110 főtisztet, tábornokot mentett fel januárban Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a fideszes koncessziókból milliárdossá lett kaszinó-üzemeltető, jelenlegi honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky fiatalítása miatt hullanak a fejek a Honvédségnél

Nem látszik, miért lesz jó a mostani vérengzés. Forrás: Pixabay

Szalay-Bobrovniczky Kristóf eddig több mint 110 főtisztet, tábornokot mentett fel azon kormányrendelet alapján, amely szerint a miniszter bárkinek a szolgálati viszonyát megszüntetheti, aki elmúlt 45 éves és legalább 25 évet szolgált – írja a Válasz Online. A portál azt írja – több érintettet meg is nevezve –, hogy gyakorlatilag lefejezték a vezérkart, többeket hazarendeltek fontos NATO beosztásából, a Honvédelmi Minisztérium több főosztályvezetőjét leváltották – írja a 24.hu.

A felmentett katonák a mai napig nem kaptak választ olyan kérdésekre, mint hogy például illetményük bruttó vagy nettó 70 százalékát kapják meg a honvédelmi szolgálati juttatás keretében, maradhatnak-e szolgálati lakásaikban. A „fiatalításnak” nincs vége, jönnek az alakulatok, ahol a parancsnokoknak kell pontozniuk 45 évnél idősebb, legalább 25 éve szolgáló beosztottjaikat.

Ha valaki a maximális 9 pontból 6-ot megkap, főszabály szerint maradhat. Ez csak a hivatásos állományt érinti. Az öt szempont:

szakmai megfelelőség;

nemzetközi tapasztalat;

nyelvi készség;

fizikai állapot;

teljesítmény értékelés.

Az elbocsátások miatt kihívás lesz a toborzás, nehezebb lesz egy fiatalt úgy a katonai pályára csábítani, hogy nem lehet biztos abban, 45 éves kora után nem teszik lapátra. Gondot jelenthet az is, hogy hiány lesz a taktikai szinten nélkülözhetetlen tisztekből (hadnagy, főhadnagy, százados), mert a tisztképzési kvótákon nem emeltek, így a hirtelen fiatalítással járó tömeges előléptetések miatt kevesebben lesznek azok, akiknek feladata – szakasz- és századszinten – a tényleges harctéri vezetés.

A minisztérium érdemben nem felelt a kérdésekre, szóban jelezte: hogy azokra a HM hivatalos lapjában (honvedelem.hu), illetve a Szalay-Bobrovniczky Kristóffal készült Bloomberg-interjúból kap válaszokat a portál, amely azonban hiába kereste azokat.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
110 főtisztet, tábornokot mentett fel..., hmm. ha ezek közül páran bekattannak a kormány fura és érthetetlen döntésére, akkor nem szeretnék föfideszes lenni...
ezek képzett katonák, ezekböl 10 ember veszélyesebb mint 200 újonc!
reméljük a legjobbakat ! ;)
Qqberci
"Az öt szempont:
szakmai megfelelőség;
nemzetközi tapasztalat;
nyelvi készség;
fizikai állapot;
teljesítmény értékelés."

A nyelvi készség nagyon fontos. Vagy nyalsz, vagy repülsz!...

viccfaktor.hu/files/2016/08/1472012810-nyal.png
kereső
@Alfa: A többségük ezredes, alezredesi rangban volt akit , mert elmúlt 45 éves elküldtek- többek között azt a J.I. ezredest is, aki a NATO New York-i központjában a hadmúveleti tervezésen teljesitett szolgálatot. Az alakulatok vezetői ez után következnek.Lefejezik a magyar hadsereget- majdnem sztálin mintájára . (igaz, hogy az emlitett előd az gulágra küldte azt, akit nem végeztetett ki).
jesz
Testőr, vagyonőr, biztonsági őr, személyi védelem...
jáger laszló
MO harckészsége annyit javult,hogy már nem merészelnek a magyar honvédséggel harcba szállni sehol a világom!!
Ezt már én is érzékelem a légköri viszonyok változásából...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Sámannus
Csak a csüngőhgasűval együtt jogos a csere ez így csak vizesnyócas.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.