Oroszország költségvetési hiánya januárban elérte a 25 milliárd dollárt, ami annak az egyértelmű jele, hogy a nyugati szankciók illetve a folyamatosan növekvő katonai kihívások egyre nagyobb anyagi terhet rónak Oroszországra – írja a mfor.hu.

Orbán megint tévedett, komoly fejlövést kapott Putyin a lábon lövésből – Mégis működnek a szankciók
Kép: Pixabay

Annak ellenére, hogy Orbán Viktor kedvelt kommunikációs fordulata, hogy Európa lábon lőtte magát az elhibázott brüsszeli szankciókkal, de ahogy fogy Moszkva pénzügyi mozgástere, úgy lesz egyre nehezebb számukra a hadszintéren eredményeket elérni.

A lap szerint szakértők szerint ugyanis a háború immár Oroszországban is éreztetni fogja a hatását, ugyan nem harcok, hanem az egyre romló életszínvonal formájában. Az egyre szűkülő erőforrások egyre nagyobb részét fordíthatják ugyanis a hadseregre, aminek gazdasági és társadalmi szinten is érdemi hatása lesz.

Az olajból és gázból származó bevétel 46 százalékkal, 426 milliárd rubelre esett vissza az előző év azonos időszakához képest

- közölte az orosz pénzügyminisztérium hétfőn.

Az LNG termelésüket ugyan növelték, de Kínába csak az európai szállítások töredékét tudták átirányítani. A 2022-es adatok szerint 15 milliárd köbméter földgázt szállítottak Pekingnek csővezetéken, míg a háború előtt az európai piacon hasonló módon 200 milliárd köbmétert értékesítettek.

A gázfegyver bevetése orosz szempontból végül totálisan besült, hiszen az eladott mennyiség mellett végül az árak is visszaestek és az Európába is beköszöntő tél ellenére sem volt változás.

Vlagyimir Putyin háborúja tehát a szankciók miatt a bevételi oldalon komoly problémákat okozott. A kieső bevételeket pedig rövid távon aligha fogják tudni pótolni.

Legalább ekkora probléma, hogy a kiadások terén is gyűlnek a viharfelhők. A költségvetés ezen oldalán ugyanis éves összevetésben 59 százalékkal 3120 milliárd rubelre nőttek 2023 januárjában költések.

Natalia Lavrova, a BCS Global Markets befektetési banki részlegének vezető közgazdásza azt mondta az adatok kapcsán a Financial Timesnak, hogy

a költségvetési hiány egyértelműen jelzi, hogy az orosz kormány drasztikusan növelte kiadásait olyan időszakban, amikor a bevételek meredeken estek.

A GDP és az ipari termelés ugyan nem állt a földbe, a tavalyi évet kisebb visszaeséssel abszolválhatta az orosz gazdaság. Ennek hátterében ugyanakkor elsősorban az áll, hogy fokozott tempóban álltak át hadigazdasággá.

Forrás: Mfor

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
0rbán mindíg mindenben téved, a tetejében még a focihoz sem ért! :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@ómió: Analfabeta kutyaagyu fajgöreny naci efftars, a naci az bolsi??? Az orosz huvatalos közlemenyt a bevetelek csökkeneseröl ki hazudja masnak? A hadikiadasok a többszöröse a hianynak! Tenyleg egy barom analfabeta vagy! Nezz inkabb megint a tükrödbe es lathatod a kis pöcsöt magassarkuban paradezni!
ómió
@teuton: "A lap szerint szakértők szerint" neked, defektes kutyaagyú analfabéta fajgörény náci efftárs, "hivatalos közlemény"!? Véletlen se tetvesbolsi habverés!? Már nemcsak érteni, de olvasni is képtelen vagy? Nem csoda, ha magassarkúban "prájdolva" se vagy képes magadat tükörben se megismerni! Sürgesd a csere-kutyaagyadat!
Emmersson71
"Mégsem lőtte lábon magát Európa

Orbán Viktor szeptember 26-án a Parlamentben azt mondta, lábon lőtte magát Európa az oroszok elleni szankciókkal. Ehhez képest a legfrissebb számok szerint az unió gazdasága elkerüli a recessziót, sőt az orosz-ukrán piac részleges elvesztése ellenére még növekedni is fog."

piacesprofit.hu/cikkek/gazdasag/megsem-lotte-labon-magat-europa.html?utm_source=rss&utm_medium=referral
teuton
@ómió: Analfabeta kutyaagyu fajgöreny tetevesnaci efftars, a "lap szerinti szakertök" az orosz hivatalos adatokra hivatkoznak a szamokkal, mennyi volt az export es mennyi a bevetel! Mennyi gazt exportalnak az oroszok Kinaba es mennyit mar NEM Europaba??? Analfabetakent tehat csak 3 szot ertettel meg a cikkböl, a többit nem!!!
ómió
@teuton: Látom, defektes kutyaagyú analfabéta fajgörény tetvesnáci efftárs, a defektes kutyaagyaddal már annyit nem vagy képes vágni, hogy az orosz hiány fő forrása a túlzott, ámde kényszerű fegyverkezésük extra kiadásai! A gázexportjukból kieső európai hányadot a gáz árának a tetvesbolsi fajtátok általi "felszankcionálása" képes volt pótolni! Sürgesd a csere-kutyaagyadat!
teuton
@ómió: Analfabeta kutyaagyu fajgöreny naci efftars, mindenb böfögeseddel azt bizonyitod, hogy analfabeta vagy!!! A HIANY a bevetelekböl szarmazik, mert ha magasabb is az ar, mint elötte, de az eladott mennyiseg csak töredeke az elözönek! Tovabba szankciok... MOra nem vonatkoznak a szankciok, miert kell akkor többet fizetni gazert-olajert, mint Nemetorszag??? Ja, mert tarajospetya a lavor-barattal igen elönyös szerzödest kötött, amit ugye 30 evre titkositottak! Mennyiert vasarol Nyugat-Europa, az leolvashato a tözsdei eladasi arakbol, valamint a 9. szankcioban van benne... Persze csak olvasni tudoknak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.