Az összetartozás a magyarságban most erősebb, mint bármikor az elmúlt 100 esztendőben – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Szepsiben, ahol köszöntőt mondott a Felvidéki Népviseletes Bálon szombaton.

Államtitkár: az összetartozás a magyarságban most erősebb, mint bármikor az elmúlt 100 esztendőben
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar kormány támogatásával megépített Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban tartott rendezvényen – amelyet immár 13. alkalommal tartottak meg – a nemzetpolitikai államtitkár a népszokások és a népviselet identitásmegőrző mivoltáról, az összetartozás érzésének megéléséről, valamint a magyar kormány által a külhoni magyar oktatási intézményeknek nyújtott segítségről és annak eredményeiről is beszélt.

Potápi Árpád János elmondta: a népviseletes bál gondolata azért is nagyon időszerű, mert a népi kultúra reneszánszát jelző táncházmozgalom 1973-ban, tehát 50 éve kezdte el megszervezni a mindenki számára nyitva álló táncházakat. Rámutatott arra, hogy a táncház, a népszokások és a népviselet az élet különböző területein ugyanazt üzenik: van sajátos, jól megkülönböztethető magyar módja az életnek, a népviselet pedig azért is különösen értékes mert azzal "őseink kultúráját öltjük magunkra." Az elmondottakkal összefüggésben leszögezte:

" a magyarság barátai azok, akik ebben nem fenyegetést, hanem az európai kultúra gazdagságát ismerik fel".

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta: Magyarország kormányának nemzetpolitikája arra az elhatározásra épült föl, hogy az összetartozás érzése és tudata mentén egy gondoskodó közösségként erősítse meg nemzetünket. Megjegyezte: ez a törekvés sok fejlődést, építkezést és még több örömöt hozott a külhoni magyarságnak, s az egyik ilyen öröm éppen a bál helyszínén, Szepsiben érte a közösséget, amikor tavaly márciusban sikerült átadni a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont épületét. A nemzetpolitikai államtitkár hozzáfűzte: az elmúlt 12 évben 1200 oktatási célú beruházást valósítottak meg, s gyakorlatilag minden magyar külhoni oktatási intézményt – mintegy 1500-at – támogattak valamilyen formában, ami főre lebontva azt jelenti, hogy hogy a Kárpát-medencében és a világban 300 ezer gyermek számára tették elérhetővé a minőségi anyanyelvi oktatást.

"Azonban a legfontosabb eredményünk nem kőben, intézményekben és beruházásokban van, hanem abban, hogy az összetartozás a magyarságban most erősebb, mint bármikor az elmúlt 100 esztendőben"

- hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Az államtitkár beszéde záró gondolatában kijelentette: az idén az a cél, hogy megőrizzék az eddig elért eredményeket és fenntartsák a gondoskodó közösségek erejét. "Egy háborús és szankciós válságokkal induló esztendőben nem lehetünk nagyravágyóak, de amit ígérünk, azt meg fogjuk tartani. Magyarország kormánya továbbra is felelősséget visel minden magyarért"- szögezte le Potápi Árpád János.

Forrás: MTI

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Mirol beszel ez a barom? A magyarsag sosem volt meg ennyire megosztott mint most. orbannak sikerult elernie, hogy a magyar legnagyobb ellensege a magyar lett. Eleg kimenni az utcara megnezni hogyan viselkednek egymassal az emberek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Szóval, meghazudtolod!? Hát milyen efftárs vagy te!?
ómió
@neverland: Hát, ha érteni is képes lettél volna...!
neverland
@ómió: Amit Gyurcsány előtt írtál az egy tömény bullshit.

Putyin, akkor más volt. Az egész világ úgy hitte. Orbán, inkább elárulja Európát ezért a szörnyetegért.

Kína. Fundan. Dettó.
Az mutatja Orbán gyalázatát, hogy a magyar diákok hátrányára akarja idetelepíteni mindenáron, a népakarattal szemben. Ja, Hszi Csin-ping 2012-ben került hatalomra és azóta örökös elnőkké deklarálta magát, és jelenleg Taiwant fenyegeti.

Az eddigi beírásaimból neked az jött át, hogy Gyurcsányt jó politikusnak tartom?
Az az elégedetlenségem fel sem tűnt, amiben azt fejtegetem, hogy ami Gyurcsánynak évek alatt nem sikerült, Bajnai egy év alatt megoldotta? Ja, nem az MSZP megreformálására gondoltam (veszett fejsze nyele - egy jó politikus felismerte volna ezt!), hanem az ország gazdasági helyzetére.

www.youtube.com/watch?v=NujlQS2_t88
ómió
@neverland: Mi van!? Már Böszme efftárs gazdád "dicső tetteit" is letagadnád, elhazudnád? Ne vidd már túlzásba! És Putyin "akkor más volt"!? Ugyanolyan orosz érdekeket képviselő orosz elnök volt, mint manapság! Mi benne a más? Orbán meg "elárulja Európát"?! Inkább - tetvesbolsi módra - Magyarországot kéne elárulja? Minimum annyiban, hogy se, olaj, se gáz, se urán ne legyen az országnak? Úgy lenne "efftársi" a rámutogatás, hogy "miattad fagyunk meg"!? Ugyanakkor Böszme vezéretek meg Kínában kisír nekünk egy Fudant, ami mára "Orbán gyalázata" lett!? Hazatalálsz te még a hülyeségtől? Libás efftársad meg "egy év alatt megoldotta"!? A "fájni fog" stílusú népkifosztást!? Hát, azt tényleg "megoldotta"! Méghozzá "efftársiasan"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.