A választások óta tovább mélyült a generációs szakadék – derül ki a Medián decemberi felméréséből.

Medián: a fiatalok nem szívlelik a Fideszt, az idősek szinte rajonganak érte
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mint írják, éles ellentét van a 40 évesnél fiatalabb és az annál idősebb korcsoportok politikai irányultsága között: míg az utóbbiaknak 59 százaléka, az előbbieknek csak 22 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re.

A fiatalok körében azonban nem csak a választásokon közös listán indult ellenzék népszerű, de az átlagnál nagyobb a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága is.

Medián: a fiatalok nem szívlelik a Fideszt, az idősek szinte rajonganak érte

A szakadék megmutatkozik akkor is, ha a szavazótáborok átlagéletkorát hasonlítjuk össze, de az ellenzék viszonylag alacsony átlagéletkora elfedi az egyes pártok közötti jelentős különbségeket: a baloldali pártok követői átlagosan 50 fölött járnak, sőt, a DK-sok inkább hatvanasok – olvasható a közvélemény-kutatásban.

Átlagéletkorok pártpreferenciák szerint 2022 decemberében:

Demokratikus Koalíció 60

MSZP 50

Fidesz-KDNP 57

Párbeszéd 42

Jobbik 41

Momentum 40

Mi Hazánk 40

LMP 39

Kétfarkú Kutya Párt 36

Az ellenzék persze csak akkor számíthat a fiatalokra, ha képes mozgósítani őket: a biztos szavazók aránya 40 fölött 77 százalék, 40 alatt 67 százalék – ismertette a Medián.

Forrás: Facebook/Medián

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@KisTehen: azt a ti esetetekben elhülyülésnek nevezik! 0rbán mitöl lenne konzervatív? nálánál nagyobb libernyák nincs az egész európában, csak ti hülyék vagytok ezt észrevenni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: azt a ti esetetekben elhülyülésnek nevezik! 0rbán mitöl lenne konzervatív? nálánál nagyobb libernyák nincs az egész európában, csak ti hülyék vagytok ezt észrevenni!
gina
Igen a fogatlan begyepesdett , iskolázatlan vén idióták hahahahah mint kis Tehén Shikari Maccska és a többi 1 Bites proik
jáger laszló
Én nem vagyok fiatal. de fidex hívő soha nem voltam
Erre akár büszke is lehetnék,és amivel akár dicsekedhetnék is,de nem teszem,mert nem vagyok fidexes
csak ennyi
barátilag
J.L.
Néro2
Mottó:
uploads.disquscdn.com/images/f3d62e62121a45f45fdc01f9b2de3517ba64d8e56795c1ba28b4f02ba9d96b4a.jpg

Rajongjatok nyuggerek ! meg dögöljetek éhen amíg a várólistákon kaptok egy sorszámot 6 hónap múlvára de azt már a temetőcsősz kezeli belépéskor.
simmering73
@Horizont: Az az 1/3 amiből bűvészkedéssel (csalással) csinál 2/3-ot.
Pálinkás Pál
és akkor csodálkoznak,miért fúj a nagytöbbség a nyuggerekre...
simmering73
Érdekes helyen lakok, errefelé az idősek szinte kivétel nélkül utálják a fideszt. Ezek szerint nálunk FMÖ van.
simmering73
"Érezzétek a törődést, érezzétek a dohos múlt matyómintás feelingjét. Ezt ígértük, ez lett. Vármegyék, ispánok, kegyelmes urak egymás hegyén-hátán, akiknek ha valami megtetszik, elveszik, kisajátítják, lenyúlják és utána arcon köpnek. A budai Várban pöffeszkedik a kegyelmes úr, Hatvanpusztán építkezik a mi adónkból, az európai emberek pénzéből, Tokaj-Hegyalján issza a bort, a ménesbirtokon urizál, magánrepülővel repked, a kitartott arisztokratái szintén rázzák a rongyot, jachtoznak, kurváznak, drogoznak. Jól megvannak. A díszmagyarban feszengő jó miniszter asszonytól, a bűnöző propaganda miniszterig, aki a találmányából él. Nem mellesleg tényleg feltalálta a spanyol viaszt, azt, hogy mivel lehet hergelni, uszítani, megosztani, egymás ellen tüzelni a népet. Tökéletesen működik."
kolozsvaros.com/2023/02/03/deresre-huzott-orszag/
Pálinkás Pál
@Horizont: most ezt mindig megírod nekem...?...rövidre lehetne zárni a kérdést, aki nem tesz a közösbe,vagy büntetett előéletű,attól megvonni a szavazati jogot...szerinted hány százalékot kapna a fidesz?...magyarul,jelen állás szerint az " eltartottak " tartják hatalmon a tolvaj csürhét...
Pálinkás Pál
@Horizont: ez nem az én hibám,hogy ilyen a nyugdíjrendszer...én az öngondoskodást tartanám célravezetőnek...Áfát pedig a gyerek,fiatakorú is fizet,..akkor most nekik is legyen szavazati jog?...
dr. prédikátor
@Horizont: TEGNAP 20,50, ÚGY ÉRTED HOGY AZ AGYMOSOTT ZOMBI FITYMASZ NYUGGEREK SZAVAZNAK A CIGÁNY LÓKUPECRE???
kereső
Tessenek má' figyelni- ottan alant van a pártokra szavazók átlagéletkora felsorolva. A táblázatból is kiderül, hogy a fideSS támogatottsága a 40-59 éves korosztályban a legmagasabb. Ha a kor táblát nézem- a 60+ korosztályban még van bő öt év, aki nem "nyugger", és eltartott- az átlagéletkor is sokkat mondó- 57 év. Ez nem igazán azt igazolja vissza, hogy a nyugdijas korosztály a fideSS szavazóbázisa ( nyugdijkorhatár 65 év!!, ha valaki elfelejtette volna). Szóval én egészen mást olvasok ki ezekből az adatokból, mint amit itt egyesek sugallanak.
Nem mellesleg- a nyugdijas, csak a látszat szintjén "eltartott". Ez a felosztó-kirovó rendszer lényege. A ma nyugdijasai eltartották anno a szüleiket/nagyszüleiket- és ez igy megy generációk óta. Ezt próbálta meg az öngondoskodás kötelező intézményével megszüntetni a Horn kormány- a magánnyugdijpénztárakkal.Jöttek itt azzal, hogy az államnak mennyivel kellett kipótolni az államkasszából igy kieső összeget- 60és 80 milliárd volt az összeg éves szinten. És az első orbán kormány államositotta azt az ingatlanokban, értékpapirokban felhalmozott vagyont- amelyet első szabad országgyúlés a Nyugdijbiztositási alapnak" juttatott"- amelynek bevétele bőven fedezte volna a manyup miatti költségvetési bevétel kiesést.Nagyfokú tudatlanságra vall- egy állami rendszerszintú hibáért a nyugdijasokat okolni.
kereső
Sokszor beszélünk arról, hogy a NER felzabálja a jövőt- nos ez akkor kezdődött, amikor nemes egyszerúséggel, hazugságokkal ellopták a manyup pénzeket. Lett belőle többek között 500 milliárdért MOL részvény visszavásárlás- amely most már a Corvinus egyetem (Közgáz), alapitvány kuratóriumának vagyona. Ez lett a jövő.szép ugye?
kereső
A közvélemény kutatóknak nem ártana áttérni egy olyan korosztályos kutatásra, amely nem sorolja a 60+ éveseket egyöntetúen a nyugdijasokhoz- 2022-től kezdve már véget ért az áttérés a 65 éves nyugdijkorhatárra- az 1957-es születésüekkel.Csak a tisztábban látás kedvéért-és ezzel sem generáljanak generációs vitát.
kereső
@Horizont: Cáfoltam! Nem az "agyhalott" idősek- hanem éppen az aktiv 40-65 éves korosztály az, amelyben nagy a fideSS támogatottsága.
ómió
Tuti jobban szeretnék, ha az efftársak 25 év alatt őket is adóztatnák? Majd tehetnek egy próbát!
balos
@human: Akkor kell az a közfasz-szolgálati egyedem-begyedem!Imádják a le-hallgatókat!
Edebácsi
A szocializmusban szocializálódott korosztálynak Orbanisztán a megszokott, "otthon melegét adó" közeg. Eltengödsz, azért rendszerint paprikáskrumplira is telik és nem érzed magad felelősnek semmiért. Az újabb, más világot is megtapasztalt korosztályigényei már mások.
Egyet azonban az orbanitáknak sem szabad elfelejteni: Ha nem vagyunk az eu-ban, a minket betanított munkásként foglalkoztató cégeknek nem érdekük itt maradni. Rövid időn belül megy a Merci, megy az Audo, megy a BMW... és mennek a kínaiak is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.