szűken, de elkerüli a visszaesést. Az S&P Global Ratings várakozása szerint a magyar GDP-érték az idén 0,3 százalékkal növekszik reálértéken, köszönhetően elsősorban a nettó export pozitív hozzájárulásának.

Ha a lefelé ható kockázatok nem materializálódnak, a magyar gazdaság éves növekedési üteme a következő években 3 százalék közelébe gyorsulhat – áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég az idei év második felére az infláció érdemi csökkenését várja, de számításai szerint az átlagos infláció 2023 egészére számolva még eléri a 18,5 százalékot.

A hitelminősítő szerint az éves összevetésű inflációs ütem 2024 végére tér vissza a Magyar Nemzeti Bank 2-4 százalékos tűrési sávjába.

Az S&P Global Ratings idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a pénteki osztályzati elbírálás után július 7-én, majd december 8-án szerepel ismét.

A Fitch Ratings – amely a múlt héten negatívra módosította a magyar adósosztályzat kilátását – legközelebb június 23-ra, utána december 15-re jelölte ki a magyar szuverén osztályzatok idei vizsgálati időpontjait.

A Moody's 2023-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 3-án, majd szeptember 1-én kerül sorra.

A három cég mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot.

A Fitch és a Moody's magyar államadós-besorolása "BBB", illetve ugyanennek megfelelő "Baa2", és mindkét osztályzat egy fokozattal jobb, mint az S&P Global Ratings által pénteken megállapított új besorolás.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
Régi megfigyelés, általános fidesz szokás, ha fideszmaffiózó közszereplőt kritizálnak, tényekkel bemutaják gazemberségeit, akkor a fideszhívő kommentelő a kritizálót elküldi az anyjába, személyeskedik vele, jelzőzi, nem veszi tudomásu a kommentelő magánszemély a kiritika alanya meg közszereplő.
Etika, erkölcs, sehol, annyi mint az esküszegő idoljaikban: semmi.
Nekik ez a sex, erre ejakulálnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
drrotf
Nagy Márton , aki nálunk miniszter erre azt mondta , hogy nincs itt semmi látni való, majd jönnek, mondom majd jönnek, a felminősítések!Itt azon van a hangsúly, hogy majd, egyszer, valamikor!de hogy mikor azt a miniszter úr sem tudja, nem is mondta!A baj csak az hogy a kormányunk , amely Orbán szerint jól lavírozik a népek tengerén már drágábban kap hitelt mint korábban!Ezért is fanyarodtunk rá a korábban elutasított az EU.hitelhez!Uram,Miniszter uram, ki fizeti meg az ilyen fajta, gyenge gazdálkodás következményeit? Hát ki más mondja a miniszter "Majd az adófizetők!"Az adófizetők meg csak hallgatnak és fitzetik a balfasz gazdálkodás pénzügyi következményeit!
ómió
Akkor, "sikerült" az efftársaknak kiválasztaniuk egy olyan országot, ahol idén még némi GDP növekedés is várható! A "mínuszolókat" meg, ugye, azért felminősítették!?
namihami
@KisTehen: 09.44:. Az egyik éppen tegnap este! És rontott! Olvasd el figyelmesen, VISSZAminősített. Még befektetésre ugyan alkalmas, de már folyamatosan romló környezetnek itél. És ebben mèg nincs a hét elején felvett GIGAhitel. Ami az államhàztartást, az adósbesorolást és a hiányt is rontja! Egyik se pirospont.
Eladott Ország
Valami zavart érzek az erőben. A kompletten éhenfagyott Németország AAA, az általunk éppen kanyarban előzött Ausztria AA+ besorolású ezeknél a ficsúroknál. Hát hová tették a szemüket? Ilyenkor jön az az orbáni-duma, hogy sóhivatalok ezek. Aztán, ha valami csoda folytán egy negyed lépcsőfokot felfelé léptetnek bennünket a ficsrétingtek’, akkor nyugtázzák, hogy lám, milyen nagyszerű elemzők ezek. Amúgy ezen negatív minősítésről a Kossuth rádió ma reggel csak annyit mondott, hogy az elemző cég kizárólag a háborús helyzet miatt szarta szájba az Orbán tolvaj gazemberség vezette Magyarországot. Pontosabban felminősítés esetén “már a sorosista elemzők is kénytelenek beismerni az egyértelmű javulást” Jó kis szokásos terelés, de mi a BB felé tartunk, a szlovákok mag A-ra vannak megerősítve, és az a rontás, hogy nem AA... Borús lett a paradicsom nem sárga.
Konkrétan nagyon nagy a baj a despota kirabolta kifosztotta elbutította az országot és a lakosságot . Az a csoda hogy nincs 2 millió ember az utcán.
uploads.disquscdn.com/images/2042659a9d6261bbd899ed7dcdd2b29c978aaae65434e7ad3120d471c84fc375.jpg?w=800&h=360
Eladott Ország
Lecseréli a hiteleinket Matolcsy magasabb kamatozású 20-30 év futamidejű hitelekre, nem most fog nőni nagyot a hiány és az adósságunk mert a következő 30 évre szétterítik. A következő generációk fogjak nyögni a kormányunk lopásait és az Orbán család meggazdagodását. 130 % államadósság-növekmény 2010 óta nem elég nagy? A GDP harmada, 15.500 mrd deficit 2020-2022 években nem elég nagy? A rekord infláció nem elég nagy? A rekord forintgyengülés nem elég nagy? A rekord deficit nem elég nagy? A rekord kamatok nem elég nagyok? Hogy semmi se elég az elégedetlen gondolkodóknak?! Ez csak a szerény kezdet,lesz meg rosszabb is. Az elmúlt 12 évben több hitelt vett fel, a fideszmaffia mint előtte 70 évig az összes kormány, és 12 év alatt soha nem látott EU támogatás jött be, évente a GDP 3-5%-a és még csak ennyivel sem nőtt a GDP. Hol a különbözet?! ELLOPTÁK! KB 20 EZER MRD-OT! ÉS EZ A KRETÉN ELLENZÉK KÉPTELEN AZ ILYEN MEGDÖBBENTŐ ADATOKAT A VÁLASZTÓVAL KÖZÖLNI!
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fassets.4cdn.hu%2Fkraken%2F7qnRADqiRcqDUyHQs-lg.jpeg&key=e75b-5eyePPNnDVHvPQREw&w=800&h=622
jáger laszló
Ha minden jók megy idén 0% GDP növekedés vérható, ami 2024-ben talán 3-4 % is lehet!!!???
Ennyit a siker országról!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok