Az 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról rendelkezik, egyben pedig a nyugdíjprémium összegének számításáról is. Konkrétan, ha az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasoknak abban az évben prémiumot kell fizetni.

 Orbán kormánya törvénytelenül dézsmálja a magyar nyugdíjasoknak járó pénzt?

Az Orbán-kormány még a nyugdíjasokkal szemben sem túl korrekt. Forrás: Pixabay

Az összeget úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a várható GDP-növekedés 3,5 százalék feletti részét és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát, de maximum 20 ezer forintot – írja a Pénzcentrum.

2022-ben a GDP 4,6 százalékkal nőtt Magyarországon – közölte tegnap a KSH. Így a nyugdíjprémium 2022-ben kifizetett összege még a fele sincs annak, mint ami az idősebbeket a törvény szerint megillette volna írja Azénpénzem. A lap szerint Orbán Viktor kormánya közel 30 milliárd forintot nem fizetett ki a nyugdíjasoknak.

A törvényi számítás szerint a legtöbb nyugdíjas minden évben hasonló összegre számíthat, csak a 80 ezer forint alatti nyugdíjat kapók kapnak kevesebbet. 2022-ben, mivel a prémium szorzója az Orbán-kormány döntése értelmében 0,5 volt, a legtöbb nyugdíjas 10 ezer forintot kapott, miközben a friss GDP adat szerint nem 0,5-es szorzóval, hanem 1,1-essel kellett volna számolni. Így 10 ezer forint helyett 22 ezer forint járt volna. Azénpénzem.hu számításai szerint így közel 30 milliárd forintot spóroltak meg a nyugdíjasokon, mivel

A tavalyi költségvetésben 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel kalkuláltak, így a nyugdíjprémiumra mintegy 68,5 milliárd forintot különítettek el, amiből végül csak 23,5 milliárdot fizettek ki. Mivel azonban a törvény "várható" GDP-növekedésről szól, amelyet az állam határoz meg, így utólag nem lehet követelni a nyugdíjprémium-kiegészítés kifizetését.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Alfa
a kibaszott korrupt gerinctelen kommunista-keresztény-fasiszta orbán és a narkós-pedofil fidesz-ner ellopja a nyugdíjasok pénzét..mint csinálta a nyugdíj megtakarításokkal! Hogy fordulna fel orban és a fidesz-ner szektája minden tagja...alsó felső rokonságával egyetemben... Ezek lámpavasra valók egytől egyig... igy keresztényileg
Alfa
ennek a kurva országnak a vezetése igazi kecskebaszók, zsiványok gyülekezete...
balos
@Horizont: A nemzethy tömeggyilkos nyilasok,már a "golyót" is megspórolják a terrorjukban!Szerencsés akit hagynak megfagyni,mert az éhenhalásnál még az is jobb!Az új faszurak bezzeg dőzsölnek a kitartottjaikkal!Alant is 1 megbecsült kurva mutogatja a össze-ollózott porhüvelyét!A kultúrhások viszik a sír felé a nép nagyobbik részét,akiket már sikerült kizsigerelni!
e örö e bódottá
@sgl: @Alfa: Gyurcsánynak csak igaza lett: Ez egy kurva ország!
Sokan felháborodtak ezen anno, akik csak a manipulatív kivágott részt hallgatták meg, de mostanra pont Orbán tette azzá, amikor a náci csőcselékkel balhét csinált, majd bevonzotta üres szólamokkal és hamis ígéretekkel a sok politikailag prostituálható kettyóst és kapzsi férget, aztán a megvezethető buta csürhével megszavazta magát.
drrotf
Ha a negyedévi GDP alakulásokat vertték volna figyelembe a novemberi GDP előre jelzésnél akkor is 4,5%-on felüli mászot kellett volna prognosztizálni a kormánynak mert at előző negyed év számai a következők voltak : I .negyedév 8,2% , II.-ik negyedév 6%-on felüli,III.-dik negyedév 4,4% volt Az utolsó negyedbenb mindig jól szokott treljesíteni a ghazdaság , mertr év végén mindent megtesznek a jobb teljesítés érdekében és az év végi ünnepek is segítenek a teljesítésben és novemberben megjelent nyilatkozatok is ezt a növekedést támasztották alá!Erre a kormány hasára ütött, megnézte hogy mennyi pénze van és fizetett mintha jól végezte volna dolgát 10 ezer forintot, mintha a GDP csak 0,5 %-al haladta volna meg a 3,%%-ot,A hírek szerint egyébként a kormány állítólag félre is tett sokkal több pénzt a nyugdíjprémiumok kifizetésére amiből több tíz milliárd meg is maradt.Ha a kormány nem könyöradománynak tekinteni ezt a pénzt hanem el akarna számolni a nyugdíjasai felé, és ténylegesen azt akarná kifizetni a nyugdíjasainak ami a törvényben jár ,akkor csak a z éves GDP növekedés megállapítása után fizetné ki azt a járandóságot amit a törvényben sokkal jobban meg kellene határoznia!Így ez tényleg olyan hogy ha akar fizetni a kormány akkor fizet nyugdíjprémiumot, ha nem akar akkor nem fizet és minden nyugdíjasa mehet a sunnyogóba!Most is így tett ez a gondoskodó Orbán Viktor!Istent játszik, akkor fizet a nyugdíjasainak, akik Őt a hatalomba emelték, mert azt gondolja hogy így kell bánni a kiszolgáltatott embereivel!Ez itt ma már a módi, a jogállami megoldás!Ugye hogy milyen rendes ember ez az Orbán Viktor?Mindent megtesz azért hogy egyszer egyszer becsapja az embereket, s az sem zavarja, hogy néha néha kijön feketén -fehéren hogy hazudik!
jesz
méghogy a gdp meghaladja azt a szintet, mely felett kap(hat)nak némi baksist a nyugdíjasok? ...meghogy a költségvetési szintet tartják?...
Ugyan kérem...ebből semmi sem lesz...

Ez mind porhintés-parasztvakítás...mi meg csak nézünk.
Törölt Nick
A gazembereket a tisztességesek gyávasága élteti. Nem tudom már ki mondta, de igaz.
Itt vannak pédának a tanárok: próbálgatnak sztrájkolgatni, de csak amolyan energiatakarékos üzemmódban, amitől a világon semmi nem történik. Tisztelet a kevés kivételnek akik mindent beleadnak, de sajnos ők kevesen vannak.
És megint a gazemberek győznek.
Sok nyugdíjas meg örül, hogy időnként odavetnek neki egy morzsát, és nem foglalkozik azzal, hogy át van verve.
Toller Béla
Sok a kiadása a kormánynak ! A kisszemétrogán még sohsem adott vissza !
gina
@Philip Marlowe: Nálad okosabb irja te elmebeteg 1 Bites fidesz hivö, nem szégyenled magad??? nem mert hüly3 vagy mint OV zsiros segge
Clavigo
@Philip Marlowe: Egy pöcs vagy,Fülöpke. Ülj le,,egyes ..
ómió
Aki itt "nyuggerpénzt" dézsmált, efftársak, azok ti voltatok, amikor elloptatok tőlük 1-2 havi nyugdíjat!
Németh István
@sgl: @Aki Én: @gina: @Clavigo: @Philip Marlowe: @Toller Béla: az irigységtől ordítani tudnátok szar ganajok! >>> HÁT IGEN ÉN A BOLDOGSÁGTÓL ha látnám, hogy úgy folytok szét mint a tehénfos a határban! Ha nem lennétek ti a hazaáruló bandák nyalósai e haza már régen fnyre derült volna!!
A lényeg!! > az usa-nató takaraodjon Európából, az Eu vezetése börtönben akasztásilag! veletek együtt!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.