Az igazságügyi miniszter a magyar kormány nevében kérte az Európai Bizottság tájékoztatását arról, hogy a testület együttműködött-e bármilyen programban az Action for Democracy nevű szervezettel – adta hírül az MTI.

Varga Judit félti a magyar választások tisztaságát – Az EU-hoz fordult a külföldi kampánypénzek miattVarga Judit/Facebook

Varga Judit a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésben számolt be arról, hogy levelet küldött Vera Jourová értékekért, átláthatóságért és jogállamiságért felelős uniós biztosnak, az Európai Bizottság alelnökének.

A levél közzétett szövege szerint a tárcavezető azt írta: több mint harminc évvel ezelőtt, amikor Közép-Európában (olyan országokban, mint Magyarország vagy az egykori Csehszlovákia) megindult a rendszerváltás folyamata,

nemzeteink kinyilvánították, hogy a szuverenitás, a demokrácia, valamint a politikai és gazdasági értelemben vett önrendelkezés megvalósulását alapvető értéknek tartják.

Ezen elvek érvényesülésének egyik fő feltétele volt annak kizárása, hogy "bármilyen külső nyomás vagy befolyás jelentős hatással legyen a hazai választásokra. Csak így alakulhat a nemzeti politika a polgárok valódi akarata szerint, ami egyúttal a demokratikus berendezkedésnek is alapfeltétele" – fűzte hozzá Varga Judit.

A miniszter azt írta, "sajnálatos módon" a 2022-es magyarországi választásokhoz kötődően az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került, hogy az egyesült ellenzéki pártok választási kampánya jelentős mennyiségű külföldi – az Európai Unión kívülről származó – támogatást kapott az Action for Democracy nevű szervezettől, és e támogatások célja a választások befolyásolása volt. 

Varga Judit álláspontja szerint ennek az ügynek a jelentősége "számottevő" nemcsak a magyarok, hanem az európai polgárok számára is. Úgy fogalmazott: "ellenőrzött információkkal kell rendelkezniük a demokratikus választási folyamataikra gyakorolt bármilyen külső befolyásról. A Katargate árnyékában az ügy különös figyelmet igényel az EU intézményei részéről."

Az igazságügyi tárca vezetője ezért a levélben a magyar kormány nevében kérte az Európai Bizottság tájékoztatását arról, hogy együttműködött-e a testület bármilyen programban az Action for Democracy nevű szervezettel.

Kérte azt is, hogy az Európai Bizottság – a demokratikus választások tisztaságának, és ezáltal az unió közös értékeinek védelmével összhangban – országjelentéseiben "tekintse kockázati tényezőnek az Európai Unión kívülről származó, a tagállami választások befolyásolására irányuló támogatásokat" – írta Varga Judit.

A miniszter hozzátette: az Európai Bizottság az elmúlt években bizonyította, hogy kész rugalmasan értelmezni hatáskörét a demokrácia és a jogállamiság védelmével kapcsolatban. Ezt – jegyezte meg – a jogállamisági jelentések és az abban foglalt ajánlások gyakorlata is jól példázza.

Varga Judit azt írta: bízik abban, hogy a bizottság hasonlóképpen jár el, amikor a magyar kormány kéri fel együttműködésre ezen értékek védelmében. "Egyes ügyekben ugyan lehet köztünk véleménykülönbség, de azt hiszem, hogy mindketten egyetértünk Václav Havel (volt cseh köztársasági elnök) szavaival: +Csak egy dolog van, amit nem ismerek el: az, hogy értelmetlen lenne egy jó ügyért harcolni+" – zárta sorait a magyar igazságügyi miniszter.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Az persze csak hab a tortán, hogy a pirostérdű asszomnyságot nem zavarja a közpénzek (az adófizetők) milliárdjai mennek a füld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk kampányára, míg mások egy kanyi vasat sem kapnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
FAPICSA!!!AZ PERSZE NEM ZAVAR HOGY A FITYMASZ ELCSALTA A VÁLASZTÁST UGYI!!!
Eladott Ország
@dr. prédikátor: @m73: Segíts Viktor!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/159248019_143939154265202_1115515864422444600_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=0_2F8BYFJdMAX80l0JX&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDPajcS1689XCJ14ApKk0-w4I4JCHPfWf6b2qGRdYdDmw&oe=640466B9
Felség hogy szeretné. A magyar Mónika Lewinsky. Ez már próba, miként kell ragyogó orcával fölbámulni a Haza Atyja szobrára. A hegedüt felcseréli furujára, mint kígyóbüvölő ! Így indul el egy karrier. Szerintem térdvédőt kéne venni a kisasszonynak. Úrinő nem köpköd. Főnök, ide "hamuzzon"! Varga Judit szájrátétellel gyógyítja Orbán Viktor elvtárs fityma szűkületét a Karmelitában!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/315297218_558747209589088_2457415081078818497_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=AGWuJcKTA_AAX9Gffr6&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfAgSchxTHXAv3HwgHnBWh00QV9usyhlc6vG9JUVjLtbfA&oe=63E29B2C
Dr. Proktor
@Shikari: Én tudom, a hiányosságok viszont nálad vannak...
A hit az nem történelmi kategória, pláne a vakhit...
Béla333
Lopni csak a NER-nek lehet, a bűnpárti miniszterasszony szerint.
Ők kampányolhatnak a választók adóforintjaiból, lophatnak, csalhatnak. Mert nekik ez jár...
Aki Én
@Maccska: Egyrészt még nem tudjuk a ,,külföldről kapott kampánypénz" történetét, másrészt a magyaroktól ellopott ezermilliárdok izgalmasabbak. Mármint IQ 30 fölött.
Neked elnézzük :)
Az a baj, hogy te mindent a szádba veszel, amit a fidesz odanyom. Csukd baszki, és nyisd ki a szemed.
Vagy nem vagy ennyire buta, csak annak akarsz látszani? Na, az sem jobb.
csipetke
@Maccska: 00:07 A gazdád hány milliárdot adott a francia bige kampányára? Azt lehet? Nyilván azt is a kisember fogja visszafizetni, nem a gazdád

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.