A fideszes politikus egy jó nagyot brüsszelezett és baloldalazott is még a hír mellé.

Három nappal korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én, pénteken érkezik az utalás. Mindez több mint 2,4 millió állampolgárt érint, a februári járandóságok teljes összege pedig meghaladja a 935 milliárd forintot – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Tállai bejelentette: három nappal hamarabb jön a februári és a 13. havi nyugdíj

Fotó: Facebook.com/Tállai András

Kiemelte, a nyugdíjasok is megtapasztalhatták a magyar kormány intézkedéseinek hatását, hiszen a nyugdíjak 2010 óta mintegy 92 százalékkal emelkedtek. Az átlagnyugdíj összege pedig a 2010. évi 97 ezer forintról 2023-ra 208 200 forintra nőtt.

A nyugdíjemelés 2012 óta minden évben az infláció mértékéhez igazodik. Ezt még most is garantálja a kormány, a szankciók okozta magas inflációs környezetben is – hangsúlyozta Tállai András, hozzátéve: a januári 15 százalékos nyugdíjemelés így a most érkező 13. havi nyugdíjra is érvényes. Egy 208 ezer forintos átlagnyugdíj esetén tehát most 416 ezer forint érkezik az idősekhez.

Az államtitkár utalt arra, hogy a kormány 2020 áprilisában döntött a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj 2021-től történő fokozatos, eredetileg 2024-ig tartó visszaépítéséről. Azok is megkapták, illetve megkapják ezt a juttatást 13. havi ellátás címén, akiknek az ellátását a nyugdíjakkal azonos módon kell emelni, ilyen – egyebek mellett – például a rokkantsági ellátás, rokkantsági járadék, a fogyatékossági támogatás. Ám a kormány 2021-ben úgy döntött, hogy már 2022-ben az eredetileg tervezett kétheti juttatás helyett a teljes havi összegű 13. havi nyugdíjat minden év februárjában megkapják a jogosultak.

Tállai András kifejtette, hogy így tavaly a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő emberek összesen 370 milliárd forint összegű 13. havi nyugdíjt vagy ellátást kaptak. Idén pedig az kap 13. havi nyugdíjat, illetve ellátást, akinek a nyugdíja vagy ellátása 2023 előtt indult.

Beszámolt arról is, hogy a külföldön élő jogosult ellátásának EGT-, illetve egyezményes államban pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő utalása esetén a 13. havi nyugdíjat, illetve ellátást a 2023. február havi ellátással összevonva, egy tételként utalják.

Hozzátette: a napokban kiutalandó 935 milliárd forintot a február havi nyugellátások és nyugdíjszerű ellátások, valamint a 13. havi nyugdíj és ellátás összege teszi ki.

Az államtitkár hangsúlyozta: mindez azt bizonyítja, hogy a nemzeti kormányra a nyugdíjasok még a brüsszeli szankciók okozta válságban is számíthatnak. A költségvetés ugyanis a szankciós válság, a háborús helyzet ellenére is biztosítja a nyugdíjak emeléséhez és a 13. havi nyugdíj kifizetéséhez szükséges jelentős összegeket.

Arra is emlékeztetett, hogy a baloldal az elmúlt években nem szavazott meg a nyugdíjasokat segítő egyetlen intézkedést sem, miközben teljes erőbedobással támogatja az energiaár-robbanást okozó brüsszeli szankciókat. A magyar nyugdíjasok rezsije most átlagosan havi 181 ezer forinttal lenne magasabb, ha a baloldal kormányozna – mondta Tállai András.

Forrás: mti.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Egyfejű!!! Ez nem nektek, hanem a naptárnak köszönhető, ha köszönhető!!!??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
colibri
Tállai már kb a tizedik orbánszopó, aki bejelentette. Gondolják, hogy a nyugdíjasok nem fogják fel egyszeri hallásból? Nem mindenki akkora idióta, mint ez a tállai is, hogy nem ért egy szóból. Különben is, ez már régen bevett gyakorlat, ha a hónap 12-ik napja hétvégére esett, mindig is! hamarabb utalták a nyugdíjakat.
csagyi
@jesz: 9:41. A 2008-s világválság okán nem gy.f. hanem sok egyéb intézkedésekkel és megszorításokkal a 13-k havi elvétele is a Bajnai kormány döntése volt.Az volt a céljuk,hogy elkerüljenek egy nagyobb összeomlást,ami sikerült is.
Aztán 2010-ben amikor a fidesz vetté át a kormányzást ezt az intézkedés sorozatot hirtelen felindulásból megköszönték a leköszönőknek.Hálásak voltak,hogy jó állapotban tudták átvenni a hatalmat.Egy hónap múlva a mámoros kijelentések után hirtelen "felfedezték" a kihulló csontvázakat.Ekkor kezdett meredeken romlani az Euró/Forint árfolyama ami folyamatosan tovább romlott a mai állapotig.
ómió
@Eladott Ország: Itt magánnyugdíjat senki nem nyult le, bolsi fajbarom, legfeljebb a ti tetvesbolsi hazudozástechnikátok szerint! Az frusztálja a magadfajta bolsi vezérbarmokat, hogy az általatok az állami nyugdíjkasszából kilopott és efftársi magánkasszákba "terelt" milliárdokat visszatették oda, ahonnét kiloptátok őket? Ennyire fájó "efftársi jelenség", ha a lopásaitok "eredményeit" felszámolják!? Aki a magánnyugdíjon gazdagodott, bolsi faszszopó, az az efftársi magánpénztáraitok köre volt, mert a nyugdíjjárulékokat hozzájuk "tereltétek" és - miközben ezek nyugdíjat nem fizettek - ezeket az ezermilliárdokat a bokrosi hiperinfláció gerjesztette 20% fölötti kamatokkal ők "fialtatták", zsebrevágva, ellopva így a "kamathaszon" javát! Erre vagytok képesek, meg, hogy (ezt) a lopást másra hazudjátok! Amúgy a "nyugdíjszámláid" hiányával mit vesztettél, baromarc!? Ha meg semmit, akkor mi a vinnyognivalód ezügyben!? A svájci indexálást meg az ország államcsődbe "kormányzásával" a rablóbolsi tetübandád tette a továbbiakban lehetetlenné, nem vetted észre!? Nincs mire!? Az országot 2010-re úgy szétloptátok, hogy az állam örült, ha egyáltalán képes volt nyugdíjfizetésre! És nem tudod, hazudozó bolsi idióta, hogy miért nem úgy kampányoltatok, ahogy írod!? Mert hangsúlyosan "aláhúztátok" volna azt, amit valójában a tetübolsi bandátok művelt! Ettől, azért, "tartózkodtatok"!
ómió
@gina: Mi történt veled, szarkupac efftársnő!? Az értelem szikrája is elhagyta tetvességedet? Fel a fejjel! Annál tetvesebb bolsi válik belőled!
ómió
@Clavigo: Birkapöcshöz szokott bolsi tetü vagy!? És? Annyira hiányzik, hogy mindenkiben azt látod? Ne szűkölködj! Próbáld ki a kutyapöcsöt! Hátha pótolja a hiátusodat!
ómió
@Tehenész: Magadnak irass gyógyszert, bolsiék elmebetege, ha még egy egyszerű történet megértésére is képtelen vagy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok