Egy-két héten belül sor kerülhet a magyar és svéd parlamenti delegációk közötti találkozóra a NATO-csatlakozás ratifikációjával és a magyarországi demokrácia helyzetéről szóló alaptalan hazugságokkal kapcsolatos képviselői aggályok tisztázása érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Stockholmban.

Szijjártó elmondta, mit várunk el Ukrajnától a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáért cserébe
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető a svéd hivatali partnerével, Tobias Billströmmel folytatott tárgyalása után arról számolt be, hogy a fő téma Svédország NATO-csatlakozása és annak magyarországi ratifikációja volt.

"Azt tudtam elmondani a kollégámnak, hogy Magyarország kormánya nem véletlenül terjesztette az Országgyűlés elé a ratifikációról szóló előterjesztést, azért tettük ezt, mert támogatjuk"

- szögezte le.

"A kormány támogatása tehát elvi alapokon áll és egyértelmű, ennél viszont jóval kevésbé egyértelmű a parlament kétharmados többségét biztosító Fidesz és KDNP képviselőcsoportjainak álláspontja" – tette hozzá.

Majd hangsúlyozta, hogy a frakciók soraiban számos kétely fogalmazódott meg Svédország és részben Finnország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. Ezek egy része védelempolitikai, szakmai kérdésekhez kapcsolódik, amelyek racionális vita útján megoldhatóak, ugyanakkor a politikai jellegű aggodalmakat politikai alapon kell kezelni – vélekedett.

Szijjártó Péter jogosnak nevezte egyes parlamenti képviselők azon felvetését, hogy miként "vár el egy ország szívességet tőlünk, ha annak politikusai az elmúlt időszakban folyamatosan és következetesen hazugságokat terjesztettek Magyarországról".

"Hogyan várnak el gyors, korrekt, fair döntéshozatalt, amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság, hogy az igazságszolgáltatásnak nem biztosított a függetlensége?"

- tette fel a kérdést.

"Ezek nyilvánvalóan mind hazugságok, mind olyan prekoncepción alapulnak, amely nem igaz" – húzta alá, hozzátéve, hogy a magyar képviselők számára bántó, hogy a demokrácia állapotáról szóló vádakkal a megválasztásuk legitimitását is megkérdőjelezik, ezért diskurzusra van szükség az ügy tisztázására.

"A svéd külügyminiszter kollégám üdvözölte, hogy ezeket a nehéz és bonyolult kérdéseket is őszintén meg tudjuk vitatni, és ígéretet tett arra, hogy közbenjár annak érdekében, hogy a két parlament közötti eszmecsere minél előbb létrejöjjön"

- tudatta.

Rámutatott: a parlamenti delegációk közötti találkozóra már egy-két héten belül sor kerülhet.

Az ülésen szó volt a jelenlegi svéd európai uniós elnökség prioritásairól is, és ennek kapcsán a miniszter fontosnak nevezte, hogy az EU legalább úgy támogassa a blokk gazdaságának versenyképességét, mint azt az Egyesült Államok teszi.

Végül arra is kitért, hogy a nemzeti közösségek ügyére Stockholm is legalább akkora hangsúlyt helyez, mind Budapest, így kiemelte a találkozón, hogy elfogadhatatlan az ukrajnai magyar kisebbség jogainak szisztematikus megsértése és leépítése.

"Azt várjuk el Ukrajnától, hogy ezeket a nemzetiségi jogokat, amelyek már egyszer megvoltak a magyar nemzeti közösségnek nyolc-kilenc évvel ezelőtt, egytől-egyig adják vissza. Semmi extrát nem kérünk, ezt viszont egészen biztosan igen"

- fogalmazott.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Szánalmas kis súly nélküli,fontoskodó csicska ez az ártó péter.
Bezzeg lavórra szerelmes pillantásokat vet,mint a gazdája putyinra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kulabombaafityiszre
Szánalmas kis súly nélküli,fontoskodó csicska ez az ártó péter.
Bezzeg lavórra szerelmes pillantásokat vet,mint a gazdája putyinra.
Nessy
Mi köze a svédeknek az ukrán törvényekhez?
amortizáltok
nem kéne ám körbe körbe karikába hazudozni főleg ami a demokráciát illeti mert az tudott ám 1867 től hogy A DIKTATÚRA egyik formája.de ha itt demokrácia van akkor miért akarjátok lenyulni a tüzépeket a települések vizműveit nem eléggé tettétek még tönkre ? és a pedagógusokkal sem tárgyaltok csak a pintért meritek uszitani . amikor közpénzből vannak a képviselők fizetve miért bojkottálják a megjelenést ja akkor 5 havi bért levonni ám Minden fideszesnek kővér basi most lennél rendpárti.
Péter2
@Nessy: Zsarolni próbálnak , de nem engednek teret a dolognak , fordítva fog ez a " fegyver is elsülni " 2 dolog lesz , valami úton megoldják Mo-nélkül is a Svéd csatlakozást , vagy találnak olyan fogást Mo-n , hogy kénytelenek lesznek meglépni . Súlytalan ország , még súlytalanabb kormánya a " bolha vakaródik " esete !
orsos vendel
"Magyarországon nincs demokrácia, Magyarországon a jogállamiság nincs biztosítva, nincs médiaszabadság, az igazságszolgáltatásnak nem biztosított a függetlensége"
Ez sajnos igy IGAZ !!!
csak úgy....
@KisTehen: ezt te mint nyalószakember... :) kössz, egy szótsetöbbet!
Clavigo
szijja uram..Nato. csatlakozás érdekel ? Enmyit tudtok @Maccska:
Toller Béla
Légüres térben ugat ez a mihaszna ! A svédek udvarias emberek, majd visszakérdeznek, miért, kakadu úr, van maguknál demokrácia ? Jogállam ? És eléteszik az aznapi újságokat ...
Juhász István
Bocsika... ugyanezt teszi a Magyar Állam az EU- val. Szidja éjjel, nappal. Óriásplakátokon üzengeti, hogy minden rosszért Brüsszel a felelős. Ma már minden magyar ember tudja, hogy a mosógép bekapcsolása után is az EU- t biráló kritikák fognak elhangzani. És onnan várjuk... hogy küldjék már azt a kevés pénzt, mert ÉHEZNEK a magyar oligarhákl, és bizony őket jól kell lakatni. Lassan már a " CSALÁDOK ". név szrint is felsorolhatók... is éhezni fognak, némelyikük már az első helyről is leszorul a GAZDAGOK 100- az listáján. Mi meg foggal, körömmel védjük őket, merthogy ... ők JÓK. És KERESZTÉNYEK. Néha még adakoznak is.
gina
Te buzi elmebeteg mi vagy te?? piaci alkudozó kofa, szemét patkány !!!
Nyírfa
A NATO egy katonai szervezet, semmi köze a tagállamok egymás közötti politikai vitáihoz.
Nem is tudom, felháborodjam-e, vagy nevessek, amikor a NATO legalacsonyabb fejlettségi fokán álló kis állama feltételeket akar szabni egy gazdasági, katonai nagyhatalom a szevezetbe történő belépésével kapcsolatban.
Oké, hogy a magyar kormány és támogató hátországa gyakorlatilag pszichiátriai eset, és, hogy hülyékkel nem vitatkozunk, s bár a véleményüket meghallgatjuk, azt nem tartjuk relevánsnak, a döntéshozatalban pedig végképp semmi keresnivalójuk.
Ehhez kellene a NATO vezetőinek is tartaniuk magukat.
Toller Béla
Nemcsak szemtelen, hanem zsarol is. Ki kellett volna adni az útját, nem még majd demokrácia megbeszéléseket tartani ! Ha tanulni akar, gyerünk, nem lesz ingyen, de egyenrangú félként semmi szín alatt sem ülnék le tárgyalni ezzel a gazemberrel, sem a bandájával ! Svédország a NATO teljesjogú tagja ! Finnországgal együtt.
e örö e bódottá
Sz1G (Szijjártó egy geci)

Ezt meg kell jegyezni neki és alkalomadtán leverni rajta. Szijjártót és a kibaszott fake családját mostantól állandó fenyegetésben kell tartani, hogy ne legyen egy nyugodt éjszkájuk sem és állandó rettegésbe éljenek !!!
e örö e bódottá
Tudod, aki megszervezi és összehangolja dolgokat.
e örö e bódottá
Én pl. robbant.ani szeretnék, de nincs hozzá robbanóanyagom. (préri farkas)
e örö e bódottá
Ja, hogy nekem ez csak játék?
Mindenki halála?
Ki mondta, hogy nem vagyok pszichopata? - tudod, a pszichopatákra jellemző összes tulajdonsággal.

Bocsánat! (ezt is csak megszokásból kértem, de nem gondoltam komolyan... Megsérteteleke valamikosr is? ne vedd magadea a bocsánatkárásemet. Remélem a áz általam kiosztott sértés ben fetrengsz és éppen öngyilkosságtra készül emiaztt.)

Kijavíthazótnám a helyeieúrási hibákat, de nem akarom!
A helyesírási hibák a legkevesebb baj, amitz téged érhet a mai viláfgban.

Szép délitánt, gyökerek!
e örö e bódottá
Öragy hozzásuzólását kitörölték az ehnyém et meg nem.
Én nyertem!
kapok ezért valami díjjat?
Qqberci
Szíjrágó, hozzád képest egy elefánt segge akadémiai doktor! Mi köze Ukrajnának a svéd NATO-csatlakozáshoz?...
vacsi
"miként "vár el egy ország szívességet tőlünk, ha annak politikusai az elmúlt időszakban folyamatosan és következetesen hazugságokat terjesztettek Magyarországról"."
Tökéletesen igaza van!
e örö e bódottá
Én csak próbállak, más utakra vezetni (kis pöcs ellenzéki akibüvrl lrhitrttéák, hogy csak egy kis pöcs vagy).
Ki akartam törölni a "akibüvrl lrhitrttéák", de megérintett misztikusan, így hát hagytam. Menjen szembe a világgal és teljesítse be magát. és nézzük meg mi lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.