Először duplázta volna a pedagógusok munkába járási költségtérítését, aztán visszakozott a váci tankerület.

A saját kormányuk által beígért pénzt sem adják oda a tanároknak a tankerületi vezetők

Megint megalázta a tanárokat, az elvileg őket segíteni hivatott tankerület. Forrás: Pixabay

Babinszki Márta a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskolába minden nap autóval jár dolgozni Surányból. A tömegközlekedés nehézkes és rengeteg időbe telne. Autóval mindez 25 perc – írja a 444.

A tankerületek kormányrendelet alapján a munkába jutás költségeinek egy részét eddig is megtérítették, kilométerenként 15 forintot. Babinszki szerint már a 15 Ft/km is „nevetségesen alacsony összegnek számított, körülbelül a munkába járásom egyharmadát fedezte”. Az üzemanyag ársapka végével költségei tovább nőttek, a térítés viszont nem. Már akkor jelezte az igazgatónak, hogy ezt nem fogja tudni megengedni magának hosszú távon, hiszen a pedagógusok továbbra sem kaptak béremelést. „Nekem is, mint sokaknak, csupán kiegészítik a fizetésemet a szakmunkás bérminimumra, mert 53 éves koromra még azt sem sikerült elérnem két diplomával”

- mondja.

Január végén a kormány büszkén bejelentette, hogy duplájára emelik a munkába járás támogatását, és akár 30 forintot is kaphat a munkavállaló kilométerenként, de minimum a 60 százalékát, azaz 18 forintot kötelező kifizetni, visszamenőleg, januárra is. Ekkor egy rövid időre úgy tűnt, hogy némileg enyhülnek az ingázó munkavállalók, így a tanárok terhei is. Aznap, amikor a hírt bejelentették, az ő iskolájukat is értesítette a váci tankerület, hogy 15 forintról 30-ra emelkedik a visszafizetett összeg.„Alá is íratták velünk a januárra vonatkozó elszámolást, amin már az új, 30 forintos összeg szerepelt, aláírta, lepecsételte az igazgató is” – meséli Babinszki.

A saját kormányuk által beígért pénzt sem adják oda a tanároknak a tankerületi vezetők

A kidobott, majd megkerült papír.

A következő héten arról tájékoztatta az Áprily tanárait az igazgató, hogy a tankerület mégsem fizet annyit, és januárra új elszámolást kell aláírniuk, továbbra is 15 forintos kilométerenkénti összegről. A tankerület nem indokolta meg, hogy miért vitték lejjebb az összeget. „Ezen mélységesen felháborodtam, és közöltem, én már aláírtam múlt héten a 30 forintos papírt, kérem azt beküldeni. Nem írok alá újabb papírt, főleg nem olyat, ami számomra hátrányos. Erre közölték velem, hogy azt a papírt kidobták”.

Babinszki többször, nyomatékosan jelezte, hogy új elszámolást nem hajlandó aláírni.„Utánajártam és „kikukáztam” az eredeti aláírt papírt, de ezt már nem adtam ki a kezemből: másolatot készítettem és azt adtam be egy kérvénnyel együtt, jelezve, hogy ezt postázzák a tankerületnek”- meséli. A tankerület vezetője, Verebélyi Ákos Gábor válaszlevelében hosszan taglalta a vonatkozó jogszabályt, és hogy ennek megfelelően 15 helyett 18 forintos – tehát a kötelező minimum – költségtérítést fizetnek. A végén pedig közölte, hogy ettől az összegtől méltányossági alapon „nem áll módjukban eltérni.”„Ez egy semmimondó válasz, mintha sosem lett volna szó 30 forintról” – mondja Babinszki Márta.

Az egyes tankerületi központok saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy megadják-e a maximális 30 forintos kilométerenkénti költségtérítést. Babinszki szerint a váci tankerület összes intézményében egységesen csak 18 forintot fizetnek ki februártól a munkavállalóknak utazásra, míg más tankerületek közt volt olyan, ahol megadták a 30 forintot. Ő nem szívesen hagyná ott a szakmát, de a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

Forrás: 444

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Mit nem akarnak már ezek a libsi tanárok,meg akarnak élni a fizetésükből? Hát hová vezetne ez?nemsokara még azt is követelik majd,hogy emberszámba vegyék őket? Na aaaazt már nem!
izéke
Mit nem akarnak már ezek a libsi tanárok,meg akarnak élni a fizetésükből? Hát hová vezetne ez?nemsokara még azt is követelik majd,hogy emberszámba vegyék őket? Na aaaazt már nem!
Béla333
Biztos megmondták az Olajossanyáék a tankerületi vezetőknek, hogy a saját (milliós) prémiumukat ebből kell kigazdálkodni...
Fenyöfa58
@Béla333: A CIGÁNYNAK AZT HIDD EL , AMIT CSINÁL :!!! NE AZT AMIT MOND !!!
Yeromos
Talán mellé kellne teni a képviselő urak gépjármű térítését is az remekül mutatna.
amortizáltok
eltapsolták egymás közt a pedagógus meg éljen meg pénz nélkül hát azt tudja nyujtani a dákoknak meg a pedagógusoknak a kormány avagy ez ORBÁN ALJAS BOSSZUJA nem más.ülj le viktor elégtelen hozd ki az ellenőrződet és takarodj vissza az óvodádba !! ott tán várnak még, hogy felnőlj
ómió
Biztos, egy kis "efftársi tüncit" kérnek előtte! Hogy legyen "apropó"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.