Az egyetemistáknak is gondot okoz az infláció, mivel egyre nagyobbak a kiadásaik.

Egyre rosszabb a magyar egyetemisták anyagi helyzete – Így próbálnak spórolni az infláció miatt MTI/Kovács Anikó

Egy év alatt 10-25 százalékkal nőttek az egyetemisták kiadásai – írja a blikk.hu az EFOTT friss kutatása alapján. A felmérést több mint 1100 egyetemista töltötte ki:

20 százalékuk teljesen elégedett a jelenlegi anyagi helyzetével, ám 56 százalékuk úgy érzi, jelentősen befolyásolja az életét a mindennapi megélhetési költségek emelkedése.

A legtöbben úgy számolnak, hogy 10-25 százalékkal nőttek a kiadásaik az elmúlt évhez képest. „Leginkább az étkezési kiadásokban, valamint a szórakozásra és a lakhatásra fordított összegekben érzékelhető a növekedés” – idézte a közleményt az Eduline-nak Budai Marcell, az EFOTT sajtófőnöke.

Az egyetemisták a lakhatásra átlagosan 50-180 ezer forint közötti összeget költenek, 50-60 ezer forintot fordítanak étkezésre, szórakozásra pedig 20-40 ezer forint megy el egy hónapban.

A felmérés résztvevőinek 59 százaléka dolgozik a tanulás mellett, ebből rendszeres jövedelme van, ösztöndíjat 30, zsebpénzt 29 százalékuk kap. Mindössze 6 százalékuk nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel. 79 százalékuk tud havonta félretenni valamilyen összeget.

A növekvő árak miatt a válaszadók háromnegyede csökkentette kiadásait az élet valamely területén:

a legtöbben (77 százalék) a szórakozáshoz kapcsolódó kiadásokon faragnak, az étkezésen pedig 61 százalékuk próbál spórolni. Ruhákat is jóval megfontoltabban választanak, mint korábban.

A tanulmányi ösztöndíjak és a szociális támogatások alapját jelentő hallgatói normatíva összegét három évvel ezelőtt emelték ugyan, de abból az infláció miatt már semmit nem lehet érezni. Pedig a magyar egyetemisták fele már eddig is anyagi problémákkal küzdött.

A hallgatói normatíva 2020. február 1-je óta 166 600 forint. Ezt az összeget nem kapják meg egyben a hallgatók, a felsőoktatási intézmények a jó tanulmányi eredményű, valamint a rászoruló tanulóik anyagi támogatására fordíthatják. A hallgatói normatíva összegéhez igazodik például a tanulmányi ösztöndíj, a szociális támogatás, az elsőéveseknek szóló alaptámogatás is.

Forrás: blikk.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"20 százalékuk teljesen elégedett a jelenlegi anyagi helyzetével"- na vajon kiknek a kölkeik?
"56 százalékuk úgy érzi, jelentősen befolyásolja az életét a mindennapi megélhetési költségek emelkedése." - és ezek a gyerekek fogják otthagyni magyarországot, minden lelkiismereti probléma nélkül, mikor lediplomáztak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Namely: honnan a pétschából tudsz te ilyen dolgokat, azzal a szakmunkásnyi eszeddel?
- te szeretsz dolgokat állítani, amikröl fogalmad sincs,persze ilyenek a tudálékos pötschök!
csak úgy....
@KisTehen: lówellnessbe voltál a hétvégén,hogy ennyire fitt vagy,te fidesz bunkócskája? :)
csak úgy....
@Maccska: te szorulsz eltartásra te szellemileg megszorult!
@Maccska: shikari tibi, te egy elmebeteg bunkó ! :)
csak úgy....
@KisTehen: nem hiányoztál csak féltettelek,hogy eltévedsz a faxerdöbe!
amortizáltok
ne sporoljatok mert akkor orbán elpazarolja azt is seggbe kell rugni és meneszteni elég sokat harácsolt és a ti jővötök ám a TÉT
ómió
Akkor, rájuk is hatnak az efftársi "szankciók"!? Na, ne má'!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.