A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) közel 300 ezer közbeszerzési eljárás adatait feldolgozva kedd éjjel újabb ábrákat és táblázatokat közöltek az oldalukon. Érdekes dolgok derültek ki. Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést. 

A magyar kormány ellen több nagy eljárás is megy az EU-ban. Mindegyikben élesen kritizálják a magyar közbeszerzési rendszert. 

Az EU Magyarország elleni szankciói elsősorban azon alapulnak, hogy a többi tagállam aggódik, hogy eltűnik az ide küldött pénzük. A magyar kormányra kényszerített intézkedések jórészt a korrupciós kockázatok csökkentését írják elő. Részben a közbeszerzési eljárásokban közreműködő intézmények átalakításával, részben pedig a korrupció üldözésére hivatott intézmények megerősítésével.

Döbbenet! A fideszes vezetésű városban 556 közbeszerzésen indult egy cég és mindegyiket megnyerte

Fotó: Pixabay cco

A Korrupciókutató Központ Budapest kedd éjjel újabb ábrákon mutatta be legfrissebb kutatásait, amelyek érzékeltetik, hogy miért van nagy baj a közbeszerzésekkel. Az összes vizsgált közbeszerzés adatára mutató link, mind a 294 106 darab szintén letölthető mostantól a CRCB oldaláról.

Az egyik legizgalmasabb megállapításuk anonimizált, azaz nem árulták el a konkrét szereplőket, csak az adatokkal sokkolnak.

Eszerint van egy 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzat, ahol három cég szinte mindig nyer. Az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult, amit a város írt ki, és mindegyiket megnyerte. Egy második cég 598 pályázatot nyert, és csak 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, és kétszer vesztett. Ezek egészen brutális arányok.

 - írja a 444.hu.

Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést. Az esélypontot úgy számolták ki, hogy elosztották az egyes cégek győztes és vesztes pályázataik számát egymással. A fenti három cég viszont 557 és 87,43 illetve 148,7 pont eséllyel győz, ha elindul az adott város valamelyik közbeszerzésén.

Mészáros Lőrinc egyre többször nyer

A kutatás szerint 

lassan az összes hazai közbeszerzés 0,8 százalékát nyeri a felcsúti milliárdos valamelyik cége, és az arány gyorsan nőtt az utóbbi években.

Bár ha a cégei által nyert közbeszerzések értékét nézzük, akkor egy kicsit gyengült a pozíciója tavaly, és már csak az összes elnyerhető pénz valamivel több mint 12 százalékát tudta elvinni. A győztes pályázatok értéke tekintetében 2021-ben volt Mészáros a csúcson, amikor a teljes közbeszerzéseken kiosztott összeg mintegy 16 százalékát vitték el a cégei. Tavaly ez az arány majdnem 12 százalékra mérséklődött.

Forrás: 444.hu

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Valakiknek el kell tartaniuk ezt a velejéig korrupt rendszert élin Orbánnal!!! Na ez nem tetszik az EU-nak és a többi tagországnak!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Biztos nem találtak nála "Szeviép-vénát"!
amortizáltok
@sgl: van bármilyen kommunikációs csatorna ellenzéki kézen: TV 99 % orbán Rádió 99%Pénz csak nekik akkor mit várhatunk?a sült galambok sem repkednek Azért 320 milliárd repült ugye tudod e há ment AKKU Kinai céghez Pulykakakasként. közpénz és orbán odadobja mindenkinek ami azért erkölcstelen szerintem.Nem a sajátját szórja , orvosoknak, tanárnak, eszébe sincs csak a haverok ? ja igy szél ellen menni is szar nem pisálni.
gina
Fidesz becsület cigány becsület !!!
amortizáltok
lőlő cége volt 556 pályázati kiirást neki boritékolhatták mert én nem indultam . másik listavezető 558 - 7 -t vesztett el, harmadik 297-et nyert meg 2 veszitett a 299 kiirt boritékolt pályázatból
erre a fociban mondják bunda bunda umbulda. Saskabaréban meg mi mindig csak mutyizunk
nejlontacskó
@ómió: a Szeviép ügyben, másfél milliárd forintot szórtak szét, a cég vagyonát!
Rendszerint saját körökben, hitel formájában!
Az itt említett, három nyertes cég, vajon hány tízmilliárd forint közpénzt emelt el?
Lepényleső
...hát persze,hisz ez mind zseni,- az egykori államhatalom teljes erejével,
minden meglévő fegyverével tud győzni,- akár megfélemlíteni,- stb...?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.