„A magyarországi akkumulátorgyárak, és a víziközmű-szolgáltatás helyzetéről és fejlesztési terveiről” témában ülésezett volna az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottság kedd délelőtt.

Senki nem ment el a fideszesek közül az akkumulátorgyárakról szóló bizottsági ülésre

Barcsa Lajos alpolgármester, Csen Csün-vej nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató és Kocsik-Marossy Virág ügyvezető igazgató (elöl b-j) aláírja a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodást a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én. A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben. Hátul Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2), Csao Jang, a budapesti kínai nagykövetség minisztertanácsosa (b3), valamint Kósa Lajos (b), Pósán László (j2) és Tasó László (j) fideszes országgyűlési képviselők. Fotó: MTI/Vajda János

A ülést az LMP képviselője, Keresztes László Lóránt bizottsági elnök kezdeményezésére hívták össze, azonban a bizottság hat kormánypárti közül senki nem jött el, így határozatképtelen lett az ülés – írta meg a Telex.

Az eseményre meghívták a Külügyminisztérium egyik képviselőjét, az Energiaügyi Minisztérium képviselőjét, a jövő nemzedékek szószólóját, Dr. Bándi Gyulát, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjét, Kaderják Pétert is.

Nem tudnak részt venni

Keresztes László Lóránt elmondta, hogy a külügytől korábban szóltak, hogy nem tudnak részt venni, Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig külföldön tartózkodik.

A bizottság kormánypárti tagjai kedd reggel jelezték, hogy egyéb ügyek és szabadságolások miatt nem tudnak részt venni a bizottság ülésén.

Az ülésen jelenlévő ellenzéki képviselők – Orosz Anna (Momentum), Szabó Rebeka (LMP), Arató Gergely (DK) – a megjelent szakértőkhöz fogalmaztak meg kérdéseket, és többségében a gyárak vízigényéről kérdeztek.

Jelen volt a WWF Magyarország képviselője, aki elmondta, hogy ők alapvetően támogatják az akkumulátorgyártást, az „nem ördögtől való dolog”, azonban nem mindegy, hogyan csinálják mindezt.

Botrányba fulladt közmeghallgatások

Mint ismert, az elmúlt hetekben több, akkumulátorgyárakról szóló közmeghallgatás fulladt botrányba: konfliktus volt Gödön, Nyíregyházán kizárták a közmeghallgatásra érkezőket, Debrecenben pedig lincshangulat volt.

Hétfőn derült ki, hogy a tiltakozások ellenére megkapta a sok vitát kiváltott debreceni akkumulátorgyár a környezethasználati engedélyt.

A víz a baj

A környezetvédelmi szakértők mellett vízügyieket is hívtak a bizottsági ülésre: a CATL debreceni beruházásával kapcsolatban leggyakrabban a víz problémája merül fel. Debrecennek nincsen folyója, a város környékét az utóbbi években rendre súlyos aszály sújtotta, a helyiek pedig attól félnek, hogy az óriási vízigényű akkugyár miatt problémák lehetnek az ivóvízellátással.

Forrás: Telex.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Mire számított az ellenzék ? Ez a kormány hozzáállása. Azoknak kellene elgondolkpzniuk akik a fideSSre szavaztak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nejlontacskó
Megértem, hogy nem mentek el!
Őket, csak a profit érdekli, a gyár körüli felhajtásra, abszolút nem kíváncsiak.
Az a helyiek problémája.
Egyébként is, ők már döntöttek, az akkumulátorgyár megépül!
Ha tetszik, akkor tetszik, ha nem, akkor nem...
Yoda69
Magyarul a fideSSesek leszarjak a magyar embereket. Meg azokat is akik hulye fejjel rajuk szavaztak.
gina
Magasról tesznek a népre ezek a felfuvalkodott tolvaj csalók, csak a nyereség érdekes,,,, szemét fidesz bagázs
gina
@justhpeter: Mivel gondolkozzanak ha a fejekben nincs semmi,...
ómió
@m73: Bolsi baromfiként még a bárcáskurva anyádat is állandóan másokra hazudod!?
Alfa
hogy dühöngenek az elmefogyatékos kecskebaszók ... @ómió: és társai a

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.