Megtámadja a választási rendszert érintő strasbourgi ítéletet a kormány és az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésének felülvizsgálatát kéri. Az ügy előzménye, hogy novemberben a strasbourgi emberi jogi bíróság – két nemzetiségi szavazónak igazat adva – Magyarországot elmarasztaló ítéletet hozott. A magyar kormánynak február 10-ig kellett döntenie arról, hogy elfogadja vagy sem a magyar választási rendszer nemzetiségeket érintő szabályozását több ponton jogsértőnek kimondó ítélet. 

Bekeményít az Orbán-kormány, nem hajt végre egy strasbourgi ítéletet, amely a választási rendszert érinti

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Hosszas mérlegelés után a magyar kormány úgy határozott, hogy nem fogadja el a választási rendszer nemzetiségi voksolást szabályozó részét jogsértőnek kimondó strasbourgi ítéletet, inkább az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésének felülvizsgálatát kéri – közölte a hvg.hu kérdésére az Igazságügyi Minisztérium.

A tárca közölte:

a kormány a strasbourgi testület nagykamarájához fordul.

A lap emlékeztet, novemberben a strasbourgi emberi jogi bíróság – két nemzetiségi szavazónak igazat adva – Magyarországot elmarasztaló ítéletet hozott.

Az ítélet szerint sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét a magyar választási rendszer kisebbségi, nemzetiségi voksolást szabályozó része.

A Bakirdzi és E.C. kontra Magyarország ügyben a bírói tanács megállapította, hogy a törvény nem biztosítja kellően „a nép véleményének szabad kifejezését a törvényhozó testület megválasztása során”. Az ítélet szerint aggályos, hogy a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistára szavazásról.

Az ítélet szerint sérül a választás titkosságához való jog is a listára szavazás tényének rögzítése és az egyetlen listára szavazás miatt, ráadásul a nemzetiségi lista zárt, így nincs mód a választói akarat valódi kifejezésére. Kimondta a bíróság azt is: alapvető jogkorlátozás, hogy a 13 magyarországi kisebbségből 11-nek a kis létszáma miatt esélye sincs arra, hogy parlamenti képviselőt válasszon.

Az ítélet egyelőre nem végleges, mivel a kormány kéri az ügy nagykamara elé terjesztését. Ez azonban nem automatikus: a kérelem indokoltságáról egy bírói szűrőtestület dönt. Az előszűrés során ha a kormány kérelmét elutasítják, az ítélet véglegessé válik, ha tovább engedik, akkor az ismételt vizsgálatra és nyilvános tárgyalásra a nagykamara elé kerül, amelynek döntése már végleges.

Forrás: hvg.hu, 24.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"a magyar kormány úgy határozott, hogy nem fogadja el a ... strasbourgi ítéletet"

Fijjugg, erre mondják, hogy "pénz az ablakban"...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@gina: Ribike!A trippeles tetves bolsiságodat mindig így próbálod másokra hazudni!?
Lepényleső
Totális diktatúra; csírájában minden igazság elfojtva,- általuk éljük naponta?
Namely
"Az ügy előzménye, hogy novemberben a strasbourgi emberi jogi bíróság – két nemzetiségi szavazónak igazat adva – Magyarországot elmarasztaló ítéletet hozott. "
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Amikor 2 majom feljelent egy államot, azért, mert a semmit nem értő szavazati jogát szerintük sérelem érte, és erre az ügyre súlyos eurómilliókat költenek el, amiket enyhén szólva sokkal hasznosabb dolgokra kellene fordítani...
simmering73
Kár ugrálni, a nagykamara is helyben fogja hagyni az ítéletet.
Edebácsi
Orbán rendszeréről közismert, hogy a törvények, szerződések betartását csak akkor másra nézve tartja fontosnak. Maga pedig igyekszik olyan törvényeket hozni, melyeket könnyíszerrek kijátszhat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.