Nyolc kormányzati tisztségviselőt érintett a miniszterek mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökség vezető miniszter azon kérése, hogy mondjanak le az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött pozíciójukról.

Sorban mondanak le fideszes kormánytisztviselők, hogy jó pénzért egyetemi kurátorok maradhassanak

Kuratóriumi tagság: kevés munkáért rengeteg sok pénz. Forrás: Pixabay

Legalább négy fideszes inkább a kormányzati tisztségéről mondott le, megtartva jól fizető kuratóriumi állását – írja a 444.

Gulyás Gergely a február 9-én jelentette be, hogy február 15-éig minden, az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszter (így Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály is) lemond ottani tisztségéről. Gulyás azt várta, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra”.

Az Európai Tanács decemberi határozatában (ami itthon csak januárban derült ki) aggályosnak és összeférhetetlennek nevezte azt, hogy miniszterekkel, államtitkárokkal, képviselőkkel és polgármesterekkel vannak tele a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumai, és amíg ezen nem változtatnak, addig nem is kaphatnak uniós forrásokat, így sem az Erasmus, sem a Horizont Európa programhoz nem férhetnek hozzá.

Van olyan fideszes, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább a kormányzati megbízásáról mondott le. Így tett

· Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott.

· Guller Zoltán miniszteri biztos,

· Szili Katalin miniszterelnöki megbízott

· és Wáberer György kormánybiztos.

Guller Zoltán távozását a miniszteri biztosi posztról a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítványa árulta el a 24.hu-nak. 

Arra, hogy Szili Katalin lemondott a kormányzati tisztségéről, abból lehet következtetni, hogy a volt MSZP-s házelnök neve már nem szerepel a miniszterelnöki megbízottak között a kormányzati honlapon, pedig január végén még ott volt, sőt február közepén Moldovában még hivatalos úton állt ki a gagauz autonómia mellett (legteljesebb összhangban a hivatalos orosz narratívával).

Január végén Szilihez hasonlóan Bedros J. Zoltán neve is szerepelt a miniszterelnöki megbízottak között, mostanra szintén eltűnt onnan.

A kuratóriumok főszabály szerint évente hatszor üléseznek, vagyis minimális elfoglaltságot jelent az ottani munka, a tagok cserébe mégis átlagosan 1–1,5 millió forint tiszteletdíjat vehetnek fel havonta. A kuratóriumi tagság a jelenlegi szabályok alapján lényegében élethosszig szól, nem szakíthatja meg egy esetleges kormányváltás sem.

A kormány az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében hat évre szűkítené a mandátumot egyszeri újraválaszthatósággal, de ehhez módosítani kell az alapító okiratokat, amit csak a kuratóriumok tehetnek meg.

Forrás: 444
Fotó: Pixabay

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Ezek szerint kuratóriumi elnöknek vagy tagnak lenni jóval nagyobb jövedelemmel jár, mint a kormányban betöltött funkció. De nem legyen kétségünk, a lemondók meg fogják kapni az emiatt elvesztett jövedelmüket valamilyen címen.
Az a baj, hogy az únió nem azt kifogásolta, hogy pártpolitikusok ülnek a kuratóriumokban, hanem azt, hogy kormánytisztséget töltenek be.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Juhász István
Ha a helyükben volnék, én is ugyanezt tenném. Egy KORMÁNY- TISZVISELŐ állása nem kifejezetten NYUGDIJAS ÁLLÁS, a kuratóriui megbizatás viszont " ÉLETÜK VÉGÉIG " szól. Ilyen állásról egyről tudok jelenleg a világon : Életfogytig tartó állása egyedül a Vatikán állam vezetőjének, a Római Katolikus Egyháznak a feje, a PÁPA ŐSZENTSÉGE az, akinek a poziciója- életfogytig tart. No meg most már a magyar egyetemek kuratóriuni tagjaié... Miért nem hoznak egy PARLAMENTI DÖNTÉST, arról, hogy egészitsék ki ezt a kört a NAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKE-- tisztségre is ? Legalább nem kellene 4 évenként belesétálni a változtathatatlanba, egy szavazásnak mondott akármivel...
ómió
Pedig a korruptbolsi brüsszeli efftársaknak így se fog tetszeni!
Németh István
Nagy kár, hogy semmit nem tudtok valójában semmiről, az alapítványi működési rendszerekről sem! > de véleményetek az van mert "Csak úgy" gondoljátok, szófosásilag és bele kell ugatnotok olyan dologba amiről fingotok nincs! - mániátok a szarkeverés! Pláne ha az irigyelt erdeményességgel tevékenykedő kormányt kell a vezetőitek részől adott utasítások alapján basztatni! >> ám olybá tűnik, és ez mint egyben bizonyítja is > az általam megjegyzetteket, hogy a @nemkati: ismereti hiányosságai adottak nálatok is! >> @Juhász István: @jáger laszló: @Sámannus: @csak úgy...: tehát hess picsába!
Aztán a lényeg >> az usa-nató armada takarodjon Európából az Eu. vezetése a börtönbe - akasztásilag!
namihami
Waberer? Na, hogyan lett kamionoscég tulajdonos a család!?!?!
Rockxy
hátez hüjeség.
magyarországon nincs jó pénz, csak rossz.
mert a zorbán elßaszta.
a jót.
azér rossz.
most.
verőce21
Mindenképpen fontos, hogy legyünk gazdaságos, tudatos fogyasztók...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.