A Nézőpont Intézet nyolc megállapítást tett a jogállamiság brüsszeli helyzetéről, mely értékelésben rámutatott, hogy a jog uralma helyett egyre inkább a jog figyelmen kívül hagyása és a joggal való visszaélés hatja át az EU működését. A szerződéses jogkörök semmibevétele, az intézményes elfogultság, a kettős mérce, a korrupció, és a jogbiztonság hiánya mind aláássák a jogállamisági elveket az EU intézményrendszerében – írja a Nézőpont Intézet.

A Nézőpont is brüsszelezett egy sort, a kormányközeli intézet szerint Brüsszel megbukna egy jogállamisági vizsgálaton

Karácsony Gergely, az Együtt-PM Szövetség politikusa, volt parlamenti képviselő, valamint Barabás Richárd és Simándi Szelim, a szövetség aktivistái (b-j) ÜZENJÜK VIKTORNAK! felirattal ragasztják át a Fidesz egyik ÜZENJÜK BRÜSSZELNEK: TISZTELETET A MAGYAROKNAK! szövegű, Orbán Viktort ábrázoló budai kampányplakátján a felirat első részét, valamint a KDNP és a Fidesz logóját az Együtt-PM logójával takarja el 2014. május 7-én. Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Miközben az utóbbi években egyre intenzívebben, egyre szélesebb eszköztárral és egyre elfogultabban kérik számon a jogállamiság elveit a tagállamokkal szemben, felmerül a kérdés, hogy mennyire működik maga az Európai Unió a jogállamiság elvei szerint. A Nézőpont Intézet a jogi és politikai fejleményeket figyelembe véve nyolc pontban értékelte a brüsszeli intézményhálózat jogállamisági helyzetét – olvasható a jelentés bevezetésében.

A jelentés legfőbb megállapításai a következők:

1. Demokráciadeficit az Európai Parlamentben

Az európai parlamenti választásokat a bő 40 éves hagyománya ellenére is alacsony részvétel jellemzi. Gyenge és aránytalan felhatalmazást biztosít, ezért nem alkalmas jelenlegi formájában a demokratikus népképviseletre.

2. Az Európai Parlament szerződésellenesen bővítené hatáskörét

A testület demokratikus felhatalmazás nélkül igyekszik elérni, hogy egy föderális államéhoz hasonló törvényhozó parlamentté válhasson. A csúcsjelölti rendszerrel el akarja venni az Európai Tanács jogát a Bizottság elnökének jelölésére, és transznacionális listákkal csökkentené a tagállamok szerepét.

3. Korrupció és hatalommal való visszaélés az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament történetének legnagyobb korrupciós botránya rámutatott a büntetlenség kultúrájára, az ellenőrzés hiányára, a parlamenti viták komolytalanságára és a tagállamok ellen folytatott eljárások során gyakorolt kettős mércére.

4. Az Európai Bíróság elfogult az Európai Bizottság irányába

Az Európai Bíróság az ítélkezési gyakorlata alapján elfogult az Európai Bizottság irányába, ami csökkenti a tagállamok jogorvoslati esélyeit, és árnyékot vet a jogállamiság egyik fontos elemére, a tisztességes eljárás lehetőségére.

5. Az Európai Bizottság a Szerződések őre helyett elfogult politikai szereplő

Jean-Claude Juncker az Európai Unió ország- és pártpolitikától mentes jogalkalmazó szervét, a Bizottságot, „politikai bizottsággá” alakította. A politikai logika árt az egységes jogértelmezésnek, és megteremtette a politikailag motivált eljárások, a kettős mérce, valamint a szakmai helyett a politikai kommunikáció kultúráját.

6. A jogállamiság-ellenőrző mechanizmusok sértik a jogbiztonság elvét

A jogállamiság elvének általános megfogalmazása lehetőséget nyit az önkényes értelmezésre, amit bizonyít a tagállamok számonkérése során mutatott kettős mérce, ami súlyosan sérti a jogállamiság elveit.

7. A nemzetek pluralizmusa helyett nemzetek fölötti univerzalizmus

Az uniós intézmények és vezetőik minden esetben a pluralizmus elkötelezett hívének mutatkoznak, de a nemzetállamok vezetőinek, intézményeinek és a nemzetállami népszavazások véleményét figyelmen kívül hagyják.

8. Kettős mérce az egyenlőség elvének érvényesítése során

Miközben az Európai Unió intézményei a szexuális kisebbségek mozgalmait felkarolták, a nyelvi és etnikai kisebbségek ügyével nem foglalkoznak.

A teljes elemzést a Nézőpont oldalán olvashatják el.

Forrás: 24.hu, nezopont.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt Nick
Fideszék és fideszközeliék saját állításuk szerint nem tudják mi az a jogállam, merthogy nincsen rá definíció, és fogalmuk sincs, hogy Brüsszel mit vár el tőlük ezzel kapcsolatban.
Akkor az orbán seggéből néző pontok mégis mi a Qrva annyjuk alapján buktatnák meg Brüsszelt a jogállamisági vizsgán?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Alfa
a kecskebaszók gyülekezete a "nézőpont" ugye @KisTehen:
ómió
Pedig az ottani efftársi korrupció, az maga a "bolsi jogállam"!
Nessy
Minden " Nézőpont" kérdése! Ők az érem kormányoldali képét látják csak!
Törölt Nick
Fideszék és fideszközeliék saját állításuk szerint nem tudják mi az a jogállam, merthogy nincsen rá definíció, és fogalmuk sincs, hogy Brüsszel mit vár el tőlük ezzel kapcsolatban.
Akkor az orbán seggéből néző pontok mégis mi a Qrva annyjuk alapján buktatnák meg Brüsszelt a jogállamisági vizsgán?
justhpeter
Ideje, hogy a Nézőpont Intézet bekerítse és felszámolja az Európai Parlamentet, az Európai ÍBizottságot és az Európai Bíróságot még mielőtt az ápolószemélyzetük megérkezik.
nejlontacskó
" Az Európai Parlament történetének legnagyobb korrupciós botránya rámutatott a büntetlenség kultúrájára, az ellenőrzés hiányára, a parlamenti viták komolytalanságára és a tagállamok ellen folytatott eljárások során gyakorolt kettős mércére. "

Akkor most ugyan ezt a megállapítást, vizsgáljuk meg, Magyarország vonatkozásában is.
Magyarország történelmének, legkorruptabb kormányának ( Fidesz-Kdnp ) működése, rámutatott a büntetlenség kultúrájára, az ellenőrzés hiányára, a parlamenti viták komolytalanságára és az ellenzéki régiók ellen folytatott eljárások során gyakorolt kettős mércére.
Tehát, megállapíthatjuk, hogy a nézőpont, Magyarország jelenlegi köntösét próbálja, az Unióra rángatni, mert rajta már régóta feszül!
Törölt Nick
@Őrnagy: Te kevered az egyházi atyát a fegyházi gatyával.
TT
Na mi van az összes Germán Pistás írásomat törölték!
Akkor jó,folytatom tovább.
csak úgy....
0rbán csicskái erölködnek és baksisért segédkeznek a korrupt,tolvaj uruknak a bünbak keresésben! -fölösleges meló, nyugaton már mindenki tudja,hogy a fidesz egy bünszövetkezet!
jesz
brüsszel a lopásra van kitalálva...akik most lebuktak, azok már tíz éve kapják a jattot...a régebbiek meg lapítanak...
Ezt elfedni a régi szoci blokk országain rugóznak a nagy gyarmattartó korrupt országok, akok ma is gosztogatják a volt gyarmataikat...
Napersze a magyarok kiváló ürügy a mellébeszéléshez...
csak úgy....
@Őrnagy: kohn bácsi,neked csak ez az egy rozsdás lemezed maradt,te mindíg ugyanazt kukorékolod csak a szóred más..., öreg,te frankón meghibbantál! -remélem néz rád valaki, aki etet és pelenkáz.
e örö e bódottá
@KisTehen: Te olyan vagy, mint az a kis hülyegyerek, aki be akar kerülni a nagyok közé és ott ugrálsz körülöttük, meg néha próbálsz beleszólni, csak hogy észére vegyenek.
Nyugodjál le, @KisHülyegyerek: , észre vagy véve, de nem kellesz senkinek, nem kellesz semmire a nemzetrontó állampárt fizetett trolljaként, vágod comrade?!
ómió
@m73: "Dolgozd meg" a bárcáskurva anyádat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.