Az igazságügyi miniszter a magyar kormány nevében kérte az Európai Bizottság tájékoztatását arról, hogy a testület együttműködött-e bármilyen programban az Action for Democracy nevű szervezettel – adta hírül az MTI.

Varga Judit félti a magyar választások tisztaságát – Az EU-hoz fordult a külföldi kampánypénzek miattVarga Judit/Facebook

Varga Judit a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésben számolt be arról, hogy levelet küldött Vera Jourová értékekért, átláthatóságért és jogállamiságért felelős uniós biztosnak, az Európai Bizottság alelnökének.

A levél közzétett szövege szerint a tárcavezető azt írta: több mint harminc évvel ezelőtt, amikor Közép-Európában (olyan országokban, mint Magyarország vagy az egykori Csehszlovákia) megindult a rendszerváltás folyamata,

nemzeteink kinyilvánították, hogy a szuverenitás, a demokrácia, valamint a politikai és gazdasági értelemben vett önrendelkezés megvalósulását alapvető értéknek tartják.

Ezen elvek érvényesülésének egyik fő feltétele volt annak kizárása, hogy "bármilyen külső nyomás vagy befolyás jelentős hatással legyen a hazai választásokra. Csak így alakulhat a nemzeti politika a polgárok valódi akarata szerint, ami egyúttal a demokratikus berendezkedésnek is alapfeltétele" – fűzte hozzá Varga Judit.

A miniszter azt írta, "sajnálatos módon" a 2022-es magyarországi választásokhoz kötődően az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került, hogy az egyesült ellenzéki pártok választási kampánya jelentős mennyiségű külföldi – az Európai Unión kívülről származó – támogatást kapott az Action for Democracy nevű szervezettől, és e támogatások célja a választások befolyásolása volt. 

Varga Judit álláspontja szerint ennek az ügynek a jelentősége "számottevő" nemcsak a magyarok, hanem az európai polgárok számára is. Úgy fogalmazott: "ellenőrzött információkkal kell rendelkezniük a demokratikus választási folyamataikra gyakorolt bármilyen külső befolyásról. A Katargate árnyékában az ügy különös figyelmet igényel az EU intézményei részéről."

Az igazságügyi tárca vezetője ezért a levélben a magyar kormány nevében kérte az Európai Bizottság tájékoztatását arról, hogy együttműködött-e a testület bármilyen programban az Action for Democracy nevű szervezettel.

Kérte azt is, hogy az Európai Bizottság – a demokratikus választások tisztaságának, és ezáltal az unió közös értékeinek védelmével összhangban – országjelentéseiben "tekintse kockázati tényezőnek az Európai Unión kívülről származó, a tagállami választások befolyásolására irányuló támogatásokat" – írta Varga Judit.

A miniszter hozzátette: az Európai Bizottság az elmúlt években bizonyította, hogy kész rugalmasan értelmezni hatáskörét a demokrácia és a jogállamiság védelmével kapcsolatban. Ezt – jegyezte meg – a jogállamisági jelentések és az abban foglalt ajánlások gyakorlata is jól példázza.

Varga Judit azt írta: bízik abban, hogy a bizottság hasonlóképpen jár el, amikor a magyar kormány kéri fel együttműködésre ezen értékek védelmében. "Egyes ügyekben ugyan lehet köztünk véleménykülönbség, de azt hiszem, hogy mindketten egyetértünk Václav Havel (volt cseh köztársasági elnök) szavaival: +Csak egy dolog van, amit nem ismerek el: az, hogy értelmetlen lenne egy jó ügyért harcolni+" – zárta sorait a magyar igazságügyi miniszter.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Az persze csak hab a tortán, hogy a pirostérdű asszomnyságot nem zavarja a közpénzek (az adófizetők) milliárdjai mennek a füld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk kampányára, míg mások egy kanyi vasat sem kapnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@Dr. Proktor: Ha van kedved tanulj már történelmet és akkor meglátod, kik robbantották ki a háborúkat!
Eladott Ország
@dr. prédikátor: @m73: Segíts Viktor!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/159248019_143939154265202_1115515864422444600_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=0_2F8BYFJdMAX80l0JX&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDPajcS1689XCJ14ApKk0-w4I4JCHPfWf6b2qGRdYdDmw&oe=640466B9
Felség hogy szeretné. A magyar Mónika Lewinsky. Ez már próba, miként kell ragyogó orcával fölbámulni a Haza Atyja szobrára. A hegedüt felcseréli furujára, mint kígyóbüvölő ! Így indul el egy karrier. Szerintem térdvédőt kéne venni a kisasszonynak. Úrinő nem köpköd. Főnök, ide "hamuzzon"! Varga Judit szájrátétellel gyógyítja Orbán Viktor elvtárs fityma szűkületét a Karmelitában!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/315297218_558747209589088_2457415081078818497_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=AGWuJcKTA_AAX9Gffr6&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfAgSchxTHXAv3HwgHnBWh00QV9usyhlc6vG9JUVjLtbfA&oe=63E29B2C
Dr. Proktor
@Shikari: Én tudom, a hiányosságok viszont nálad vannak...
A hit az nem történelmi kategória, pláne a vakhit...
Béla333
Lopni csak a NER-nek lehet, a bűnpárti miniszterasszony szerint.
Ők kampányolhatnak a választók adóforintjaiból, lophatnak, csalhatnak. Mert nekik ez jár...
Aki Én
@Maccska: Egyrészt még nem tudjuk a ,,külföldről kapott kampánypénz" történetét, másrészt a magyaroktól ellopott ezermilliárdok izgalmasabbak. Mármint IQ 30 fölött.
Neked elnézzük :)
Az a baj, hogy te mindent a szádba veszel, amit a fidesz odanyom. Csukd baszki, és nyisd ki a szemed.
Vagy nem vagy ennyire buta, csak annak akarsz látszani? Na, az sem jobb.
csipetke
@Maccska: 00:07 A gazdád hány milliárdot adott a francia bige kampányára? Azt lehet? Nyilván azt is a kisember fogja visszafizetni, nem a gazdád

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.