A Pénzcentrum még tavaly ősszel írta meg, hogy miközben Németországban a Pick szalámi kilónkénti ára 6800 forintra jött ki, addig Magyarországon ugyanennyi szalámit 9700 forintért vehettünk meg.
Kép: Pick
A HVG szerint adta magát a kérdés, hogy ha a terméket Magyarországon gyártják, majd Németországba exportálják, akkor mégis, hogy tud ott olcsóbb lenni, mint itthon?
Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően
– válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Pick Szeged Zrt., majd elmondták, az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében, az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad.
Németországban ugyanis a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, Magyarországon pedig 27%. A gyártó szerint a különbözetet az eltérő árazási gyakorlat is okozhatja, ugyanis a német kereskedő megteheti, hogy egy akció keretében beszerzési áron alul értékesíti egyes termékeit, addig Magyarországon ezt törvény tiltja.
A Pick kitért arra is, hogy miért olyan drága a szalámi, mint írták: az elmúlt év során a termék-előállítási és logisztikai költségek drasztikus emelkedésével nézett szembe. Az élősertés ára egy év alatt közel 80 százalékkal emelkedett, ami természetesen megjelent a gyártás során felhasznált húsok árában.
Az energiahordozók ára megtöbbszöröződött, a csomagolóanyag és gépalkatrész költségek is drasztikusan emelkedtek. Egyúttal növekedtek a bérköltségek is.
- tették hozzá.
Ebből az derül ki, hogy a hanyatló, haldokló, éhen haló, pusztuló, rezsit fizetni képtelen nyugaton a luxusélelmiszerek áfája negyed annyi, mint nálunk az alapvető élelmiszereké.
Nyilván az az oka, hogy négyszeres az átlagkereset, amit nem 30% keres meg, hanem 70%.