Simor András közgazdász, az MNB korábbi elnöke egy izraeli gazdasági lapnak adott interjút.

Szakértő: a rendszert csak Orbán halála vagy egy nagy katasztrófa tudná megingatniOrbán Viktor/Facebook

Simor a következőképp foglalta össze a 2010 óta tartó Orbán-kormány gazdasági hatásait:

A forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant, a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt, az infláció uniós rekordértéken áll.

A szakértő mindezért a kormányfőt teszi felelőssé, mondván, az alacsonyan tartott kamatokkal, fedezet nélküli kormányzati pénzszórással alapozta meg a jelenlegi válságot – szemlézte az interjút a telex.hu. Simor arra figyelmeztetett, hogy

a birodalmakhoz hasonlóan a nemzetgazdaságok sem egyik pillanatról a másikra omlanak össze, ez egy lassú folyamat – csakhogy Magyarországon nem látszik a mód, hogyan lehetne megállítani.

Elismerte, hogy a magyar gazdaságnak vannak pozitív mutatói, azonban a kedvező makroadatok mögött baljós jelenségek lapulnak meg: a rekordszintű korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése – sorolja a 24.hu cikke.

Simor megemlítette, hogy a kormány a 2015-ös menekültválság óta rendkívüli jogrend alapján kormányoz, rendeleti úton dönt a költségvetésről is, maga alá gyűrte a bíróságokat, strómanjai és az általa keresztülnyomott médiatörvény útján bekebelezte a sajtó nagy részét. A NER legitimációjának kulcsát Simor abban látja, hogy a rendszerváltás után a magyarokat csak a jólétük érdekelte. És mivel Orbán a rendszerváltás és a 2008-as világválság veszteseinek közvetlen anyagi segítséget kínált, ezért keveseket érdekelt a jogállam pilléreinek lebontása. 

Orbán szerinte totális kontrollt gyakorol Magyarország felett,

és Simor meg van győződve arról, hogy ha az ellenzék megnyerné is a parlamenti választást, az eredményt elcsalná a rendszer – bár a választási győzelem esélyét az egyenlőtlen feltételek miatt csekélynek látja. A közgazdász szerint a rendszert csak egy nagy katasztrófa tudná megingatni, netán Orbán halála – hasonlóan a Spanyolországban, illetve Portugáliában évtizedeken át kormányzó Francisco Franco és António de Oliveira Salazar diktatúrájához.

Forrás: 24.hu, telex.hu

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
De ez miért újdonság hiszen a történészek számtalanszor leírták a Fasiszta Kormányt demokratikus választáson még soha nem döntöttek meg, a fasizmus tartópillérre a Központi propaganda a Vezért pedig a Nép rajongva imádja.
És az eddigi nagy fasiszta rendszerek is a Vezér halála után alakultak át, Franco tábornok például 36 évig volt hatalmon, Mussolinit hagyták lógni, Hitler sorsa meg elvileg ismert, bár ő addigra Náci lett.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
"A forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant, a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt, az infláció uniós rekordértéken áll."

Nagy taps, na most!
tothjani
De ez miért újdonság hiszen a történészek számtalanszor leírták a Fasiszta Kormányt demokratikus választáson még soha nem döntöttek meg, a fasizmus tartópillérre a Központi propaganda a Vezért pedig a Nép rajongva imádja.
És az eddigi nagy fasiszta rendszerek is a Vezér halála után alakultak át, Franco tábornok például 36 évig volt hatalmon, Mussolinit hagyták lógni, Hitler sorsa meg elvileg ismert, bár ő addigra Náci lett.
tothjani
@Őrnagy: Ez maximálisan igy van, hiába folyik a Rákay féle médiából a gazdagabb, erősebb, legjobb, legszebb propaganda a Rezsimnek nem sok köze van hozzá hiszen az elmúlt 10-15 évben az egész világ fejlődött Kína rá a legjobb példa.
De közben a gazdaságunk olyan mélyponton van, hogy a közalkalmazottak bérét is csak segélyből tudjuk kifizetni, miközben a legnagyobb adóterhelés van az emberek nyakán.
sunoge
@Peller Anikó: "A forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant, a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt, az infláció uniós rekordértéken áll." PONTOSAN. Ezt olyan nehéz megérteni NER idióták???
csak úgy....
mind a kettö bekövetkezik , a katasztrófa szele már érezhetö amit nem fog túlélni 0rbán!
frankó, már francohoz hasonlítják (jogosan) a nemzetes uratokat!? :)
0rbán után fog kiderülni,hogy mi maradt az országból, -föltételezem "isá, por ës homou"..., eszméletlenül sok mindent titkosítottak, ami nagyon rossz ómen!
csak úgy....
@Őrnagy: kohn bácsi, te itt is gyurcsányozol? :)
balos
@sunoge: Amíg a nemzethy szitokszó működik,addig nincs miről beszélni!Különben is olyan hogy Magyar és Nemzet az ANTAGONISZTIKUS ELLENTÉTES FOGALMAK!Soha nem lesz egységes a magyar,mert a turáni átokra fogékonyak!Azon kívül olyan irigységgel van a nagy rész megáldva,hogy apjukat anyjukat képesek feladni,aprópénzért is!
Nessy
Ameddig a propagandára , csalásra, saját magukra szabott állandóan módosított választási törvényre, épülő, közpénz milliárdokból "vásárolt" 45-50% szavazat egyenlő 2/3, addig itt becsületesen nem lehet nyerni! Csaj az a tragédia, hogy teljesen padlón van már az ország, miközben egy szűk réteg remekül él. A kormány, és Orbán úgy vannak, hogy utánuk az özönvíz!
fergeteg
Menj a kurva anyádba te tetves zsidó Simor!
Ne keresd a gödröt magadnak!
csak úgy....
@Őrnagy: kohn bácsi, te egy vén, buta,hazudozós szaros!:)
csak úgy....
@Őrnagy: ...amivé 13 év alatt szándékosan 0rbán tette!
Bélabácsi
@fergeteg: miért nem vágod fel az ereidet ? családirtással kezdhetnéd, nincs értelme az életednek, eddig sem volt...Auswitch-ba kellene téged küldeni, de csak oda
ómió
Még mindig a népzsebibe fordításról ábrándoznak az efftársak!?
csak úgy....
ti fogtok még vonyítani és átkozni magatokat, hogy hittetek 0rbánnak...,akkor már késö lesz!
jáger laszló
Falusiak, cigányok nyugdíjasok jó része Imádják a Gorbánt,mert néha nekik is juttat az alamizsnából
Ők pedig odáig vannak érte...
Ezen csak a halál segíthet,nem a józan ész!!!csak ennyi
barátilag
J.L.
fergeteg
Akasztani való trógerek hada kommentel itt nagyrészt.
Gauntlet
@csak úgy...: már késő :( elment 12 év, miközben már Zambia is euróval fizet !! Végzetes kisiklás !
human
Orbán halála esetleg hozna változást. A hívek nehezen szoknának meg egy új istent. A katasztrófa nem működik. Csak ráfognák Brüsszelre és kész.
csak úgy....
@human: "Csak ráfognák Brüsszelre és kész. " -ez nagyon igaz, már évek óta ez a leg beváltabb "fegyverük" a hiszékeny tökkelütötteikkel szemben!
Jozefina
Ha a fidesz nem fékezi meg az ámokfutását, akkor majd isten befejezi, de akkor a fidesznek is vége lesz???!!!
Aki Én
Azért nekem itt megint egy dolog lett qrva világos.
A fideszes agyhalottak menthetetlenül buták.
Ez az őrnagy, a fergegeg, ómió...
döbbenetes sötéteség, tényleg ijesztő.
csak úgy....
mi lesz magyarországon, ha egyszer kiderül végre a sok fidesz hazugságról az igazság? hogyan reagálnak majd a shikarik,tehenek,omiok, mecsskák...stb?
kinek a vérét fogják követelni? -még az is elöfordulhat,hogy azokat kiáltják ki hibásnak, akik nem figyelmeztették öket idöben! :) -ettöl a rétegtöl minden kitelik...
csak úgy....
@Őrnagy: kohn bácsi,te csöppet sem vagy ijesztö, te csak marhára butuska vagy! :)
Eladott Ország
@fergeteg: ma, 11:14 ☻ „Isten csodája, hogy még áll még hazánk.”- mondta Novák Katalin újjévi köszöntéjében. Végre valamiben egyetértünk. 12 év fidesz kormányzás őszinte kritikája ez! Hát az biztos ,hogy nem a fidesznek köszönhető. Úgy áll a szája mintha az Orbánra vàrna! A smink szoba működik, jó vastag a vakolat. Hát az biztos ,hogy nem a fidesznek köszönhető
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/322216648_535309535217941_3620511618641726629_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=yWlbQ8-j3mAAX-bytzC&_nc_oc=AQn_hZYp9wq-gt6xFzZ1wy5dR3H8vC2BBu6v7m6cUhjN4JzFQ8mZj019f0gXLCJDI6g&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDa89vUD2WKjNrmVNl3lFNNcdEXOXq99ImN2KEyr-8w0Q&oe=63E237D2
Várunk Viktor! A te utad is a pokolba vezet!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/143623542_3617242918371257_389783341854921552_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=fYdD_tlJUqcAX-r8Kgr&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfCgQ2fWnR_YvemspGTtkKVx4ioq6ETfT72to_n1lHtd-A&oe=6405A288
kereső
Orbán azt vette és veszi el tőlünk, ami 32 éve az ölünkbe hullott, és amiért az ukránok most géppisztollyal mennek neki az orosz tankoknak.
csak úgy....
@Őrnagy: még dedós is vagy ,te szaros seggü kohn bácsi! :)
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 11:58 ☺ Mibe értük utól Portugáliát te hülye fideszes f@sz! Inkább Burkina Fasót, te ökör!
Orbán: Csak ekkora a f@szom, de egy országot szétbasztam vele.
twitter.com/janos_hary/status/1609439756777029633
A magyarországi élelmiszerinfláció a Top 10-ben ...( világranglista Zimbabwe, Libanon, Venezuela, Törökország, Argentina, Irán, Sri Lanka, Rwanda, Suriname, Hungary)
twitter.com/janos_hary/status/1609497082280267776/photo/1
gina
Remélem az elsö,,, nyugodtan zabáljon tovább hátha sikerül...
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 12:20☻ Az általad közölt hvg link eről szól: "Az Economist szerint kicsit erősödött a magyar demokrácia, de a listájukon így se léptünk előre." Én csak kéredeztem tőled, te hülye f@sz, hogy miben értük utól Portugáliát?! Csak egy konkrét példa, Portugáliában is tüntettek a tanárok, de ott az átlagfizetés a pedagógusoknak 700 ezer forint, mi ettől nagyon messze vagyunk, és sok másban is.Viszont az inflációban a pénzromlásban élen járunk etc...
Eladott Ország
@Shikari: ma, 12:28 ☺ Valóban Magyarország a magyaroké, de nem a fideszé. A fidesz helye a történelem szemétdombján van, az arra érdemeseknek meg a börtönben, vagyonelklobzás mellett, te tökkelütött hólyag!
csak úgy....
@Shikari: és mi van a megélhetéssel,jóléttel, lepukkant egészségüggyel, pocsék,elbaltázott oktatással te güzü? nektek idiótáknak,ha valami nezeti,akkor már minden faxa, nektek csak ennyire fussa? tibim,te egy elmebeteg!
relatív
Jó összefoglalója a jelenlegi állapotnak Magyarországban. ez a nyilatkozat A jelen állapotok közt egy demiokratikus kormányváltás olyan, mint a kapitalista környezetben a szociális háló !

Az az ellenzékiek által megfogalmazott támogatási környezet mely elvárható lenne egy jóléti államban a valóságban csak álom, mert a kialakult politikai fonódások ennek semmi ésszerű alternatíváját nem támogatják !
csak úgy....
@Shikari: gügyegyerek, te nyertél már hamiskártyással szemben? :)
nagy lófaß a fidesz de nem magyarország, ezt te csak bebeszéled magadnak!
csak úgy....
@Horizont: hány éve is annak,hogy tibinknek elment az esze? :)
Peller Anikó
A katasztrófa már a nyakunkon van, így ezt kipipálhatjuk.
justhpeter
Szerintem Simor András téved. Orbán meg fogja érni, hogy a NER összeomlik, a kérdés csak az, hogí akkor még szabadlábon lesz-e.
A dolgok kezdenek összeállni. Az Unió elleni harc ma ott áll, hogy legjobb esetben is csak 2023 második felében lesz valamennyi uniós pénz. Addíg a rendeleti költségvetés nem tud kitartani, tehát O1G rá lesz kényszerülve a folyamatos hitelfelvételre, ami az ország teljes körű leminősítése után már csak minimum 7-8% kezdő kamatteher mellett lesz lehetséges. A kamatterhek összegének folyamatos növekedése el fogja lehetetleníteni a hazai gazdaságot.
Eladott Ország
@justhpeter: ma, 13:09 ♦ A cigány geci, az EU-tól egy eurócentet sem fog kapni, mert ez a rendszer a lopásra van kalibrálva, ellenkező esetben a rendszder megbukna. Sajnos a dollárkötvények a kínai magas hitelek az országot évtizedekre gallyra vágja, amiből még unokáink sem fognak tudni kimászni. Az ország tragédiája a fidesz nevű gané bűnbanda!
dr. prédikátor
@Őrnagy: MITŐL VAGY TE ŐRNAGY??? ÚGY TUDOM TE CSAK TARTALÉKOS ŐRVEZETŐ VAGY!!!"voltl" !!!
kereső
Békesi László:
Magyarország számára nincs reális alternatívája az EU-nak, de azt is régóta tudjuk, hogy az uniós értékek tiszteletben tartása Orbánék számára nem vállalható.
Ezért mondják, hogy a Nyugat hanyatlik, a liberális társadalom- és gazdaságpolitika erőforrásai kimerültek. Számukra nyilvánvaló, hogy a feltörekvő dél-kelet-ázsiai hatalmaké, elsőssorban Kínáé a jövő, erre reflektál Orbán a „keleti-nyitás” politikájával. Ez hamis ideológia, ám arra elég, hogy megalapozza az unióval szembeni orbáni kritikát. Ennek a kritikának egyetlen létalapja, hogy azok az értékek, amelyeket az EU képvisel és számon kér, amelyektől függ az ország uniós támogatása, azok nem elfogadhatóak Orbánék számára, mert ehhez szakítani kellene politikájuk lényegével. Ma már világos a kép: addig érdeke Orbánnak és a rezsimnek bennmaradni az Unióban, amíg a támogatások meghaladják a kötelezettségeket. Abban a pillanatban, amit a támogatások összege elmarad a magyar befizetési kötelezettségektől, már nem lesz érdeke bemaradni. Ezért hangoztatja lépten-nyomon Orbán, hogy számára az ország szuverenitása mindenek fölött való. Ez napnál világosabb beszéd.
Azt gondolom Orbán Viktor minden lépése azt szolgálja, hogy elszakadjon az EU-tól és annak értékeitől, követelményeitől. Azért teszi a legvadabb gesztusokat Putyinnak, a kínaiaknak, az ázsiai és közel-keleti diktatúráknak, hogy ha már nem származik anyagi előnye az uniós tagságból, akkor veszteség nélkül ki tudjon szállni az EU-ból.
Ezt a szándékot próbálja megalapozni az agresszív Brüsszel-ellenességgel, az EU rendszeres zsarolásával, a hazai közvélemény tudatos félrevezetésével, az úgynevezett nemzeti konzultációval és direkt propagandával. Már jó előre fel akarja készíteni a hazai közvéleményt végzetes lépésére és annak támogatására. De ez alapvető tévedés: Magyarország számára katasztrófa lenne, az ország hosszú távú leszakadásával, perifériára szorulásával járna, ha ez a politika megvalósulna. ...
Yoda69
"A forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant, a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt, az infláció uniós rekordértéken áll."

Magyarorszag lukvercbe kapcsolt.
kereső
... Sajnos az ma már reális veszély, nem pedig egy valóságtól elrugaszkodott jövőbeli fantazmagória, hogy Orbán ki akarja vezetni az országot az unióból."

2023.02.04.

Ugyanezt mondja Bojár Gábor, Kaltenbach Jenő, Majtényi László , Bauer Tamás., Simor András...
Eladott Ország
@kereső: ma, 13:33 ♦ Amennyiben a velejéig rohadt kolostorgeci a HUXIT-ot meglépi, az a végzete lesz!
kereső
@Eladott Ország: Fő az a béka...már alágyujtott.
kereső
"Ami velünk itt most végbemegy, az ahhoz az erkölcsi megsemmisüléshez hasonló, ami a németekkel történt Hitler alatt és az oroszokkal most Putyin alatt. Ha körülötted erkölcstelenné válik a politika, és tartóan a hatása alatt állsz, akkor mindegy, mit teszel, mit gondolsz, egy idő után te magad is erkölcstelenné válsz. Lehetsz bár kényszerű elviselője a hatalmon lévők tetteinek, el kell fogadnod, hogy nem csak az áldozatuk vagy, hanem a bűnrészesük is.
Van egy mondata Italo Calvino olasz írónak: "A meg nem valósított jövő csak a múlt ágai: halott ágak". Ha létezik ország, amelyre ez a végzetes prófécia a legteljesebben illik, az a miénk. Három évtized elteltével az alábbi fogalmak a magyarok nagy többségének csupán jelentés nélküli, üres szavak: köztársaság, jogállam, liberális állam, demokrácia, hatalmi ágak szétválasztása, az emberi jogok általában és az állampolgári jogok konkrétan, szakszervezet, sztrájkjog, fékek és ellensúlyok, szabadság, igazság, népszavazás, elszámoltathatóság… egy normálisan működni képes ország nélkülözhetetlen elemei. Gyökereitől megfosztott fa – ez lett Magyarországból, a rendszerváltás lázas, szép reményeiből."

Bruck András (részlet)
Macskaszem
@kereső: Ami azt illeti, az ország vezetői sem tudják, (legalábbis ezt hazudják) mi az a jogállam, meg fékek és ellensúlyok, stb, akkor az agymosott mezei állampolgár honnan is tudná. Ez az ország tele van közömbös, buta emberrel. Míg nem kezd el durván éhezni és fázni, addig szarik mindenre. Sőt, talán még akkor is.
Havanagi
@csak úgy...: Nagy úr a sötétség,ez tartja fent Orbánt.
kereső
@Macskaszem: ami azt illeti ezért a tudatlanságért az irástudókat kárhoztatom, az értelmiséget- akik nem tanitották meg az embereknek, hogy mit jelent a demokrácia, a szabadság- ami egyben felelősségvállalás is, és mit jelent jogállamban élni, ahol múködik a hatalom megosztás, ahol a parlament nem a pártok játszótere- hanem ellőnőrző a választók megbizásából az állam, a végrehajtó hatalom felett...etc. Esze volt orbánnak, hogy teljesen felszámolta a fékek, és ellensúllyok rendszerét- mert papiron minden van, mint "kellék", csak éppen lényegüktől, valódi szerepüktől megfosztva- mert mindenhol a saját emberei ülnek, akik ráadásul az adott inzézmény vezetéséhez szükséges szakmai tudásnak nincsenek birtokában. Nézd meg az NNK-t- azaz a Nemzeti Népegészségügyi Központot, vagy az alkotmánybiróságot, az ombudsmant, a számvevőszéket- és főleg a kormányt. Silány minőségú emberek, silány szakmai felkészültséggel.
kereső
@relatív: Meglepődnél, ha látnád, hogy Németországban, a franciáknál, hollandoknál, belgáknál, norvégoknál, svédeknél milyen erős szociális háló védi az arra rűszorultakat. Na, nem jár egy bizonyos jövedelem határ fölött semmiféle támogatás, és ott nincs milliós jövedelmeknél családi adózás- és adókedvezmény.
jáger laszló
Előbb vagy utóbb a biológiai törzsfejlődés ,majd +oldja a gondot
Az életképtelen egyedek kipusztulnak!!
Bízzunk a jövőben!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
A nagy katasztrófa közel van. De nem jó ez a donátanna -simor féle megközelítés. Igenis lehet, és kell is tenni orbánék ellen, most is lehet és kell is. A következő választáson nem nyerhet 2/3-ot, a következőn meg elbukhat. Nincs száz százalékban elvihető választás, még csalás útján sem. Más kérdés, hogy maga a választás meg lészen-e tartva, ha a dúvad érzi a nyakán a kötelet !De feladni, lenyugtatni a harcos kedélyeket - ez defetizmus, ellenséges magatartás, árulás - véleményem szerint ! Ha a Momentum meg az LMP ebbe állítja bele magát, akkor a DK-nak kutya kötelessége őket lekörözni, szavazóikat magához vonzani - és nem is lesz nehéz dolga !
bence
@fergeteg ! Azt neked megtalálja orbán !
bence
@fergeteg: ! Közülük a legnagyobb te vagy !
bence
@Aki Én: ! Tudják ők jól a valóságot , csak hát van az a pénz amiért nemzetárulóvá lehet süllyedni !
Aki Én
@bence: Sok olyan van köztük, de szerintem nagy részük tényleg totál ostoba. Én személyesen egy-két fideszest ismerek, de mindegyik buta és nagyon nincsenek rendben emberileg.
Komolyan gondolom, hogy ma egy bizonyos szint felett az ember nem lehet, nem tud fideszes lenni.
bence
@csak úgy...: ! Ne becézd ! Ez egy hatalmas HATÖKÖR , aki vágásra hízott !
Alfa
...de legalább az a szakértők által jelzett esemény a legrövidebb időn belűl következzen be...
Eladott Ország
@KisTehen: február 4., 12:39 ☻ Megnyugodhatsz az EU ennek a cigány bűnbandának egy eurócentet sem fog adni. Kutyából nem lesz szalonna. Bíróság elé lesz álítva ez a rohadt tróger szekta!
Már egy szinten vagyunk Burkina Fasoval
twitter.com/janos_hary/status/1621153836751806466/photo/1
HOGY LETT MAGYARORSZÁG AZ EU LEGKORRUPTABB TAGÁLLAMA? A Korrupció Érzékeli Index (CPI) alakulása, 2012-2022
www.canva.com/design/DAFXd5LehhM/view
Eladott Ország
@Shikari: február 4., 12:52 ☻ Közlöd "Jelenleg a Fidesz Magyarország." Miért a többiek már elköltöztek?!
Lepényleső
Az nem katasztrófa,- ha egyik sem realista?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.