Egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án elhunyt Chochol Károly Balogh Rudolf-díjas fotóművész, fotóriporter – közölte hétfőn a Magyar Fotóművészek Szövetsége.

Meghalt Chochol Károly
Fotó: Pixabay

Chochol Károly 1935. január 27-én született Budapesten. Eredeti szakmája optikus, a budapesti Fotóklubban tanulta a fotózást. 1950-ben felvették a Magyar Dolgozók Országos Művészfényképező Egyesületébe (MADOME), ahol Haller Frigyes Gézától tanult, majd 1958-tól a Magyar Fotóművészek Szövetségének a tagja volt.

A Találkozások alkotócsoport tagja, valamint a MÚOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakoktatója volt. Aktívan közreműködött a Fotóművészek Szövetsége munkájában, emellett fotóművészeti szakíróként tevékenykedett és fotótörténeti kutatásokat is végzett. Nyugdíjazásáig a TV Híradó, illetve a Telehír fotóriportereként dolgozott. Készített alkalmazott és reklámfotókat is.

Első kiállítása Budapesten, a GANZ Kultúrházban és egyidejűleg a József Attila Színházban nyílt 1954-ben Emberek, arcok címmel.

Jelentősek kortárs fotósokról készített ironikus képei. Félszáz könyv illusztrátora, illetve társszerzője. Több kiállítás rendezője, szerkesztője volt(Tény-kép, Műcsarnok, Budapest, 1980; Magyarok a fotótechnika történetében). Egyebek mellett 1995-ben a Magyar Televízió Életmű Nívódíjával, 2005-ben a MÚOSZ Aranytoll kitüntetésével ismerték el. 2017-ben Balogh Rudolf-díjjal tüntették ki.

A budapesti rakpart – A főváros arcai címmel tavaly novemberben nyílt életműkiállítása Budapest Főváros Levéltárában, amely 2021 óta őrzi egyedülálló fotóanyagát.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Más
OV is +mondta
azeriek a barátaink
Már a baltás ügyben is bizonyították a bátorságukat!!!??? Ez a barátság kvázi aranyat ér
Jönni fog az azeri gáz azeri áram és sok ezer más!!!
Veled vagyunk hős Azerbajdzsán
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
Az még csak hagyján, de az a farok ott a képen éppen a rosszul megtanult fogásait gyakorolja egy letepert országgyűlési képviselőn ! Akit ezért el fognak ítélni ! Ez nem látszik a képen !
sokanvagyunk
Kedves Propeller! - Gondolom, nem a 88 évessel hadakoztak a biztonságiak a királyi tévében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.