Egy friss OECD-jelentés szerint Magyarország sokkal kevesebb pénzt költ a rákos betegekre, mint az európai uniós átlag.

Tragikus példák érkeztek, így bánik egészségügyünk a rákbeteg magyarokkal

Szinte minden rák mutatót tekintve sereghajtó lett az ország. Forrás: Pixabay

2019-ben harmadával több ember halt meg itthon rákban, mint az uniós átlag, 2020-ban pedig 10 százalékkal több daganatos beteget diagnosztizáltak – írja a napi.hu.

A rettenetes lemaradás oka, hogy az uniós átlagnak csupán 69 százalékát költjük a daganatos betegekre. 2018-ban 1372 millió euróra becsülték a daganatos betegségekkel kapcsolatos összes magyarországi kiadást. A daganatos betegekre személyenként 226 eurót költött az egészségügy, míg az uniós átlag betegenként elérte a 326 eurót – írja a 24.hu.

618 millió eurót a daganatos betegek ellátására fordítottak, a rákgyógyszerekkel kapcsolatos kiadások pedig 400 millió euró körül alakultak, ami az uniós átlag kétszeresét jelenti – írja a gazdasági portál. További rendszerszintű, kezeletlen problémája a magyar egészségügynek, a rákbeteg ellátás országrészenként nagyon eltérő minősége, az onkológus-radiológus hiány és a palliatív ellátás megoldatlansága is.

Magyarországon a rákos megbetegedések gyakorisága és mortalitása (halálozási arányszám) is meghaladja az uniós átlagot. 2019-ben százezer főre 328 rákhalál jutott, míg az uniós átlag 247 haláleset volt. Ezzel az adattal egyébként Magyarország a legrosszabb helyen végzett az EU-ban. 2020-ban a Magyarországon 100 ezer lakosra 623 daganatos megbetegedés jutott, az EU-átlag pedig 569 fő volt.

Forrás: Napi, 24.hu
Fotó: Pixabay

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rohács1926
A rákos megbetegedések halálozási arányszáma nemcsak meghaladja az uniós átlagot, de ezzel az adattal Magyarország a legrosszabb helyen végzett az EU-ban. Nem baj az, kárpótlásul korrupcióban az elsők vagyunk. Meg különben is hagy hulljon a férgese; hiszen ez itt orbanisztán. A ner csak minimalizálja az egészségüggyel kapcsolatos kiadásokat; mert olyan takarékosak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisGenyo2
Érdekes, mert ezt az összeget jövedéki adó formában egy dohányos kb. 3-4 havonta befizeti a központi költségvetésbe... Szerintem ez rettenetesen sok kérdőjelet vet fel!
drrotf
@KisGenyo2: Nem csak a dohányosok fizetnek többet a semmiért hanem minden társadalombiztosított is.Az emberek befizetik a tb hozzájárulást, illetve levonja tőlük a munkáltatójuk és ő fizeti be, de közben meg az ország több mint 3000 településéből több százban nincs alapellátás és ahol van ott előre be kell jelentkezni az orvosnál, és ha ideje van, akkor kap rövid időn belül engedélyt hogy meglátogassa az orvosát.Sok ember időben ezért sem jut el az orvoshoz, mert hosszú időt kell várnia a vizsgálatra.Erre mondta azt Kásler hogy világszínvonalú az eü.ellátás Magyarországon!
nemkati
@KisGenyo2: Igen, de a leggyakoribb rákos megbetegedés mégsem a tüdőrák, vagyis a kérdést fel lehet vetni, de a megoldás nem ilyen egyszerű, hogy a dohányos szokjon le.

www.hazipatika.com/napi_egeszseg/daganatok/cikkek/a_10_leggyakoribb_rak_magyarorszagon
csak úgy....
"Magyarországon a rákos megbetegedések gyakorisága és mortalitása (halálozási arányszám) is meghaladja az uniós átlagot. 2019-ben százezer főre 328 rákhalál jutott, míg az uniós átlag 247 haláleset volt. Ezzel az adattal egyébként Magyarország a legrosszabb helyen végzett az EU-ban."
0rbán brüsszelben védi meg a magyarokat, közben otthon kéne !
rohács1926
A rákos megbetegedések halálozási arányszáma nemcsak meghaladja az uniós átlagot, de ezzel az adattal Magyarország a legrosszabb helyen végzett az EU-ban. Nem baj az, kárpótlásul korrupcióban az elsők vagyunk. Meg különben is hagy hulljon a férgese; hiszen ez itt orbanisztán. A ner csak minimalizálja az egészségüggyel kapcsolatos kiadásokat; mert olyan takarékosak.
jesz
szerintem a kurva anyjukat, valamint szarjanak sönt, és rohadjanak meg.
Nessy
@KisGenyo2: A tüdőrák sok esetben már áttét. Sajnos az alkohol ennél veszélyesebb. De ezeken kívül még sok oka van a ráknak! Az egyik nagy probléma az időfaktor. Mire szakorvoshoz jutn mire a a diagnosztikai vizsgálatoknak a végére ér, már nagyobb a probléma, mint két, három hónappal előbb! Nagyon hiányzik a palliatív ellátás, amikor már a rák győzött, és az emberi méltóság megőrzésével, a fájdalom csillapításával távozhat a beteg ebből a siralom völgyből!
Aki Én
Basznak komolyan venni a tíz parancsolatot.
Qqberci
Meg kell alakítani a "Cancer Fc"-t és mindjárt lesz pénz...
rokker33
Mert az orvosok és a magyar egészségügy tehet arról hogy 10 emberből 8 dohányzik abból 6 láncdohányos.Persze tüdőszűrésre sokan 3-5 évente járnak van sok ismerősöm ,aki csak az alkalmassági miatt megyen szűrésre! A vérvételes teljes diagnosztikáról meg nem is hallottak! Persze mikor már áttétet képez a rák, akkor megy a sírás rívás, de akkor már késő! Már az orvosok sem tehetnek semmit... Ugyan ez van az egészségtelen étkezési szokással a veszélyes anyagokkal dolgozó munkások trehánysága meg a felelőtlen életvitellel/ drog alkohol zsíros fűszeres étel fogyasztás/ Nem kár értük...
kulabombaafityiszre
@rokker33: ma, 14:46
Tudod van genetikai hajlam is a daganatra.
Mivel így vélekedtél beteg emberekről,remélem benned ez a genetikai hajlam megvan.
viszont akkor majd örülhetsz,mert nincs gyúcsány tehát nem lesz vizitdíj.
Mondjuk lehet megfelelő kezelés sem,mert a dicső kormányod nem hajlandó a legújabb kezelési módokat megvenni.
csak úgy....
@rokker33: a mai tüdörákosok 50% szájában sosem volt cigaretta, te annyira buta ember,hogy érted valóban nem lenne kár...
rokker33
@m73: nem azokról volt szó akik nem tehetnek róla! Sajnos a rák az a mai napig egy makacs betegség és nem is akarják gyógyítani, mert sokba kerül az államnak egy rákos beteget ellátni gyógyítani és gyógyszerezni, ráadásul a többség már dolgozni sem tud, tehát az államnak sem érdeke ezeket az embereket megtartani. Ez nem az én véleményem ez sajnos így van :(
rokker33
@kulabombaafityiszre: Ausztriában több eséllyel indulok, de amiért ilyen rendes voltál hozzám ezért neked nem kívánok rákot, csak az egész családodnak gyerekeidnek unokáidnak szüleidnek majd gyújtok gyertyát értük mielőbb koporsóba tegyék őket :) na helló!
rokker33
@csak úgy...: de a te szádba mennyi náci fasz volt putris cigány!???Nem kívánok semmi rosszat csak koporsóba hozzanak haza amiért ilyen hangnemben beszélsz velem majd gyújtom a gyertyát neked is este, hátha reggelre szobahőmérsékletre hűlsz :) :)
csak úgy....
@rokker33: az átok visszaszáll,neked nincs már sok hátra! cca. 40-42 éve történt az eset, egy faxi nyilvánosan megátkozott egy családot,kiemelve a gyerekeket.- ez nem mese, sok tanu elött történt a dolog. - a faxi 2 héten belül halott volt ,állítólag valami állat, kutya vagy farkas ölte meg! borsodban kérdezd meg a cigány rokonságod,hogy mi történik azokkal akik gyerekeket átkoznak meg !
csak úgy....
@rokker33: ezt pont egy cigó labanc szopó mondja,süjjön ki a szömöd ! :)
Lepényleső
"A Mór megtette,a Mór mehet!"- a közös kasszába fizetett eleget,- nehogy már költsönek is rá egy keveset,
hiszen akkor a magánosítható közvagyon lesz nekik kevesebb?
rokker33
@csak úgy...: nem baj ha menni kell akkor megyek 33 évesen is te agyhalott, de nyugi öreg neked az agyráktól nem kell félni, csak azok szenvednek agyrákban akiknek agyuk is van, na az neked már nem sok maradt meg ami van azt sem a gondolkozásra használod tökfejű !
csak úgy....
@rokker33: nem szégyelnek téged a szüleid, hogy 33 évesen még mindíg ennyire gyerekes és ostoba vagy? ne hösködj seggfej , gyermek átkozókra borzalmas halál vár!
percsi
@csak úgy...: Nem 33, hanem 50-s. Ez már nem gyerekes :(
Nessy
@rokker33: te ember vagy??? Nem hiszem! Egy ebola vírus hozzád képest jó indulatú, emberbarát!
rokker33
@Nessy: köszönöm ezt a dicséretet :) @m73: Én meg leirtam a véleményem, hogy a legtöbb esetben maga az ember tehet róla ,mert mi magyarok nem szeretünk egészségesen élni. Ez viszont tény és rengeteg ember azért hal meg,mert minden nap elszív 1-2 doboz cigit! Minden nap több ezer 10 ezer kalóriát viszünk a szervezetünkbe, de a felére nincs szükségünk,mert a wc re is autóval megyünk!Semmi rosszat nem írtam és mégis rákot kivántak nekem, akkor én miért ne kivánnék nekik ugyan olyan szépeket.
kulabombaafityiszre
@rokker33: tegnap, 18:11
Mivel ausztriába nagyobb eséllyel indulsz a rák ellen akkor sok sikert hozzá minél hamarabb,de a ha ott vagy mi a kurva anyádért ugatsz bele a magyar egészségügybe te faszszopó fidernyák.
ómió
Bezzeg a "nyócév" alatt, amikor az efftársak 640 milliárdot vontak ki az eü-ből, "még az élmezőnyt vertük"! Így kell hazudni, efftársak!?
KisGenyo2
@Nessy: Ez így van. Csak arra akartam kicsit rámutatni, hogy a dohányzás egészségügyi kiadás jellegű démonizálása mekkora "zsákutca". Sok olyan véleményt olvastam már, hogy a bizonyítottan dohányzástól betegek ellátását ne finanszírozza már a TB. Én meg azt mondom, hogy amennyi pénzt abból beszednek, vidáman lehetne még sok mást is finanszírozni az EÜ-ben, de valamiért az a pénz teljesen máshol végzi. Gyanítom, az alkoholok után beszedett jövedéki adókra is igaz ugyanez.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.