A választások óta tovább mélyült a generációs szakadék – derül ki a Medián decemberi felméréséből.

Medián: a fiatalok nem szívlelik a Fideszt, az idősek szinte rajonganak érte
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mint írják, éles ellentét van a 40 évesnél fiatalabb és az annál idősebb korcsoportok politikai irányultsága között: míg az utóbbiaknak 59 százaléka, az előbbieknek csak 22 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re.

A fiatalok körében azonban nem csak a választásokon közös listán indult ellenzék népszerű, de az átlagnál nagyobb a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága is.

Medián: a fiatalok nem szívlelik a Fideszt, az idősek szinte rajonganak érte

A szakadék megmutatkozik akkor is, ha a szavazótáborok átlagéletkorát hasonlítjuk össze, de az ellenzék viszonylag alacsony átlagéletkora elfedi az egyes pártok közötti jelentős különbségeket: a baloldali pártok követői átlagosan 50 fölött járnak, sőt, a DK-sok inkább hatvanasok – olvasható a közvélemény-kutatásban.

Átlagéletkorok pártpreferenciák szerint 2022 decemberében:

Demokratikus Koalíció 60

MSZP 50

Fidesz-KDNP 57

Párbeszéd 42

Jobbik 41

Momentum 40

Mi Hazánk 40

LMP 39

Kétfarkú Kutya Párt 36

Az ellenzék persze csak akkor számíthat a fiatalokra, ha képes mozgósítani őket: a biztos szavazók aránya 40 fölött 77 százalék, 40 alatt 67 százalék – ismertette a Medián.

Forrás: Facebook/Medián

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@KisTehen: azt a ti esetetekben elhülyülésnek nevezik! 0rbán mitöl lenne konzervatív? nálánál nagyobb libernyák nincs az egész európában, csak ti hülyék vagytok ezt észrevenni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Horizont: Cáfoltam! Nem az "agyhalott" idősek- hanem éppen az aktiv 40-65 éves korosztály az, amelyben nagy a fideSS támogatottsága.
ómió
Tuti jobban szeretnék, ha az efftársak 25 év alatt őket is adóztatnák? Majd tehetnek egy próbát!
balos
@human: Akkor kell az a közfasz-szolgálati egyedem-begyedem!Imádják a le-hallgatókat!
Edebácsi
A szocializmusban szocializálódott korosztálynak Orbanisztán a megszokott, "otthon melegét adó" közeg. Eltengödsz, azért rendszerint paprikáskrumplira is telik és nem érzed magad felelősnek semmiért. Az újabb, más világot is megtapasztalt korosztályigényei már mások.
Egyet azonban az orbanitáknak sem szabad elfelejteni: Ha nem vagyunk az eu-ban, a minket betanított munkásként foglalkoztató cégeknek nem érdekük itt maradni. Rövid időn belül megy a Merci, megy az Audo, megy a BMW... és mennek a kínaiak is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.