Tíz évvel a 2000-ben történt brutális tiszai cianid-szennyezés után az Európai Parlament több mint 90 százalékos többséggel elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében be kell tiltani a kontinensen a cianidos bányászati technológiát.

Áder Jánost az akkumulátorgyárak helyett egy huszonhárom évvel ezelőtti szennyezés foglalkoztatja

Áder János aggódik. Forrás: M1 YouTube

Az Európai Bizottság viszont nem tett eleget a felszólításnak, így még mindig használható a módszer, amely a legolcsóbb, de egyben a leginkább környezetpusztító – hangsúlyozta Áder János.

A volt államfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn felidézte, hogy éppen 23 éve, 2000. január 30-án egy romániai aranybányánál gátszakadás történt, amelynek következtében 100 ezer köbméter cianidos zagy került a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába.

Hozzátette, hogy a tározót mindössze egy évvel korábban adták át, tehát súlyos tervezési, engedélyezési és működtetési hibáknak is állniuk kellett a háttérben a rendkívüli időjáráson túl – írja az Index.

A cianidos vegyületet ahhoz használják, hogy kinyerjék az aranyat a kőzetből. A zagy, amelyben benne marad a vegyület jelentős része, ülepítőkbe kerül. Áder János kiemelte, hogy a cianid mennyisége a Szamosban a megengedett 320-szorosa volt.

Úgy értékelte, hogy a magyar vízügyi szakemberek bravúrt hajtottak végre a tiszai környezetpusztítás kezelésekor. Közölte, hogy a Tisza-tó 93 százalékába nem jutott be a szennyezés, 13 holtágat teljesen megmentettek, megóvták a felszín alatti vízbázist, és senki sem halt bele a környezetpusztításba. Ugyanakkor halak, madarak, emlősök pusztultak el, továbbá a turizmus is nagyon megsínylette a történteket.

Egyetlen fillér kártérítést sem kapott Magyarország

Magyarország perelte a szennyező román–ausztrál vállalatot, mintegy 30 milliárd forintra becsülve a kárát – idézte fel Áder János. Bár a pert az állam megnyerte, egy fillért sem kapott, mert a cég csődbe ment, Románia pedig nem állt helyt. Így „a szennyező fizet” uniós elvéből egyetlen fillér kártérítés sem következett Magyarországnak – hangsúlyozta a korábbi köztársasági elnök. (A szennyezés idején egyik ország sem volt az EU tagja – a szerk.)

Úgy vélekedett: időszerű lenne egyértelműbbé tenni a jogszabályokat, hogy ilyen esetben a szennyezést kibocsátó államnak helyt kelljen állnia. Románia úgy adott engedélyt a bányára, hogy nem ellenőrizte megfelelően a létesítését – jegyezte meg.

Forrás: Index
Fotó: YouTube M1

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Egy igazi pártkatonának a feladata a szarelkenés a jelenlegi problémákról. "Már a Debrecentől 16 kilométerre fekvő Hajdúszoboszlón is aggódnak a (vár)megyeszékhelyre tervezett akkumulátorgyár miatt. Sok hajdúszoboszlói lakosban merült fel a kérdés, hogy az akkumulátorgyár milyen hatással lehet majd rájuk, ezért a fürdőváros önkormányzata csütörtöki ülésén tárgyalt a témáról." Káder' János elvtársat ez nem fogalkoztatja. " Cserébe, egy 720 négyzetméteres villát kapott Áder János, hogy ott a nemzet vezetésének görcsös fáradalmait jól kipihenje. Jár neki ez a villa, erről törvény van, hiszen Áder János akkora mesterhegedű, hogy jókora tok kell hozzá, ellötyög majd azon a 720 négyzetméteren, mint egy remeterák, aki eltúlzott, cicomás csigaházba rejti puha potrohát, s a különös külvilágnak csak bajuszcsápjait és ollóit mutogatja. Vagy azt sem."
youtu.be/jhaDrLQOzLk
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pegero
@nejlontacskó: Csakhogy legyen némi fogalmad, milyen aknamunka folyik a debreceni akkumulátorgyár ellen...
mindenszo.hu/kiderult-kik-allnak-a-debreceni-akkumulatorgyar-elleni-tuntetesek-mogott-video/
nejlontacskó
@Pegero: mindenszo.hu ?
Tehát ettől vagy ilyen idióta!
Már mindent értek...
Pegero
@nejlontacskó: Lófaszt sem értesz faszparaszt!
nejlontacskó
@Pegero: ó dehogynem, egy szánalmas, kecskebaszó, fidessbuzi vagy, aki egy olyan portálról tájékozódik, aminek még impresszuma sincs.
Egy agysorvadásban szenvedő, faszkalap nyugger vagy.
Ez a te bajod!
Pegero
@nejlontacskó: Kikérem magamnak! A kecskebaszó nem én vagyok...
www.gyaloglo.hu/users/07/f9/2c/760123.jpg
:DDDD
ómió
És nem akarja efftársiasan elkaszálni az akkugyárat!? Na, ne má'!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.