A magyar kormányzat támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – hangsúlyozta a két ország csatlakozásának kihirdetéséről szóló előterjesztések vitájának zárszavában a külügyi tárca államtitkára. 

Kormány: támogatjuk a finn és a svéd NATO-csatlakozást
Fotó: Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára előterjesztőként felszólal a Finn Köztársaság és a Svéd Királyság Észak-atlanti Szerződéshez (NATO) való csatlakozásának kihirdetéséről szóló előterjesztések együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 1-jén. MTI/Bruzák Noémi

Kormány: támogatjuk a finn és a svéd NATO-csatlakozást

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára zárszavában azt emelte ki:

a kormányzat támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, ahogy azt is, hogy delegációt küldjenek a két fővárosba a nyitott kérdések tisztázásra az elkövetkező napokban.

Kiemelte:

a bővítéssel elfogadjuk, hogy ha a két új tagállamot megtámadják, magyar katonákat küldünk a védelmükre.

Mint mondta, minden ország szuverén módon dönt a csatlakozás támogatásának kérdésében, akármilyen nemzetközi nyomás van rajtunk, az Országgyűlés felelőssége a döntés.

A támogatás szempontjairól szólva hangsúlyozta:

a bővítés Magyarország biztonságát erősíti, ám ha azt nézzük, egyéb területeken hogyan viszonyulnak ezek az államok Magyarországhoz, az utóbbi években "elég súlyos kérdések merülnek fel"; volt ezek között tartalmi és hangnembeli probléma is.

A nemzet becsületéről van szó, amikor ezekről az ügyekről beszélünk, ezért nem lehet csak úgy átlépni rajtuk – mondta a delegációkról az államtitkár, hangsúlyozva, "nem szégyen az eljárás, hanem ez a minimum".

Sztáray Péter kiemelte: a kormány nem avatkozik más államok belügyeibe, és ezt várja el más országoktól is, különösen, ha a szövetségesünkké akar válni.

Soha ennyire komolyan nem vettük a NATO-tagságunkat, mint az elmúlt tíz évben, különösen, mint az elmúlt öt évben, amikor belekezdtünk a hadsereg teljes modernizációjába

- mondta, kiemelve: a keleti nyitás közben nem csökkentek Magyarország nyugati kapcsolatai.

Az államtitkár szerint az ellenzéki oldalról megkérdőjelezhető megjegyzések hangzottak el, jobbról túlzottan, balról pedig túlságosan atlantistának minősítették a kormányzatot. Ezek alapján "az a meggyőződés erősödik meg bennem, hogy a kormány jó irányba halad"

- jegyezte meg Sztáray Péter.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Öreg, a "nemzet" becsületét már eljátszottátok, kéretik ezen értéket nem a szátokra venni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Öreg, a "nemzet" becsületét már eljátszottátok, kéretik ezen értéket nem a szátokra venni.
colibri
Szemetek. Ezzel a hozzáállással, időhúzással, bizonytalanságban tartással ne csodálkozzanak, ha a magyar kormány irányában is olyan lesz a "mosdó, mint a törülköző".
Nessy
Ezt az álszent, cinikus szöveget! Mikor érdekelte a kormányt a parlamenti képviselők véleménye??? Most ők a függöny amit Orbán maga elé húz?
paperboy
Kibaszott geci propeller!

Nem engedtél belépni: mégis beléptem - f4szom tudja milyen névvel.

Leöllek, mint a disznót, propeller.
paperboy
Őld meg mind, Isten majd szétválogatja - ezt érzem !!!
amortizáltok
na mi van viktóríánk ?? kiókítottak mindenhol lassan. lesz még ez furább is bár nem sajnál ám senki mert már belőled elég volt.
csak úgy....
"Paff, a bűvös sárkány, senkitől se félt
Álomország tengerpartján játékok közt élt." :)
Sakk Matt
Na ugye, csak letérdeltetek jobberek a NATO furulyához :P
Nyírfa
@Mirabilis: 19.32

Én már felvetettem, hogy funkcionálhatna kulturális központként, nem kellett volna szétcseszni a Városligetet.
csak úgy....
@KisTehen: dél elött még mást bögtél, te idomított tehen!:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.