Hiába olcsó most a gáz a világpiacon, a Híradónak nyilatkozó szakértő szerint nem látszik, hogy vásárolná és a tárolókba töltené az állami MVM.

Pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton azt mondta, akkor tudnak új árakat megállapítani lakossági fogyasztóknak, ha olcsó gázzal tudják megtölteni a tárolókat. A földgáz világpiaci ára már december óta alacsonyabb annál, mint amennyit az átlag feletti fogyasztásért kell fizetni érte Magyarországon. Orbán Viktor korábban azt mondta, azért nem „rángatják” a gáz árát, mert a magyar rendszer lényege a kiszámíthatóság.

Hiába olcsó most a gáz, nem vásárolunk belőle

Fotó: 123RF.com

„Versenypiaci költségeket tükröző ár” – így nevezték el a gázszámlán azt a sort, ahol az átlag feletti fogyasztásért fizetendő összeget számolják ki. A rezsicsökkentés tavaly nyári részleges eltörlésekor még ez is kedvezményes árnak számított, mert többszáz forinttal volt alacsonyabb, mint az akkori világpiaci árak. A gáz tőzsdei ára azonban szeptember óta folyamatosan csökken, december óta pedig már alacsonyabb, mint a 756 forintos átlag feletti ár.

A magyar szabályozás jelenleg egy abszurd képet mutat. Olcsóbb, ha valaki a piacon gázt vesz, mintha lakossági fogyasztóként az átlagfogyasztás fölé megy

– mondta a Híradónak Balogh József energiakereskedelmi szakértő.

A kormány azonban december után sem változtatott az árakon. Orbán Viktor szerint ugyanis a kiszámíthatóság fontosabb.

A magyar rendszer mindig is arra épült – amit tudományosan úgy mondanék, hogy nix ugribugri – tehát a magyar energiaárakat azokat sose rángattuk

– mondta Orbán Viktor még tavaly decemberben az évadzáró kormányinfón.

Gulyás Gergely a szombati kormányinfón megerősítette, hogy az átlag feletti fogyasztásért fizetendő tarifa április végéig változatlan marad, függetlenül a világpiaci folyamatoktól. A miniszter szerint akkor tudnak majd dönteni új árakról, ha olcsó gázzal tudják megtölteni a gáztárolókat.

Annak fényében, hogy mit mennyiért tudtunk beszerezni, nyilván most amikor olcsóbb a gáz, akkor próbáljuk mi is lekötni hosszú távra a gázszerződéseket, amennyire ezt a piac megengedi, akkor lehet majd új árat megállapítani

– mondta Gulyás Gergely.

Arról, hogy jelenleg milyen szinten állnak a hazai gáztárazók, az rtl.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: rtl.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Mi csak ott vásárolunk ahol megfelelő az alkotmányos költcség, minél drágább a gáz anál jobb. Nem, anál nem jobb, viszont annál jobb.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Mi csak ott vásárolunk ahol megfelelő az alkotmányos költcség, minél drágább a gáz anál jobb. Nem, anál nem jobb, viszont annál jobb.
Aki Én
@Peller Anikó: ...van, hogy a szűkség úgy hozza...
csak úgy....
na hol a sok fdeszes okoska kakukk marci? :)
verőce21
Azért olcsó a gáz, mert nem veszünk...! :)
lusta
Egy lengyel üveggyár talált egy megoldást a négyszeresére nőtt gázárra. Miután nem vezetett a lengyel gázszolgáltatóval eredményre a tárgyalás, felmondták a szerződést. Cseppfolyósat (LPG) vesznek és a legolcsóbb ajánlattól is 30-40%-al olcsóbb így az energia.
teuton
@KisTehen: Tenyleg, Nagy Marha? Es mennyire vannak tele, es a benne levö gaz mennyibe került??? Ugye ötödaras es 30 evre titkositva...
izéke
Ha nincs belőle haszna orbánnak és putyinnak...akkor nem is kell a szaros gázuk! Özv. Trombitás kristófné origóolvasó,Büdösmakkosról. Hát ércsétek meg már,hogy a magyar eszközök nem kompatibilisek az óccsó gázzal,na!
Alfa
kecskebaszók, legalább ti gondolkozzatok,ha gazdáitoknak nincs esze...@KisTehen: @KisTehen: @Maccska: @verőce21: nem kell a korrupt keresztényorgiás becstelen szarházi orbánnak és a fidesz ner szektának az olcsó gáz,mert nem lehet lopni rajta
Emmersson71
Mert kevés lenne rajta az alkotmányos költség!
Macskaszem
@KisTehen: Hol te baromállat, 36%-on van.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 08:09í
Állandóan hazudozol,mert az eu semmit nem adott ki parancsba,ráadásul a gazdád a putyinnal együtt jelentették ki az ötödáras gázt,amiről kiderült,hogy egy nagy hazugság.Szóval egy ócska kis hazudozós troll vagy.
csak úgy....
óccsó gáznak híg a leve, mondá 0rbán ! :) -a hülyéi meg tapsikolnak...
ómió
Ez, akkor, most egy az államkasszába és a tárolókba is "belelátó szakértő"?
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 09:11
Honnan van ez az idézet,talán a magyar nemzet,vagy az origó nevü söpredékról.akik még jobban hazudnak mint te?
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 09:11
A 15 éves gázszerződést 2021 őszén irta alá ártó péter,mivel mint mondta így lesz biztosítva a gázellátás hosszútávra.Amire te hivatkozol az meg 2022.juniusi.Tehát nekünk akkor már volt egy "remek" szerződésünk.Szóval mikor hazudtatok?
"A külgazdasági és külügyminiszter ezen részletek ismertetését követően azt is elmondta, hogy az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél."
www.portfolio.hu/gazdasag/20210927/szijjarto-peter-alairtuk-az-uj-15-eves-gazszerzodest-a-gazprommal-502466
Sámannus
Legalább egy kis pukihoz valót vegyetek. Nem ad a főgecitek mi? Egy hónap múlva késő lesz ha az ukránok elfoglalják a Krímet mehettek disznyóganyéjt lapátolni Moszkvába.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.