2022 végére már egyértelműen kiderülhetett mindenki számára, hogy a kormány "kezelésbe vette" a bankok után a biztosítási szektort is.

Megpiszkálja a kormány a lakásbiztosításokat is, ezek a felforgató elképzeléseik

Állítólag jó lesz a fogyasztóknak... Forrás: Pixabay

Az egyes biztosítástípusok szabályozása is változni fog, ennek első felvonásaként most megjelentek a lakásbiztosítási verseny fokozására vonatkozó elképzelések, szám szerint négy – írja a Portfolió.

A pénzügyi szabályozás terén is fokozni kell a versenyképességet, ennek érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetésével megkezdődött egy olyan szabálymódosítási csomag kidolgozása, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán

- közölte a minisztérium.

Az előkészítés részeként a minisztérium szakértői megbeszélést folytattak a Magyar Biztosítók Szövetségének és a Bankszövetség szakértőinek bevonásával, valamint több alkalommal egyeztettek a Magyar Nemzeti Bank képviselőivel – árulták el.

A kidolgozás alatt álló szabályozás-tervezet elsősorban 4 irányt jelöl meg a fogyasztók védelme és a verseny fokozása érdekében:

1. A jelzáloghitelekkel egyidejűleg megkötött lakásbiztosítások esetében cél, hogy a hitelintézetek ügyintézője tájékoztassa az ügyfelet a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) kalkulátorról úgy, hogy a fogyasztó – az MFO által biztosított – piaci képet kapjon az elérhető lakásbiztosítások tekintetében és lehetősége nyíljon igénybe venni a számára legkedvezőbb terméket a honlap által nyújtott lehetőségen keresztül.

2. A hitelintézetnél történő fogyasztói hitelszerződés megkötésénél új elemként jelenhetne meg, hogy a Teljes Hiteldíjmutató (THM) maximumának meghatározásakor a biztosítás díja beszámításra kerülne.

3. A már megkötött lakásbiztosításoknál cél egy olyan kommunikációs és átkötési kampány bevezetése, amely lehetővé tenné, hogy az ügyfelek az éves fordulónapon túl minden év adott hónapjában a biztosítók által kidolgozott új ajánlatok szerint költségmentesen átszerződhessenek egy, a számukra kedvezőbb feltételeket kínáló biztosítási konstrukcióra.

4. A verseny fokozásához célul tűzi ki a tervezet, hogy a lakásbiztosítások esetében jutalékplafon kerüljön bevezetésre, amely a fogyasztók részére biztosít egy kedvező ár-érték arányt képviselő biztosítási terméket. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a szabálymódosítási csomagtól végső soron azt várja, hogy az ügyfelek érdekei mentén jelentősen nőhet a piaci verseny, így olcsóbb és jobb termékek válnak elérhetővé számukra.

Forrás: Portfolió
Fotó: Pixabay

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Amit eddig a "védelmünkben " hoztak intézkedést, az mindig többlet költséget jelentett!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@Gyurka80: De a toked elveszett te agyhalott. Ezt kellett volna ravezetni az egyeni szamlakra, amit megigertek orbanek, de semmi nem lett belole,
Aki bennmaradt, azoknak megmaradt a toke+hozam, plusz az evek is el lettek szamolva. Azert ez nagy kulonbseg.
Gyurka80
@Yoda69: Mi van nem tudsz aludni vasárnap hajnali 4-kor?Nem veszett el te idióta, a számlán van. Nekem kimutatta a Nyugdíjigazgatóság! Aki bennmaradt duplán kap?! Ennyire nem lehetsz hülye!
Yoda69
@Gyurka80: Te balfasz, te meg hiszel a Mikulasban? Ezek szerint te egy egyedi eset vagy, mert 3 millio embernek NINCS egyeni szamlaja, ahol nyomon tudna kovetni a nyugdij megtakaritasanak az egyenleget.
Gyurka80
@Yoda69: Hülyegyerek az egyéni számlán a mostani befizetések vannak.Azonban nyugdíj előtt pár évvel adategyeztetésben van az akkori kereset, még a nyári szünetekben lévők is. Mivel neked nem volt adategyeztetésed fiatal vagy te ehhez , nem pofázz!
Yoda69
@Gyurka80: Baromarcu, nem veszed eszre hogy szembe haladsz a sztradan a forgalommal, es azt kiabalod ennyi hulyet, mindenki szembe megy a forgalommal? Ugy latszik itt egyedul neked van olyan nyugdijszamlad ahol az ellopott MANYUP penz megjelenik.
Gyurka80
@Yoda69: Nem érted mit írtam.Nem csodálom a te IQ-dal nem megy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.