Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Az erről szóló rendeletet Orbán Viktor írta alá.

Orbán Viktor úgy döntött, megmenti az önkormányzatokat

Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv.

Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt

- jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A kérdés rendezésének igényét az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére a napokban megtartott fórumon vetették fel az önkormányzati szövetségek. A javaslaton alapuló jogszabály-változás nyomán a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megengedett a helyi cégek számára.

Kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez. Minden egyéb esetben a földgázkereskedő a jogszabály erejénél fogva, külön igénylés nélkül alkalmazza a rendeletben megszabott 60 százalékot. A döntés például települési távhőszolgáltatókat is mentesíthet a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól.

Az EM közleménye Brüsszelt sem hagyja ki a buliból:

"A szankciók okozta nemzetközi energiaválságban komoly ellátásbiztonsági kockázatokkal kellett számolni Európában. A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a családokat. Az ellátásbiztonság megőrzése érdekében a közintézmények fogyasztásának csökkentésével fékezte a gázfelhasználás ütemét. A központi állami hivatalok több mint száz ingatlanban kevesebb földgázt fogyasztva közel 1,7 milliárd forintot takarítottak meg 2022 utolsó négy hónapjában"

- tették hozzá.

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

levarosbukta
Szuper! Először tönkrebacca aztán jön nagy hős megmentő!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
Mintha itt az éves elszámolásról havira való áttérés lenne a probléma, nem?
Az egészen biztosan nem "A felhasználók kérték" című műsor volt.
Ez a rendelet vonatkozik a "túlhasználatra" is? Mert ha nem, akkor csak félsiker, és még mindig egyszerűbb lenne visszahozni az éves elszámolást. Ez toldozgatásnak, foldozgatásnak, és nem megoldásnak tűnik.
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 13 :28 Olyan sötét vagy mint a Mariana árok.
justhpeter
Etetés a jövő évi önkormányzati választásra.
kereső
Nem kellett volna elvonni az önkormányzatok bevételeit- aaz állami finanszirozás egy részét, és a helyi adók saját bevételeit. Most nem lenne szükség a "kegyre", a megmentésre. Lehet, hogy a halódó/hanyatló nyugat azért tart ott a szakadékszélén, mert eur millirdokkal támogatták a pandémia alatt ,és most is az önkormányzatokat, akik igy közvetlenül tudták támogatni a településeken élőket? Hja, kérem, a magyar kormány meg elvonta a bevételeket- és lett belőle templom felújitás, meg hitéleti egyházi támogatás.
Lepényleső
...azt követően,hogy őket szisztematikusan,kíméletlenül kifosztotta,- hiszen annyira keresztény,amennyire demokrata?
Cucika
Nagy baj van ott fejben. A döntések attól függnek milyen lábbal keltek fel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.