Ha Magyarország akarja a helyreállítási alap pénzeit, akkor meg kell szüntetnie a napelemstopot. Hazánknak 2024. december 31-ig kell feloldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát, különben nincs EU-s pénz.

Lefejezheti a magyar napelemstopot az Európai Bizottság? Ha Magyarország akarja a helyreállítási alap pénzeit, akkor szorít az idő

Fotó: Pixabay cco

Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz – írta meg a 24.hu hivatalos dokumentumokra hivatkozva.

A kabinetnek már az idén március 31-ig valamilyen reformot kell végrehajtania az Európai Bizottság javaslata alapján.

Az említett javaslatcsomagot már tavaly november 30-án kiadták, de a kormány érdemben eddig alig reagált rá, holott a dokumentum határidős ajánlásokat is tartalmaz. Azért lenne fontos, hogy Magyarország betartsa ezeket a határidőket, mert csak ezen reformok végrehajtása esetén juthat hozzá a helyreállítási alap vissza nem térítendő, mintegy 2320 milliárd forintos forrásaihoz.

A dokumentum C6.R3 pontjában előírásszerűen állapítják meg, hogy a napenergia alkalmazásának ösztönzése érdekében a lehető leghamarabb, és legkésőbb 2024. december 31-ig hatályát veszti az a nemrég bevezetett intézkedés, amely ideiglenesen megszüntette azt a lehetőséget, hogy az újonnan épített (legfeljebb 50 kVA kapacitású) lakossági fotovoltaikus rendszerek áramot tápláljanak be a hálózatba.

– idézi a lap a javaslatcsomagot. 

Az Európai Bizottság megjegyzi, hogy ennek érdekében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ezt az ideiglenes korlátozást rendszeresen, legalább hathavonta műszaki és objektív kritériumok alapján felülvizsgálja regionális szinten az átvitelirendszer-üzemeltetővel és az elosztórendszer-üzemeltetőkkel. Amint az értékelés eredménye megállapítja, hogy a hálózat alkalmas a termelt villamos energia integrálására, a korlátozást – adott esetben regionális szinten – fel kell oldani.

A reform végrehajtásának határideje 2023. március 31.

A kormány magyarázata szerint a napelemstopra azért volt szükség, mert az áramhálózat nem bír el több csatlakozót. A korszerűsítésre elvileg készen állnak a tervek, de ez szerintük csak uniós pénzből lenne megoldható.

Forrás: 24.hu, rtl.hu, Forbes

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Töketlen ellenzék.
˝A kormány magyarázata szerint a napelemstopra azért volt szükség, mert az áramhálózat nem bír el több csatlakozót. A korszerűsítésre elvileg készen állnak a tervek, de ez szerintük csak uniós pénzből lenne megoldható.˝
1. Paks II-t elbírja.
2. Az utóbbi 100 év legsikeresebb 10 éve, száguldó gazdaság, minket irigylő nyugat, stb. Akkó hun a lovetta?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@ómió: Na vegra valami igazat mondtal! "nem olyan gazdag az allam"... De akkot hol vannak az unios penzek? 20 centis "kilatotornyokban"? A 45 eve rothado kapitalizmusban persze 45 eve epitik a napelemes aramot befogado halozatot, ugye? Talan stadionok, templomok meg kisvasut helyett infrastrukrurafejlesztesre kell a penzt forditani es nem ellopni!!!
ómió
@teuton: Nem, defektes kutyaagyú fajkretén efftárs! Az uniós pénzeket a velejükig korrupt brüsszeli uniós efftársaid lenyulták! Talán már a "demokrácia mintaállamának", Ukrajnának oda is adták, végtére is a fajkretén náci efftársaitoknak (tudod: az "azoviak") az a "bölcsője"! Ha meg a pénzt nem ellopni kell, szólj nekik, mert lehet, ha a katari nem volt elég, még ebből is "rezerváltak" saját maguknak is! Te, mint Lenin Díjas bolsi tetü, esetleg, nem kaptál belőle!?
teuton
@ómió: Analfabeta fajgöreny naci efftars, ha a MOnak NEM jaro penzeket Ukrajna kapja, az nagyon helyes lenne, a korrupr qurmanyod kevesebbet tud lopni, az ikyen analfabeta 1bites gyapjas nyuggerek mint te, meg semmit nem kapnak...
ómió
@teuton: Aki itt lop, defektes kutyaagyú fajgörény náci efftárs, az a tetvesbolsi "famíliád", amelyik 2008-ban is az államcsődig lopta szét az országot! Vagy már ezt is sikerült a Fideszre hazudnotok, a brüsszeli efftársi tetübanád virágzó korrupciójával együtt!? Az más! De bocsi, hogy ezzel "terhellek", hiszen tetvesbolsi elmebetegként te úgysem értesz belőle semmit!
teuton
@ómió: Analfabeta fajgöreny naci efftars, likneldd mar ide be azt az altalad hazudott 2008as allamcsödöt! Meg azt, mikor volt a legmagasabb allamadossag, euroarfolyam es inflacio MOon az utobbi 30 evben? Aztan azt is, mi lett a MANYUP 3000 milliardjaval es az ELIOS-penzekkel? Ja, analfabetakent ez nem megy, ugye? Ha akarod, segithetek, mert EN tudok olvasni. de allamcsödröl nincs sehol semmi, megtalalhato a qurmany propagandamediajaban...
ómió
@teuton: Defektes kutyaagyú fajgörény náci efftárs! Ha kíváncsi vagy rá, majd kikeresed magadnak, amikor Böszme efftársatok 2008-ban visítva rohant az államcsőd elől gigakölcsönért az IMF-hez, amit aktív népzsebelés ígérete (és betartása!) fejében meg is kapott! Így úszhattuk meg az államcsődöt! 2010-ben 22000 milliárdos adóssághegyel "ajándékoztátok" meg az országot meg a magyarokat a 2002-es 6000 milliárdhoz (ami még Kádár efftárs apátok "öröksége" volt) képest, ami a továbbiakban évi 1000-1500 milliárdos ÉVES kamatos kamattal növelte meg mára már 40000 milliárd fölé az államadósságot! Remélem, ezzel "eltölt téged az efftársi elégedettség"! Az infláció meg, ha már kérded, itt Bokros efftársad idején volt a legmagasabb, 30% körül mozgott, amihez se covid, se válság, se háború, de még brüsszeli efftársi "szankciók" se szükségeltettek, elég volt hozzá a "bokrosi szakértelem" is! Még dicsekedett is vele, hogy nincs az a pénz, amitt ő el ne tudna inflálni! A manyup 3000 miilliárdját meg, miután sikeresen kiloptátok az állami nyugdíjkasszából efftársi magánkasszákba - az állam még nyugdíjat is csak eladósodás terhére volt képes fizetni - a "Zorbán" 2010. után visszatette oda, ahonnét kiloptátok: az állam zsebébe! Az ELIOS pénzekből meg közvilágításokat építettek ki - hogy legyen miről hazudoznia a tetvesbolsi fajtátoknak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.