Franciaországban Emmanuel Macron elnök súlyos társadalmi feszültségeket okozott, amikor bejelentette a tervét, amely szerint 65 évre emelnék az általános nyugdíjkorhatárt az országban – írja a 168.hu.

Hamarosan nyugdíjkorhatár emelés jöhet Magyaroszágon?
Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án.  MTI/Bruzák Noémi

A szakszervezetek széleskörű sztrájkot hirdettek, az utcai megmozdulások pedig 1995, tehát Jacques Chirac hasonló reformkísérlete óta nem látott tömegtüntetéseket váltottak ki.

Magyarországon 2010-től fokozatosan 65 évre emelték fel a nyugdíjkorhatárt, de fenyeget-e az, hogy ezt tovább kell majd emelni?

A szakértői elemzések szerint mindez a drasztikus, 13 évvel ezelőtti intézkedések miatt legfeljebb csak közép- és hosszútávon fenyegető veszély. Idézik a Magyar Nemzeti Bank 2016-os elemzését, amely 2030-ra teszi azt az időpontot, amikor

a nyugdíjkorhatár majd ismét gondokat okoz a magyar társadalombiztosításnak, ha addig nem történnek ezt befolyásoló változások.

Márpedig történtek: a kormány ugyanis azóta újfent bevezette a 13. havi nyugdíjat, és a szociális hozzájárulási adó mértékét is jelentősen csökkentette. Ez a politika pedig a források hamarabb történő kimerüléséhez is hozzájárulhat.

A probléma ráadásul az Európai Unióban az egyik legsúlyosabb, hiszen a 100 aktív korú dolgozóra jutó nyugdíjasok száma Magyarországon is tartósan 30 fő fölé került.

A nyugat-európai országok többségében, így nálunk is, 2060-ra ez a szám már 50 fölött lehet.

Számos EU-tagállamban napirenden van, a nyugdíjkorhatár eleve 62-67 éves kor körül szóródik szét, van tehát olyan EU-s ország is, ahol már magasabb mint Magyarországon.

Forrás: 168.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
"Magyarországon 2010-től fokozatosan 65 évre emelték fel a nyugdíjkorhatárt"

Orbán 65 évre emelte a nyugdíjkorhatárt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
És van 1 rossz hírem!!! Képzeld L és az orbán még csak 61 éves!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Csak Norisz és senki más
"20 év múlva nyugdíjba megyek!" - mondtam ezt 20 éve, de még most se sikerül...
ómió
Böszméék csak nem erre "készülnek"!?
Csizmás Kond
Mondgyuk a bajok nem ott kezdődnek hogy az aktív korú dolgozók el kell tartsák a nyugdíjast hanem ott amikor több a segélyennélő mint a dolgozó és el kell eltartsanak.
Németh István
Olyan hülyék vagytok mint a segg! Meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt, mégpedig a korkedvez-ményesekét is! Van kondijuk dolgozni, ne a szemét baromságaikat írogassák mint ti itt vén szarosok, mert már rejszolni semkell a remegő kezetek automatice jár, sajnos a szátok is >> nincs annyi gebe lenge szerve, hogy be legyetek tömve! Moslék balliberális tapsoló trotylik!
De a lényeg; hogy az usa-nató takarodjon Európából, az Eu vezetése a börtönbe - akasztásilag!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.