Még mindig akkora a munkaerőhiány, hogy a dolgozók fele mond fel fél éven belül, pedig inflációkövető béremeléssel próbálják a gyárakban tartani őket.

Ez 25-30 százalékos fluktuációt jelent. – számol be a Népszava.hu. Bár sok üzemben még javában zajlanak a tárgyalások, mintegy 120 cégnél jellemzően inflációkövető, 14-23 százalékos béremelésről szóló megállapodásokat kötött az utóbbi hónapokban a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

Már hiába a bérememlés, a magyar dolgozók fele felmond fél éven belül

Illusztráció: Pixabay.com

László Zoltán a szakszervezet vezetője szerint a koronavírusjárvány óta változott is e téren a dolgozók morálja, és már nem lehet azzal fenyegetni őket, hogy úgysem találnak új munkát. Bár nincs már feltétlenül óriási bőség a szabad munkahelyekből – sőt, néhány helyen csoportos elbocsátások is lezajlottak –, még mindig jelentős a munkaerőhiány a feldolgozóiparban. Ez pedig mozgásteret nyújt a dolgozóknak is.

A szakszervezeti vezető szerint ennek az is az oka, hogy a betegség miatt táppénzre szorult dolgozókat többnyire azonnal táppénzcsalóként kezelik, és a kiszámíthatatlanná vált piacon a termelés akadozásakor sem feltétlenül jól reagálnak a megvátlzott helyzetre a középvezetők a hazai cégeknél.

Forrás: Népszava.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Magyarországon csökken, Ausztriában nő, munkaerő az apa meg férfi. Ebben a statisztikában az a szép, hogy valahogyan a külföldön dolgozó magyarokat is beleszámítják, a Londonban dolgozó 150.000 is benne van, még úgy is, hogy már csak kettős állampolgárok, különben nem lesz szép az a statisztika. Így akár ki is jöhet a KSH bruttó átlagbér, úgy, hogy beleveszik a külföldön dolgozó magyarok bérét is. Tessék mondani, a dolgozó magyarok közé sorolják a közmunkásokat is? Meg az 5 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozások dolgozóit is? Akkor az átlagbér számításából miért hagyják ki őket? -Ne provokálj kérdésekkel, azt nagyon nem szeressük. Úgy szokták megkérdezni, hogy "A megelőző naptári hónap során végzett-e Ön legalább egy órányi munkát jövedelemszerzés céljából? "Foglalkoztatott, aki a kérdezés hetét megelőző héten (az ún. vonatkozási héten) legalább 1 órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, vagy rendelkezett munkával, de abban átmenetileg (pl. betegség, szabadság, ideértve a szülési szabadságot is) nem dolgozott." (KSH) Ezt így kell érteni, ha egy pl. egy diák dolgozik pár órát egy héten, akkor már ő is foglalkoztatott. Orbán: „Akinek van munkája, az becsülje meg!” Ilyen alacsony fizetések mellett mindig lesz munka. Az ázsiai munkaerőnek meg holtbiztos így a magyar oligarcáknak sem kell sokat fizetni, mert a a harmadik világbeliek leverik a béreket is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
25%-os inflaciot nem tudnak a cegek kigazdalkodni. Ezek a szakik jobb megbecsulesre szamithatnak Nemetorszagban vagy Aursztriban sokkal magasabb berert.
ómió
@Eladott Ország:Amúgy, most mi fáj az eltörölt bolsi mocskotoknak!? Hogy a "nyócévnyi álomkormányzásotok" alatt bekövetkezett 23000 Ft-nyi minimálbér-emelés "túl sok" volt a felzárkózásunkhoz, vagy, hogy mindezt még nem sikerült a Fideszre hazudnotok!? Esetleg annak a ténye, hogy "előrelépésként" még a 13. havi fizut is lenyultátok? Netán az, hogy ehhez képest a 2010. óta végbement három és félszeres átlag- meg minimálbér-emelkedést nem lehet, mintegy smafuként, egy az egyben a jelenlegi helyzetünk magyarázatául efftársiasan meghazudni!? Sőt! Még az efftársi "árfelszankcionálások" se a "Zorbánra" hazudható kategóriák? Legalább magad előtt tisztázd, nehogy méginkább becsavarodj!
Törölt Nick
Ez az újkori népvándorlás. Egyik rabszolgatartó helyről mennek a másik rabszolgatartó helyre, mondjuk az autó összeszerelőből az aksi összeszerelő gyárba. Csórik mindig reménykednek, hogy másik gyárban jobb lesz. De ilyen helyen nincs jó munka, még a főnököknek se, mert állandóan basztatják őket, hogy jobban jobban basztassák a dolgozókat. Egy ilyen ismerősöm mondta, hogy abból szűri le, hogy mennyire jó vezető, hogy hányan utálják. Minél többen, annál jobb vezetőnek számít.
Csodálkozunk, hogy a dolgozók nem bírnak az ilyen helyeken sokáig megmaradni?
Eladott Ország
@ómió: ma, 10:36 ☻ Magyarország az EU második legszegényebb országa. A szélhámos és bűnöző román cigányod és szektája a 13. havi nyugdíjat 12 év után adta vissza, amit a baloldali kormányok vezettek be, de a fidesz csürhe nem szavazta meg. Ezekután mesélj még valanit, és takarod a bús3,14csába! A határmenti magyar munkaerő már Romániába megy dolgozni és nem fordítva etc...
ómió
@Eladott Ország: "Üdébb" hazugságaid még mindig nincsenek!? Mi van!? "Lemerevedtél"!? De ahhoz, hogy valaki visszaadhassa azt, amit a tetvesbolsi klánotok elrabolt, ahhoz előbb működőképes gazdaságot, pénzügyeket kellett teremteni a "kivívott" (elkúrt!) államcsődszituációtokból és a zsugorodó gazdaságotokból! Nem baj, fajgörény efftárs!? A "fidesz csürhe" a bevezetésekor még azért nem szavazta meg, mert már akkor látszott, hogy arra a tetübolsi fedezetetek nem más, mint az ország totális eladósítása! Abszolváltátok is! Egész az államcsődig! És, amúgy, miért nem húztál még el Romániába, a bolsi "kánaánotokba", idiótája!? Nemcsak hazudozásban, de aljasságodban is hozzájuk passzolsz!
Eladott Ország
@KisTehen: @ómió: Ennyit tudtok?! Nem jó mindig a többséget követni! Merj új utat választani!
m.blog.hu/er/erkolcstan/postimage/birkak_vagohid_1346946241.jpg
fideszes rokonok, fideszes kollégák, fidesz-hívő volt osztálytársak, kedves fideszes szomszédok, fideszes ivócimborák! Mi a bánatos francnak kell még megtörténnie ebben az országban, hogy végre megvilágosodjatok? Minek kell még kiderülni a fidesz vezetőiről és lakájairól, hogy a fejetekhez kapjatok, felébredjetek mély álmotokból és tudomásul vegyétek végre: rossz lóra tettetek. Mi kell még, hogy beismerjétek, át vagytok verve. Meg vagytok csalva, ki vagytok forgatva mindenből, legfőképpen az önbecsülésetekből. Mikor döbbentek rá, hogy Orbán Viktor elvette a hiteteket, a nektek ígért tiszta és erkölcsös ország helyett egy minden eddiginél korruptabb és embertelenebb, tolvaj rezsimet ültetett a nyakatokra, és a mi nyakunkra is, mégpedig a nevetekben és minden nap rútul visszaél a bizalmatokkal és a naiv hűségetekkel.
civilhetes.net/sites/default/files/styles/large/public/kepek/birkapasztor_0.jpg?itok=0URj8Jjc

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.