Észrevehettük, hogy az infláció miatt az adókedvezmények már nem számítanak valóban kedvezőnek.

Az infláció lassan, de biztosan felzabálja a támogatásokat MagyarországonMTI Fotó: Marjai János

Magyarországon is a rekordmagas infláció következtében azt láthatjuk, hogy bár a kormány nem vezeti ki a támogatásokat és kedvezményeket, azok mégis lassan eltűnnek. Az állam terhei eközben csökkennek, hiszen a kiadások nem nőnek, a bevételek – áfa, személyi jövedelemadó – viszont emelkednek az árakkal és a bérekkel párhuzamosan – írja a blikk.hu.

A 2022-es és 2023-as magas infláció miatt a nominálisan fix értékű támogatások az értékük akár harmadát is elveszíthetik,

ráadásul vannak olyan tételek is, amelyek összege évtizedek óta nem változott. Ilyen a családi pótlék, amely 2008 óta emelkedett, így az idén már az eredeti összeg felét éri csak a kifizetés. A még ki nem futott támogatott lakás-takarékpénztári szerződések évente maximum 72 ezer forintos támogatása 1997 óta nem változott, most a negyedét sem éri már az eredeti értékének. A nyugdíj-előtakarékossági számlákra visszaigényelhető szja összege 2006 óta maximum 100 ezer forint, a nyugdíjpénztári és egészségpénztáribefizetések, valamint a nyugdíjbiztosítási díjak utáni adókedvezmény 2014 óta változatlanul maximum 150 ezer, illetve 130 ezer forint.

Az első házasok adókedvezménye sem változott 2015 óta, még mindig csak havi 5 ezer forint, és nem nyúlt a kormány a kétgyerekes családok kivételével a családi adókedvezmény összegéhez sem a 2010-es bevezetés óta. Az egygyerekes családok azóta változatlanul havi 10 ezer, a három vagy több gyereket nevelők pedig gyermekenként 33 ezer forintot kaphatnak vissza a befizetett közterhekből. Csak a kétgyerekeseknél volt emelés 2016-2019 között, ők azóta 40 ezer forintot igényelhetnek vissza, de ennek a pénznek az értéke is sokat csökkent az elmúlt négy évben.

A 2006-ban indult életkezdési támogatás összege is csak egyszer emelkedett. 2007-től 40 ezerről 42,5 ezer forintra növelte az állam azt a pénzt, amelyet a kincstár az újszülöttek számára ad, és amit a kincstári Start Értékpapírszámlán Babakötvények vásárlásával a szülők kiegészíthetnek. A kezdeti támogatás az idén már nagyjából csak a felét éri a 2007-es összegnek, csupán az a szerencse, hogy a Babakötvény, amivel ki lehet egészíteni, követi az inflációt, és tartja az értékét.

Forrás: blikk.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Hogy nominálisan több, ezt senki nem vitatja, a vásárló értéke viszont nincs a topon. Per pillanat a minimálbér nálunk a legalacsonyabb! Ahogy akkoriban a fidesz verte ki a balhét, hogy a 2 milliós fizetés (Jegybank elnök), végkielégítés pofátlan, és 98 % SZJA sávba esett az e fölötti részt! Ma ennek hányszorosa sok állami vezető, politikus fizetése? Mennyi végkielégítést kaptak a képviselők akinek lejárt a mandátumuk tavasszal? A többszöröset, mint a minimálbér növekedés aránya, illetve a "pofátlan" 2 millió! Nincs magasabb SZJA sem,
Nessy
Kimaradt a szövegből: akkoriban, hatalomra kerülve a fidesz kormány verte ki a balhét a 2 millió miatt és szavazta meg a 98% SZJA-t.
Eladott Ország
@Maccska: tegnap 18:50 ☻ Az Unió második legszegényebb országa Magyarország! A béremeléssekkel meg kitörölhetjük a seggünket, de a tényeken ez sem változtat. A határmenti magyarok pedug, már Romániába járnak át dolgozni, és ehhez b+ még a KSH hamisított adatai sem tudták meggyőzni őket. 2008-ban Gyurcsány még szlovák bérekkel és nyugdíjakkal tudott riogatni, (el lehet ninen menni) mára más a fasorba sem vagyunk, fideszes barom ! B@zdmeg ez itt nem az orbánjugendi szeminárium ! Az egész keleti blokkot ánuszrózsán csókoltuk Bulgáriát kivéve, de már őket sem sokáig. "Bulgária évek óta az uniós követelményeken belül tartja a költségvetési hiányt és adósságszintet, valamint az Európai Központi Bank (EKB) kérésére módosították a bolgár jegybankot szabályozó jogi kereteket is. A tervek szerint a balkáni ország 2024. január elsejétől már az eurót használná."
ómió
A ti lenyulásaitokat anno, bezzeg nem "zabálhatta fel"! Igaz, efftársak!?
gina
@ómió: Te idióta 12 éve a fidesz uralkodik , beteg állatok vagytok sz@r a helyzet inog a korona a cigány fején
ómió
@gina: És!? A "viszonyítási alapot", a "múltat", erre fel már "végképp eltöröltétek", bolsiék vezéridiótája!? Ami a te fejedben "nem inog", mert nincs benne, bolsiék fajgörénye, az az értelem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.