A vezérszónoklatokat követően képviselői felszólalásokkal folytatódott az akkumulátorgyárakról szóló vita hétfő este a parlamentben.

Kósa Lajos: az akkumulátorgyár vízigénye elhanyagolhatóKósa Lajos, a Fidesz képviselője felszólal a Magyarországra telepített és telepítendő akkumulátorgyárak környezeti és gazdasági hatásairól szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Bencsik János (Fidesz) kompromisszumnak nevezte az akkumulátorgyártást, mondván, e nélkül a járműipari cégek el fognak lehetetlenülni, ez pedig megdobja a most alacsony munkanélküliséget.

Egykori tatabányai polgármesterként arról beszélt: három évtizede olyan fontos döntéseket kellett megyei jogú városa vezetésének meghoznia, hogy várnak-e a kőszén reneszánszára, vagy előre menekülnek. Hangsúlyozta: a szükség kreatívvá és innovatívvá teszi az embert, így ők helyi és térségi mellett külföldi befektetők bevonásával több tízezer munkahelyet adó ipari parkot alakítottak ki.

Barkóczi Balázs (DK) a hulladékelhelyezés és kezelés problémáiról beszélt, mondván, választókerületében 4000 tonna veszélyes anyag lerakását és egy akkumulátor-összeszerelő üzem építését engedélyezték a helyiek megkérdezése nélkül. Azt hangoztatta: se gazdasági, se munkaerő-piaci érv nem szól a csekély hozzáadott értéket nagy környezeti veszélyek mellett teremtő akkumulátor-ágazat Magyarországra telepítése mellett.

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt: a téma komoly, de azt az ellenzék kampánytémának tekinti, "nemzetközi megrendelésre", annak érdekében, hogy átvegyék a hatalmat az önkormányzati választáson. Azt kérdezte, hol vannak a vitát kezdeményező képviselők, majd arról beszélt,

a jelen lévő ellenzékiek nem pontos adatokat hoznak fel saját érveik mellett, így azok nem is vehetők komolyan.

Gurmai Zita (MSZP) közölte: az Orbán-kormány apránként mintegy húsz kisebb-nagyobb akkumulátorgyár építését támogatta az elmúlt években eddig körülbelül 300-350 milliárd forint költségvetési pénzből. Most pedig a debreceni gyár építésével, valamint a meglévő tatabányai és komáromi gyár bővítésével a kormány feszegeti az ország lehetőségeit.

Úgy vélte: az akkumulátorgyártás egy olyan iparág, amelyre ebben a nagyságrendben Magyarország adottságai nem alkalmasak, az erre a területre fordított támogatás más gazdasági fejlesztésektől, illetve a szociális ellátástól, az egészségügytől és az oktatástól von el pénzt.

Kósa Lajos (Fidesz) jelezte:

az akkumulátorgyártás nincs benne az első tíz legvízigényesebb ágazatban, és energiaigény szempontjából sincs az első ötben, ellentétben a papírgyártással vagy a műtrágya-előállítással. Ráadásul 97 százalékban újrahasznosítható terméket állítanak elő.

Ismertette Debrecen ivóvíz ellátásához napi 75 ezer köbméter réteg- és 15 ezer köbméter felszíni víz, valamint tartalékban napi 25-30 ezer köbméter réteg- és 15 ezer köbméter felszíni víz áll rendelkezésre. Ezzel szemben a város napi vízigénye éves átlagban 40 ezer köbméter, a CATL vízigénye pedig 3600 köbméter naponta, ami elhanyagolható ehhez képest.

Bencze János (Jobbik) egy olyan vitában szeretne részt venni, amely a magyar élelmiszer-feldolgozó iparról szól, és arról, hogy Magyarország déli zónájában hogyan fejlesztik az ipart. Azt szeretné, hogy a képviselők azért versengjenek, hogy a feldolgozó üzemeket hol helyezzék el. De most nem ez a helyzet – tette hozzá.

A képviselő azt mondta: azt azonban nem szeretné, ha a magyar termálvíz kincset elpazarolnák "lítiumbányászatra" kínai üzemek számára.

Hollik István (KDNP) értékelése szerint az ellenzék úgy tesz, mintha vita lenne arról, hogy az elektormobilitás szerepelni fog-e a jövő iparában, holott ez a vita már lezajlott.

A világon és Európában létrejött egy karbonsemlegességi konszenzus, és ebben az átállás az elektromobilitásra elsődleges fontosságú. "Ha elektromos hajtású autókat akarunk, akkor akarnunk kell az akkumulátorgyártást is"

- fogalmazott.

Azt is mondta, az akkumulátorgyártásban nagy verseny van, amelybe az EU viszonylag későn kapcsolódott be, ennek ellenére Magyarország piaci pozíciója előnyös. Vannak országok, amelyek ellenérdekeltek abban, hogy Magyarországon akkumulátorgyárak létesüljenek, és nem lehet kizárni, hogy ezek megbízásából beszélnek azok, akik a magyarországi akkumulátorgyárak ellen vannak.

Bakos Bernadett (LMP) kiemelte, pártja soha nem állította, hogy az elektromos autók megoldják a klímaváltozást. A klímaváltozásra a mobilitás átalakítása, csökkentése és a közöségi közlekedés erősítése a megoldás.

Kitért arra is, szemben Hollik István állításával, a magyarországi akkumulátorgyárak német és francia autókba kerülnek, tehát nem a magyar igényeket fogják kielégíteni.

Szabó Zsolt (Fidesz) szerint az akkumulátorgyárak azon túl, hogy munkahelyeket, magyar beszállítói allokációt is teremtenek.

Azt is mondta, Magyarország jelen pillanatban nem tud áramot tárolni, hiszen nincsenek magashegyi víztározói mint Ausztriának, ezért valamilyen megoldást kell találni, és az importálásnál jobb, ha Magyarországon állítjuk elő a tároláshoz szükséges akkumulátorokat.

Kanász-Nagy Máté (LMP) arról beszélt, a fideszes és KDNP-s képviselők hozzászólásaiból "összeállt" a kormány "hogyan legyünk kínai akkumulátorgyarmat?" című kézikönyve. Ehhez első lépésként ki kell szolgálni a nyugati nagytőke igényeit, vonzó befektetési közeget kell kialakítani a német nagytőkének, például rekord alacsony társasági adóval, majd a német autógyárakat ki kell szolgálni kínai akkumulátorokkal. Ehhez a kínai gyárakat szintén bőkezű támogatásokkal, adókedvezményekkel ide kell vonzani. Majd az orosz energiahordozóknak is minél nagyobb teret kell adni, hogy táplálni lehessen velük a kínai gyárakat.

Ha pedig a magyar hálózat nem elég fejlett, akkor óriási távvezetékeket kell fejleszteni, hogy Pakstól Debrecenbe tudjuk vinni az áramot. Végül a marketing része, hogy ezt az egész történetet zöld átállásként kell eladni

- tette hozzá Kanász-Nagy Máté.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Na, ha a Kupak ezt mondja, akkor kezdhetünk rettegni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Na, ha a Kupak ezt mondja, akkor kezdhetünk rettegni.
izéke
Kósalajos észigénye elenyészően kevés. Az amőbák IS professzorok hozzá képest. Csak azért tartja a fidesz,mert hűségesen nyomogatja a gombokat mint egy idomított majom,plusz lehet kin nevetni,ha megszólal. Egy udvari bolond. Megérdemli Debrecen!
Törölt Nick
Kupaklala hozta a szokásos segghülye buta formáját.
jáger laszló
Átestünk a ló másik oldalára
Lassan az bizonyosodik ne,hogy az akku gyár 1 környezetvédelmi beruházás amely hatása hozzájárul a lakosság
eü-i javításéhoz ,természetvédelmi +újításához
Ez kvázi mentális gyógyszer amiért hálás Debrecen lakossága és a jövendő munkavállalók is!!!
hát ezt is mondhatnák,de nem mondják
Miért!!??
csak szerényen kérdezem!!???
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
Megnyugodtam!
Végre megszólalt ebben a helyzetben egy technológiai szakember is...
csipetke
Kósa Loui a parlament Alekosza. Nem ért a világon semmihez,---az akksigyárakhoz főleg nem--.de nyilatkozik.
Igaz,aki még a Pegazus vásárlást is elpofázta a riportereknek,...
jesz
..."Debrecen ivóvíz ellátásához napi 75 ezer köbméter réteg- és 15 ezer köbméter felszíni víz..." szükséges...

..."Ezzel szemben a város napi vízigénye éves átlagban 40 ezer köbméter, a CATL vízigénye pedig 3600 köbméter naponta,"...

Naponta 75+15 ezer köbméter...és napi 40 ezer köbméter között némi különbség van...ez a matek így jó? ..+a gyár napi 3600 köbmétere...ez a víz eltűnik, vagy visszakerül valamilyen módon a természetbe?

A napi 3600 köbméter víz amúgy mihez kell? Ha hűtésre, akkor még érthető, de ha megisszák az más...
drrotf
Ha ezt az ügyet is úgy ismeri K.Lajos, mint a "milliókat örökölő nő hagyatékának a részleteit, akkor nem bíznám Debrecen ivóvíz ellátását Lalira!
archive
@KisTehen: NagyMarha .. nem akarod a napjaidat inkább valamelyik fidesz irodában tölteni rajzolgatva? Magas neked az itteni csevegés.
Dr. Proktor
@Maccska: A visszafelé haladása az ellenzéknek jó lenne, mert most utolsók vagyunk majdnem mindenben...
Toller Béla
Kósa szellemi tehetsége igazán elhanyagolható, Tud ez a pasi olvasni? Számolni biztosan nem tud !
Dr. Proktor
@Toller Béla: Kósa Lajos a nyelvében él, de nem úgy mint a nemzet!
Nyírfa
Kósa Lajos, a huszi-tuszi-tuszu nagymester hozzáértett vízügyben is. És akkor most elképzeltem Debrecent Magyarország fővárosakémt.
No. A lényeget Kanász Nagy Máté foglalta össze, szerintem remekül, közérthetően.
Sámannus
Jó lenne látni azokat a szerződéseket amit aláfirkáltatok. Ha a mi hasznunk a zaj meg a környezet rombolás máris elhűzhattok a büdös francba
szép új világ
Igen, Te nagyon hülye! Mindössze pár kupaknyi...
Aki Én
Nem is csodálkozom, hogy ilyeneket ezzel a buta emberrel mondatnak ki hangosan.
Más nem vállalja.
Loksmith
@KisTehen: Jó, hogy lassan haladunk, mert nagyon rossz irányba.
e örö e bódottá
@Nyírfa: ma, 08:44

Így van. És így ér össze Magyarországon az orosz és kínai befolyás:

"Azért adósítják el az országot a teljes évszázadra az oroszoknak, hogy a Paks 2 által megtermelt áramot a kínai akkumulátorgyárak felvehessék majd.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint 115 milliárdot szánnak a Szeged-Szolnok villamoshálózat fejlesztésére. Ez azt a célt szolgálja, hogy Paksról Debrecenbe vigyék a nagyfeszültségű áramot."

Ja, és hogy Kelet-Magyarországon állandósulni fog a rossz levegő, és az egyre aszályosabb nyarak miatt (tavaly már tavak, folyószakaszok száradtak ki!) ki tudja milyen bajok jönnek még rájuk.

Orbán - A bosszúálló -, nem szokta betartani az ígéreteit, de egyet mégis betart - sajnos nem csak az embereket, a társadalmat, hanem szó szerint, az anyaföldet is !!!

"Ha még egyszer hatalomra kerülök, tönkre fogom tenni ezt az országot" (Orbán Viktor 2002)
Nyírfa
@e örö e bódottá: Egyetértünk, nem kicsit.
Már "csak" azt nem értem, Orbánnak ezt a 2002-es ki-, elszólását miért nem hangosítja fel az ellenzék. Nem is kellene más, mint ezzel elárasztani az országot, hogy az eddigi bizonytalanokat állsáfoglalásra késztessék.
ómió
Persze, ezt efftársilag "nem ügy" a többszörösére hazudni!
Aki Én
@ómió: Mit hazudozol itt efftársilag, te agyhalott balfasz?
e örö e bódottá
@Nyírfa: Sajnos, csak megint idézni tudom a korábban idézetteket (ez egy nagyon jó riport, sok minden van benne):

"Ami abszolút magyar sajátosság, hogy ennyire inkompetens ellenzéke szerintem egyetlen egy európai országnak sincs, és ez nem másra vezethető vissza, mint magára Gyurcsány Ferencre, aki gyakorlatilag stabilizálja Orbán hatalmát.

A DK szavazóinak döntő hányada ugyanolyan elvakult szavazó, mint Orbán keménymagja, csak éppen Gyurcsány irányába. Ez a kettő összeadódik és befagyasztja a magyar belpolitikát. Mások számára láthatóan nincsen mozgástér. Mindkét fél jelentős, olyan egyoldalúan elfogult táborral rendelkezik, ami a társadalmi belső politikai mozgásteret szinte a lehetetlenségig leszűkíti, ezért van az, hogy az ellenzéki pártok egyike sem tud megerősödni, pedig nyilvánvalóan van közöttük különbség, van, aki azért ötletes, jó dolgokkal áll elő. Ez a kemény tábor mindkét oldalon úgy konzerválja a magyar belpolitikai viszonyokat, hogy a következő választásokon is már most biztosított a kétharmad. Ha véletlenül nem lenne meg, hanem csak a sima 50 százalék lenne a Fidesznek, akkor a Mi Hazánk be fog segíteni, és majd hozzáteszi a saját 10 százalékát, és a kettő együtt már biztos, hogy újra hozza a kétharmadot."

Az igazság kimondása kevés, ha nem párosul cselekedetekkel. Az AI tök jól megmondta:

A mesterséges intelligencia kimondta, az ellenzéknek össze kell fognia, hogy Magyarország visszatérjen a demokrácia útjára

nepszava.hu/3186253_chatgpt-magyarorszag-politika-fidesz-ellenzek-interju
e örö e bódottá
@ómió: Szánalmas féreg vagy. Egy a sok közül. Magyarország mindig a 3 millió országa. Most épp a 3 millió féreg országa, igaz, comrade?!
Nyírfa
@e örö e bódottá: 09.57

Van benne igazság, abban az értelemben, hogy Gyurcsány közéleti szereplése együtttartja a fidesz biztos szavazóit. Lehet vele riogatni, lehet ráhazudni mindent, ami vagy féligazság, vagy tömény, aljas hazugság, vagyis szimpla karaktergyilkosság.
De az is az igazsághoz tartozik, hogy Gyurcsány szellemisége egyelőre az egyik leghaladóbb jegyeket viseli magán.
Nála csak a kétfarkúak modernebbek, valójában jó ideje őket tartom a legfejlettebb szervezetnek. Érdekes szemügyre venni a választási hajlandóság és a pártszimpátia nem fidesz általi megjelenítését: van olyan korcsoport, amely a kétfarkúak fölényes többségét adja a DK-val szemben - főleg a fiatalok és az iskolázottak között ugrik meg a népszerűségük , de általánosságban véve is egyre magasabb az ismertségük és a szimpátiaindexük.

Szerintem a többi, jelen pillanatban színen lévő párt egykutya, a szocialista pártot már régen fel kellett volna számolni, a Jobbik megbukott, Jakab is kínlódik, az LMP karrierpárt, hajlik mint a nád, és ez a véleményem akkor is áll, ha egy-egy meglátásukat helyénvalónak tartom.
Sokszor írtam már le, nem akarom, hogy unalmassá váljak, de számomra két, valódi ellenzéki képviselő, illetve polgármester van, B. Krisztina és H. Ákos. Nyilván vannak még, minden pártban akadnak tisztességes emberek, csak vagy keveset szerepelnek, vagy a háttérben dolgoznak - tőlük látatlanban is elnézést kérek.

Szóval, nem olyan egyszerű a leányzó fekvése. :)
leszholnapis
@jesz: majd amikor Rahel sikoltozik (turisztika idegenforgalom) mit tettél fater?? Elment a viz H.szoboszlorol...
Aki Én
@Philip Marlowe: Te sem értetted elsőre, mit is akartál, mi?
Másodszor hitelesebb lett? Hogy érzed?
e örö e bódottá
@Nyírfa: Arra gondoltál már, hogy milyen lenne a DK Gyurcsány nélkül, csak Dobrev Klárával?
Nyírfa
@e örö e bódottá: Jó kérdés. Annál is inkább, mert Klára abszolút alkalmasnak tűnik az országlásra. De, hogy a gyurcsányságról még hány bőrt lehet lehúzni, és hány tehetséges embert lehet vele elgáncsolni, annak a valószínűségét nem merném megtippelni. A magyar társadalom nagyon éretlen, megvezethető, szerintem generációváltás oldhatja csak fel az ez által keltett feszültséget.
ómió
@m73: Szóval, szarkupac efftárs, megbasztad már a bárcáskurva anyádat! Gratula!
ómió
@e örö e bódottá: Miért hazudsz, bolsi fajtetü!? Hisz', épp az a te nagy bajod, hogy ti tetvesbolsi férgek közel se vagytok 3 millióan!
ómió
@Aki Én: Megint értelemgondjaid vannak, idiótája!? Sürgesd meg magadnak a donor agyat!
Peller Anikó
Az akkugyár vízigénye pont akkora mint egész Debrecené összesen. És még csak egy patakjuk sincsen.
Aki Én
@ómió: Mit hazudozol itt efftársilag, te agyhalott balfasz?
gina
Anyád te mocskos hazug szermét, hülyére vesztek mindenkit,, és arról nem beszélünk, hogy a használt rohadt mérgezö akkumulátorokat vissza kell venni annak aki gyártja,, gondolkozzatok emberek, ezek a fidesz kormány férgek csak a profitjukat nézik a többi nem érdekes,,,,
ómió
@Aki Én: Hazudozó agyhalott bolsi balfaszt láttál, bolsiék elmebetege!? Hányszor mondjam még: menj el a tükörtől!
Lepényleső
...ahhoz a szinte mérhetetlen igényhez,- ami állítólag kell egy ilyen fejhez?
kulabombaafityiszre
@KisTehen: február 28., 08:02
Jaj de hülye kis hazudozós troll vagy.HAHAHAHAHA
kulabombaafityiszre
@KisTehen: február 28., 08:02
Méltó párja vagy a kósának .Pont olyan hülye vagy,csak te a ranglétra alján ,mint hazudozós hülye trollocska.HAHAHA
e örö e bódottá
Már akarom ezt! Hogy tönkre menjen egész Kelet-Magyarország, büdös gecik. Tegyétek tönkre az egész országot!
Isten: "Enyém a bosszú"
Én értem ezt, de olyan kurvára nehéz kivárni !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.