A Pénzcentrum még tavaly ősszel írta meg, hogy miközben Németországban a Pick szalámi kilónkénti ára 6800 forintra jött ki, addig Magyarországon ugyanennyi szalámit 9700 forintért vehettünk meg.

Megmagyarázták: Az energiaválság és a jogszabályok miatt olcsóbb a magyar szalámi Németországban
Kép: Pick

A HVG szerint adta magát a kérdés, hogy ha a terméket Magyarországon gyártják, majd Németországba exportálják, akkor mégis, hogy tud ott olcsóbb lenni, mint itthon?

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően

– válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Pick Szeged Zrt., majd elmondták, az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében, az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad.

Németországban ugyanis a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, Magyarországon pedig 27%. A gyártó szerint a különbözetet az eltérő árazási gyakorlat is okozhatja, ugyanis a német kereskedő megteheti, hogy egy akció keretében beszerzési áron alul értékesíti egyes termékeit, addig Magyarországon ezt törvény tiltja.

A Pick kitért arra is, hogy miért olyan drága a szalámi, mint írták: az elmúlt év során a termék-előállítási és logisztikai költségek drasztikus emelkedésével nézett szembe. Az élősertés ára egy év alatt közel 80 százalékkal emelkedett, ami természetesen megjelent a gyártás során felhasznált húsok árában.

Az energiahordozók ára megtöbbszöröződött, a csomagolóanyag és gépalkatrész költségek is drasztikusan emelkedtek. Egyúttal növekedtek a bérköltségek is.

- tették hozzá.

Forrás: hvg.hu
Fotó: Pick

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Nem mindegy?
Ebből az derül ki, hogy a hanyatló, haldokló, éhen haló, pusztuló, rezsit fizetni képtelen nyugaton a luxusélelmiszerek áfája negyed annyi, mint nálunk az alapvető élelmiszereké.
Nyilván az az oka, hogy négyszeres az átlagkereset, amit nem 30% keres meg, hanem 70%.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
@ómió: tegnap, 11:08
A viktorod mohósága marad ki.
"Németországban ugyanis a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, Magyarországon pedig 27%."
Ott van benne a nyilatkozatban,csak látom nehezen megy az értő olvasás.
ómió
@kulabombaafityiszre: Látom, belőled meg az ész maradt ki! A hazugságtartalom nem hagyott már neki helyet a fejedben! Vagy most arra vágsz fel, hogy a 27%-os ÁFA kényszerét még a 2008-as államcsődötökkel "ki tudtátok vívni" nekünk, hogy legyen mit a "Zorbánra" mutogatnotok?! Mert, ugye, a ti megelőző, 25%-os áfátok, az "sokkal alacsonyabb" volt, mint a német 7 és az osztrák 10%-os!? Az "efftársi értő olvasás" nálad erre enged következtetni?
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 11:01
Matolcsy György gazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy 27 százalékosra emelik az áfakulcsot.
www.origo.hu/itthon/20110916-fidesz-kepviseloi-reakciok-bajnaicsomagrol-27-szazalekos-afa-miatt.html
ómió
@kulabombaafityiszre:Mi történt!? Átaludtad a 2008-as bolsi államcsődötök óta eltelt éveket?
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 12:53
Szóval először az mszp emelte,mikor a kiderült,hogy eltolcsy akkor a 2008 államcsőd.
Mond,csak te vagy a családban ilyen buta vagy ez halmozódó genetikai defekt a családban?
ómió
@kulabombaafityiszre: Nem, bolsiék fajkreténje! Az úgy volt, hogy a 2006-os választás előtt - a "trükkök százainak" egyikeként - a tetübolsi bandátok 20%-ra "mérsékelte" az áfát, majd, amikor a választást megnyerte, azonnal visszaemelte 25%-ra! Utána "kivívta" nekünk a 2008-as államcsődöt, majd ennek veszélyét még évekig magunk előtt görgetve buktázott 2010-ben! Ennyit értsél meg, bolsiék gyagyása, ne a családilag örökölt genetikai defektedet görcsöld másokra hazudni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.