A kormány ismét gyakorlatilag a semmiből hozott egy minden bizonnyal nagyon komoly következményekkel járó építőipari döntést. 

Itt az új, brutális 90%-os kormányzati különadó, ezúttal az építőipart szívatták meg

Egy új kormányrendelet módosítása értelmében ugyanis a kerámia építőanyagok 2020. januári árához mérten fix szorzókkal meghatározott ár fölött 90 százalékos bányajáradékot kell fizetni a gyártóknak.

Ilyen szabályozást korábban a cementpiacon már láthattunk, emlékeztető a Telex.hu.

A kerámiatégla és -cserép gyártása során a folyamat elég egyszerű: ki kell venni az agyagot a természetből, majd nagyon sok gáz felhasználásával, ki kell égetni a téglát és a cserepet. A piacon kevés gyártó van, nagy volt az áremelkedés – tételezzük fel, hogy a kormány arra gyanakszik, hogy a játékosok összejátszottak, a durva energiaválsághoz képest is nagymértékben drágítottak.

Magyarországon az állam szeret beavatkozni a piaci árazásokba, hiszen emlékezhetünk a hatósági áras taxikra, amikor nem volt többé kiszámítható taxiszolgáltatás a fővárosban, megérkezett az üzemanyag-ársapka, és idejárt tankolni a környező országok lakossága, majd kialakult a benzinhiány. De ismerős lehet az élelmiszer-ársapka következménye is, uniós rekord élelmiszer-infláció, felborult ágazatok, tojáshiány, cukorhiány, tejhiány, mereng a Telex az elmúlt időszak történésein. 

Az építőiparban is volt már egy ilyen kísérlet, bár itt nem konkrétan a hatósági ár bevezetését választotta a kormány, hanem csak valami hasonlót.

A Magyar Közlöny 2021/129. számában megjelent rendelet alapján a belföldön kitermelt, előállított homokra, kavicsra, cementre kiegészítő bányajáradékot kellett fizetnie minden olyan gyártónak és termelőnek, amelynek 2019-es éves nettó árbevétele meghaladta a 3 milliárd forintot.

Arról, hogy pontosan miket, és ezzel kiket érint majd a rendelkezés, a Telex.hu cikkében olvashatnak bővebben. 

Forrás: Telex.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Kell a pénz Orbán és a kormány osztogatásához, urizálásához.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Kell a pénz Orbán és a kormány osztogatásához, urizálásához.
Eladott Ország
Nem tetszik, hogy a kormány mindent elb@sz?
uploads.disquscdn.com/images/977c3323f66faf7214163fc257160d5cd6fb6be5b5269b4802cb8dfd9146dd99.gif?w=800&h=255
Nem tetszik a zászlórúd 5 milliárdért?!
uploads.disquscdn.com/images/c7a7dd7a4ac9ded25b134386c8408e2cc57cf0d7127fc5d38a0a329e52f21367.gif
Van téliesitett NER zászlórúd is. Ekkora pénzügyi válságban ez qrva fontos. Ezek a lopással még most sem tudnak leállni. "Nincs ebben az országban más kivitelező? " Dehogy nem csak minden kvitelezés "generál kivitelezöje" Lülüke’, kb 3-4 szeres áron
uploads.disquscdn.com/images/337ef6bd1d3ee2b8bc96c41014a4534aa791a7bbef43fb39eac0c758cc59dbd5.png?w=800&h=450
Nessy
Majd a rendeletben meg fog jelenni a "kivéve" felsorolás is, szokás szerint!
polgarb
@sgl: 9:56Takarodjál már te /Sunyi G.ci Lóf@sz a 3.14csádba/ az ellenzékkel alapítsál egy ellenzéki pártot aztán ott ugassál, anyádon kívül senki nem lesz rád kíváncsi az tuti!
drrotf
A különadó miatt majd emelkednek az építőipari árak s ezzel együtt az az infláció, de majd erre is azt mondja a kormány hogy ez is a szankciók és a háború miatt van.A tapsikolók meg majd hozsannáznak egyet, hogy" Hozsanna neked ,Ó Viktor, milyen jó ember is vagy, a magyarok/ itt a nagy vállalkozókat kell érteni/ érdekeit megvéded!Ha pedig zúgolódna ezért a nép, Orbán minden további nélkül kijelenti majd, hogy Ő nem felelős az infláció növekedéséért, és az amúgy megfizethetetlenül magas építőipari árakért!Mindenki forduljon Brüsszelhez és a függetlenségükért harcoló Ukrajnához, mert ők a hibásak mindenért!
ómió
Csak nem a további árfelhajtást fékeznék!? Na, még ilyet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.