Egy fontos részlet látott napvilágot a titkos magyar-orosz gázszerződésről.

Kiderül: ezt eddig nem tudtuk a titkos magyar-orosz gázszerződésről, pedig elég lényegesMTI/Máthé Zoltán

A decemberi külkereskedelmi adatok alapján kiderült, hogy milyen tőzsdei árhoz lehet rögzítve az az ár, amit a magyar MVM fizet a Gazpromnak a gázszállításokért – mutat rá a g7.hu.

Az orosz gáz az uniós országok közül továbbra is hazánkba érkezik a legdrágábban, ráadásul minél magasabb az ár, annál többet veszünk.

Bár a magyar-orosz gázszerződés részletei titkosak, az már tavaly kiderült, hogy nem fix áron kapjuk az energiahordozót: az oroszoknak fizetendő összeg némi csúszással a holland tőzsdei árakat (TTF) követi. A kormányzat erről sokáig hallgatott, sőt a 2022-es választások előtt egyértelműen az volt a narratíva, hogy a rezsicsökkentés fenntartásának az orosz szerződés a garanciája.

A részletekben azonban így is voltak homályos pontok, illetve ellentmondások. A G7 is többször írt már róla, hogy a külkereskedelmi adatok alapján ez az időbeli eltolódás két hónapos lehet, Nagy Márton azonban egy hónapos csúszást emlegetett. A decemberi adatokból kiderült, hogy furcsa módon végeredményben mind a kettő igaz.

A jelek szerint ugyanis a magyar-orosz szerződésben szereplő ár a két hónappal korábbi árhoz van ugyan kötve, de nem az azonnali, hanem az egy hónappal későbbi szállításra vonatkozó tőzsdei jegyzéshez. A tőzsdén ugyanis többféle gáztermék van. A vevő vásárolhat úgy, hogy (lényegében) azonnal átveszi a földgázt, de kérheti azt is, hogy egy későbbi időpontban (például egy hónappal később) szállítsák azt le neki.

A különböző időpontban történő átvételre vonatkozó árak között szokott ugyan lenni különbség, de az azonnali (spot) és az egy hónappal későbbi szállításra (front month) vonatkozó jegyzés jellemzően azért eléggé együtt mozog. Októberben azonban ebben komoly változás történt. Ekkor az enyhe ősz miatt a fogyasztás még nem pörgött fel, az európai tárolók azonban lényegébeMTI/Máthé Zoltánn megteltek, így rövidtávon egyszerűen nem lehetett hova tenni a kontinMTI/Máthé ZoltáMTI/Máthé Zoltánnensre érkező gázt. Mivel kisebb mennyiségre volt szükség, mint ami érkezett, a spot ár be is szakadt.

A vevők azonban tisztában voltak vele, hogy amint beköszönt a tél, újra változik a helyzet, így egy hónapos szállításra továbbra is vásároltak. Ennek megfelelően ennek a terméknek az ára jóval magasabban maradt. A G7 is írt róla, hogy november első napjaiban ötszörös különbség is volt a két ár között, de az október havi átlag is jelentősen eltért.

A hazánkba érkező orosz importgáz ára pedig nem az azonnali, hanem a front month árakat követte le. Azaz: az oroszoknak fizetendő decemberi összeget az határozta meg, hogy mennyit kellett a tőzsdén októberben fizetni, ha valaki novemberre kérte a gázt.

Decemberben egyébként – a tőzsdei árak korábbi alakulásának megfelelően – itthon és Európa többi részén is jelentősen csökkent az orosz importgáz átlagára. Az adatokat közlő országok közül azonban a legdrágábban ezúttal is Magyarországra érkezett az energiahordozó. A magyar importár az elmúlt hónapokban az uniós átlagot rendre 25-60 százalékkal haladja meg, ami tényleg nagyon jelentős különbség.

A legegyszerűbb magyarázat, hogy az orosz-magyar gázszerződés mégsem annyira jó, mint ahogy ezt a kormányzat kommunikálja.

Forrás: g7.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Shikari: ...majdnem megkérdeztem, hogy te elmebeteg vagy-e, de beugrott, hogy ez régóta nem kérdés, te buta suttyó.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Shikari
Na akkor ebből határozottan látszik, hogy Magyarország kormánya olyan szerződést kötött, ami minden változás és bizonytalanság esetére is biztosítja a gázszállítást!
Ezt vártuk el és köszönjük Orbán Viktor!
Pálinkás Pál
@Shikari: te barom, közeleg a végetek,román lápi bunkó...
Béla333
"A magyar importár az elmúlt hónapokban az uniós átlagot rendre 25-60 százalékkal haladja meg, ami tényleg nagyon jelentős különbség."

Mert nálunk azért van ekkora drágulás, mert Brüsszel és a szankciók... Ja?! Nem.
Azért, mert a dilettáns hazaáruló maffia csapat eladja hazánkat az oroszoknak!!!
Aki Én
@Shikari: ...majdnem megkérdeztem, hogy te elmebeteg vagy-e, de beugrott, hogy ez régóta nem kérdés, te buta suttyó.
Aki Én
mindig azt hazudják a csicskák, hogy nálunk olcsó a gáz, olcsón kapjuk. mert a szeretett vezető ezt is elintézte.
Amikor kiderül, hogy pont az ellenkezője igaz, akkor meg ,,jóvanazúgy"
Mindegy nekik, nem is értik mi történik.
Shikari
@Aki Én: Hablatyoljál csak, örülni fog a gazdád! :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Shikari
@Pálinkás Pál: Mi van Putyi? Szólt a gazdád, hogy böffenjél meg? :-))))))))))))))))))))))))))))
Yeromos
Így fizetteik meg a Magyar emberekkel a háború árát, ezzel támogatjuk az orosz agresszorok költségeit.
Aki Én
@Yeromos: ...és tényleg. Így (is) támogatjuk az agresszort.
Törölt Nick
Európa legdrágább gázát veszi nekünk a hazaáruló. Az orosz gázt mindenki olcsóbban veszi mint ez a két mocsok a szijjgyártó meg a gazdája. A cseppfolyós gáz meg mindegyiknél olcsóbb. Ebből az következik, hogy ha a seggnyalásért mégcsak olcsóbban sem kapjuk a gázt, akkor a Puttyos zsarolja a Orbánt valamivel. Komoly adu lehet a kezében, ha ez a mocsok képes ekkora felárat fizetni a gázért.
jáger laszló
Hát gáz az van!!
Ezért nem látunk tisztán
Csak nehogy felrobbanjon ez a fránya CH4!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
jesz
...nincs ebben semmi új...minél drágább az az izé, annál nagyobb a jutalék...ez így van kitalálva...
icegygenabro
Ezért nem akart a dagadtgeci szankciókat...
namihami
@Shikari: 12.06:. És mindezt alig ötszörös áron!
""Dzt vártuk el és köszönjük, O.V.!""!?!?!?!---Valóban?
Vajon mennyi kerül ebből vissza az Orbán-Szijjártó tandemhez? Ez az orosz lélegeztetőgép üzlet!
kereső
Druzsba pjotr úgy, és annyira ért a külkereskedelemhez, mint a vakcinákhoz és a lélegeztető gépekhez. Ebből mennyi esik le neked pjotr, hogy tudd végre törleszteni a szülői kölcsönt?
Nessy
@jesz: És annál több ÁFA folyik be a feneketlen költségvetésbe!
Sámannus
Petya olyan mint a falhoz vert lófaxsz nem ért semmihez, csak nagy a pofája, és gecivel simogatják a fejét, mert jól pippant.
Shikari
@namihami: Abban nagyon jók vagytok, hogy matekozzatok! Simán előadták az elvtársaid, hogy a kétharmad az valójában kisebbség. Miért ne oldanátok meg ennek a ténynek a félremagyarázását is! Tipikus hasbara!
surdilloFUJT
@Shikari: idétlen,szellemi toprongya a fidessnek,1 bites agyrágott aggyal ossza azt amiről réges rég lemaradt!!!A q.va nénikéd de büdös bogár,a 27-42 % mióta 2/3-d???
namihami
@Shikari: 15.35:. Kérlek, vagy eszmét vagy blablát cserélünk! Mi abban a félremagyarázás, hogy a 49% nem egyenlő 67-tel? Mert a 2/3 az ennyi! Ahogy a 9.5 millió 17%-a se azonos a 1.5 millió 17%-ával! Ezek bizony csak a lendvaymatekben jönnek/jöhetnek ki! Vagy a falupropagandában!
Ami pedig a mészárosi(orbáni) illetve a szijjártói (ésatöbbiek) zsebmatekját illeti, az csak tagadható, de látható(!!!) tény!
Ezeket nem lehet félremagyarázni, mert a szállodák, tanyák, hajónkefélések (szintén az stb) nem filléres tételek, amiket a legális jövedelmek nem fednek!
drrotf
Már korábban is leírtam, hogy a FIDESZ-nek külön nyelve van, a jelentések pont az ellenkezőjét jelentik mint azt a magyar nyelvben értjük.Itt a legújabb!A legolcsóbb gáz a legdrágább lett, de a Orbán és csapata azzal eteti az embereket hogy ez a legolcsóbb, és ezt nagyon sokan bevették!Egyszer, korábban Orbán is véletlenül elszólta magát hogy nem az a kérdés hogy mennyiért veszünk gázt , hanem az hogy tudunk-e venni.Ez az jelenti, hogy a gázvásárláskor nem arra törekedtek az urak hogy olcsón vegyenek gázt , hanem arra hogy legyen már valaki aki szállít!Amit a gáz beszerzési áráról mesélnek, az csak egy nagy félrevezetés, hogy az emberek a az 1741 köbméteren felüli pofátlanul magas gázárát szó nélkül elfogadják és kifizessék.
Shikari
@surdilloFUJT: Amióta a büdös kurva anyáddal foglalkozol a választási törvény helyett és így maradtál hülye!
gina
Aki vak meg süket és 1 Bites a felfogása csak az nem tudja , milyen szemét kormányunk van, hazudnak ,csalnak, lopnak, és a népet hülyének nézik, de nem minden magyar fideszhivö idióta...
terlasz
"orosz-magyar gázszerződés mégsem annyira jó"
Pedig de, nekik. Jó magas rajta korrupciós felár.
sgl
Hűtlen kezelés megáll?
Igen.
Büntetendő?
Igen.
ómió
Csak nem megvan a "képlet", efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.