Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Az erről szóló rendeletet Orbán Viktor írta alá.

Orbán Viktor úgy döntött, megmenti az önkormányzatokat

Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv.

Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt

- jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A kérdés rendezésének igényét az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére a napokban megtartott fórumon vetették fel az önkormányzati szövetségek. A javaslaton alapuló jogszabály-változás nyomán a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megengedett a helyi cégek számára.

Kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez. Minden egyéb esetben a földgázkereskedő a jogszabály erejénél fogva, külön igénylés nélkül alkalmazza a rendeletben megszabott 60 százalékot. A döntés például települési távhőszolgáltatókat is mentesíthet a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól.

Az EM közleménye Brüsszelt sem hagyja ki a buliból:

"A szankciók okozta nemzetközi energiaválságban komoly ellátásbiztonsági kockázatokkal kellett számolni Európában. A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a családokat. Az ellátásbiztonság megőrzése érdekében a közintézmények fogyasztásának csökkentésével fékezte a gázfelhasználás ütemét. A központi állami hivatalok több mint száz ingatlanban kevesebb földgázt fogyasztva közel 1,7 milliárd forintot takarítottak meg 2022 utolsó négy hónapjában"

- tették hozzá.

Forrás: MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

levarosbukta
Szuper! Először tönkrebacca aztán jön nagy hős megmentő!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 13 :28 Olyan sötét vagy mint a Mariana árok.
justhpeter
Etetés a jövő évi önkormányzati választásra.
kereső
Nem kellett volna elvonni az önkormányzatok bevételeit- aaz állami finanszirozás egy részét, és a helyi adók saját bevételeit. Most nem lenne szükség a "kegyre", a megmentésre. Lehet, hogy a halódó/hanyatló nyugat azért tart ott a szakadékszélén, mert eur millirdokkal támogatták a pandémia alatt ,és most is az önkormányzatokat, akik igy közvetlenül tudták támogatni a településeken élőket? Hja, kérem, a magyar kormány meg elvonta a bevételeket- és lett belőle templom felújitás, meg hitéleti egyházi támogatás.
KisTehen
@Eladott Ország: te meg, mint a klára lyuka
Lepényleső
...azt követően,hogy őket szisztematikusan,kíméletlenül kifosztotta,- hiszen annyira keresztény,amennyire demokrata?
Cucika
Nagy baj van ott fejben. A döntések attól függnek milyen lábbal keltek fel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.