Ugyan a háborús infláció elveszi a reflektorfényt a CoVidról és társairól, a betegségek itt loholnak a nyakunkban. 

Folyamatosan emelkedik a légúti fertőzéses esetek száma itthon, ráadásul a hármas járványt okozó vírusok közül egyszerre több is megbetegítheti az embert, de a víruskutató szerint hamarosan magunk mögött tudhatjuk a tridémiaszezont.

Továbbra is minden irányból leselkednek ránk a vírusok, így jobb lesz vigyázni

Fotó: 123RF.com

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint ismét emelkedett a légúti fertőzéses tünetekkel orvoshoz fordulók száma. 2023. január 16–22. között 185 400-an jelentkeztek ilyen panaszokkal, ami 14 800 fővel haladja meg az azt megelőző heti esetszámot, influenzaszerű megbetegedést 23 800 főnél feltételeztek, ami szintén meredek emelkedést mutat.

„A klinikai tünetek alapján nehéz most megkülönböztetni, hogy az RSV, az influenza, az omikron vagy a húsz náthavírus egyike okozza a megbetegedést, ugyanis mindegyiknél előfordulhat gyengeség, hőemelkedés vagy láz, orrdugulás, orrfolyás, köhögés, tüsszögés, fej- és torokfájás, szemirritáció”

– mondta az Indexnek a víruskutató. Rusvai Miklós azt is kiemelte, hogy az NNK által közölt számokat irányadónak kell tekinteni, mivel sokan még tünetekkel sem fordulnak orvoshoz, ezért valójában sokkal több influenzás vagy koronavírusos eredetű megbetegedés lehet.

„A koronavírus megjelenése óta jobban figyelünk a vírusokra, a légúti fertőzések tüneteire, amik most intenzívebben jelentkezhetnek azzal, hogy a járványügyi korlátozások, izoláció, maszkhasználat miatt kevésbé találkoztunk velük, ezért megkopott az adott kórokozóhoz kapcsolódó immunmemóriánk”

– értékelt a járványtani professzor.

Rusvai Miklós elmondása szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg valaki korábban tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel jutott túl a náthán, annál most akár lázzal és többnapos megbetegedéssel jelentkezhet a betegség.

A hármas, RSV–Covid–influenza vírusfertőzés is előfordulhat elviekben, de ilyenről egyelőre nem hallottunk, nincs szakirodalmi adatunk, nem úgy, mint a fluronáról

– mondta a szakértő, aki hozzáfűzte, hogy nem okoz súlyosabb vagy eltérő tüneteket a kettős fertőzés. A két vírus nem keveredik, nem cserélik ki genetikai anyagukat, külön, de egyszerre is jelen lehetnek a szervezetben.

Ami bosszantóbb, hogy most az is előfordulhat, hogy egyik betegségből a másikba esünk, a legyengült immunrendszer ugyanis a felépülés időszakában kevésbé ellenálló az újabb kórokozóval szemben

– mutatott rá a víruskutató, aki szerint a közösségben való maszkhasználat jelenthet némi védelmet, de mivel az említett vírusok terjedésének legintenzívebb szakaszában vagyunk, nem meglepő, hogy sokan betegek most. Az influenzaoltást ugyan még lehet kérni a háziorvosnál, de 5-7 nap, mire kifejti a hatását.

Rusvai Miklós kitért arra is, hogy az eddigi statisztikákból arra lehet következtetni, hogy az influenzajárvány február elején tetőzhet, márciusra pedig meg is szűnhet.

„A rizikócsoportba tartozók számára mind az omikron, mind az influenza elleni oltás felvétele továbbra is ajánlott, és náthaszerű panaszokkal ne látogassunk most RSV-fertőzéssel veszélyeztetett kisgyermekeseket”

– tanácsolta.

Forrás: Index.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Fölösleges ijesztgetni,úgysem ijedek+!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Pálinkás Pál
" míg valaki korábban tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel jutott túl a náthán, annál most akár lázzal és többnapos megbetegedéssel jelentkezhet a betegség."...ezt akartátok covid nácik...
" hogy a járványügyi korlátozások, izoláció, maszkhasználat miatt kevésbé találkoztunk velük, ezért megkopott az adott kórokozóhoz kapcsolódó immunmemóriánk”...tervetek sikerült,rohadékok...kitoltatok az öregekkel...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.