Társadalmi és szakmai egyeztetés céljából a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön közzétette a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezeteket a kormány honlapján.

Továbbra is Brüsszelt emlegeti a kormány a pedagógusbérek kapcsán – így emelkednek a fizetések, ha minden jól megy
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben azt írták: a tervezetek előkészítését több hónapos szakmai munka és a pedagógusoknál végzett köznevelési online konzultáció előzte meg. Az egyeztetés indulásáról Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán személyesen is tájékoztatta a pedagógus-szakszervezeteket és a Nemzeti Pedagógus Kar vezetőit.

Megállapodás született az érdekképviseletek és a kormány között az egyeztetések ütemezéséről, a cél, hogy minél több kérdésben értsenek egyet a felek – áll a közleményben. Az egyeztetésre közzétett jogszabálytervezetekben a minisztérium a pedagógusok további béremelésére, a pedagógusok előmeneteli rendszerének egyszerűsítésére és teljesítményértékelési rendszerére, valamint a köznevelési foglalkoztatási jogviszony létrehozására tesz javaslatot – emelték ki.

A tájékoztatás szerint az egyik törvénymódosítási tervezet a további pedagógus-béremelésért a költségvetési törvény módosítására, a magyar kormány vállalásainak törvénybe iktatására irányul, hogy a háború és szankciók okozta nehéz helyzetben is folytatódhasson a béremelés. A kormány januártól 10 százalékos pedagógusbéremelést tudott megelőlegezni,

de amint "Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó uniós forrásokat", a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus-béremelés következhet, az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lesz.

Ezt követően a 2021-es bérszinthez képest 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés mértéke. A cél, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát. A béremelésen túl egyeztetés kezdődik a köznevelést és a pedagógusokat érintő további kérdésekről is – jelezték.

A Belügyminisztérium ezzel kapcsolatosan a pedagógusokkal végzett online konzultáció eredményeit szem előtt tartva fogalmazta meg javaslatait. A köznevelési online konzultáción a pedagógusok nagy többsége támogatta, hogy további béremelés esetén kiemelt juttatási szempont legyen, ha egy pedagógus hátrányos helyzetű térségben, illetve nagyobb arányban halmozottan hátrányos helyzetű gyermekkel foglalkozik.

Ugyancsak jelentős többség értett egyet azzal, hogy a pedagógusok díjazása a jövőben még inkább vegye figyelembe a teljesítményt

- írták. Hangsúlyozták: a minisztérium javaslatot tesz a pedagógus-előmeneteli rendszer megváltoztatására is. A tervek szerint az eddiginél lényegesen rövidebb idő alatt lehet majd magasabb bérezéssel járó fokozatba kerülni.

A pedagógus-életpálya megbecsültségének fokozásáért a kormány a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt tervezi bevezetni, amely a köznevelés működésének sajátosságaihoz igazodó, az életkor és a szolgálati idő helyett a teljesítményt előtérbe helyező foglalkoztatási forma.

Ennek részeként új, sávos bérrendszert javasolnak bevezetni, előtérbe helyeznék a teljesítményalapú besorolást, optimalizálnák az előmenetelt és több alapszabadságot biztosítanának – áll a közleményben.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Mi a búbánatos lófax köze van Brüsszelnek a pedagógusok béréhez? Talán nem a befizetett adónkból kellene rendezni a bérüket Vodafone-vásárlás helyett?...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Mi a búbánatos lófax köze van Brüsszelnek a pedagógusok béréhez? Talán nem a befizetett adónkból kellene rendezni a bérüket Vodafone-vásárlás helyett?...
Péter2
2010 előtt , nem kellett Brüsszel , hogy a pedagógusoknak normális bérük legyen .
Clavigo
Szerencsére a reptér ( liszt ferenc ) megvételéhez nem kell eu- s pénz. ,ahogy a vodához sem kellett
tothjani
Tehát ha az EU-ból akkor a közalkalmazottak fizetése a 2022-es szintre csökken??
csipetke
...és nem szégyellik ezt is Brüsszelre kenni. A béremelések minden tagország belügyei,és az állami bevételekből kell megoldani. Az orbán-inflációval elszállt árak miatt százmilliárdokkal több pénz folyt be csak ÁFA-ból a kincstárba, az önkormányzatok bevételeinek "elrablásáról" már ne is beszéljünk. Mindenképp tudtak volna béremelést adni a pedagógusoknak,de valószínűleg nem is akarnak.Megvárják,még az utolsó tanár is felmond,és az óvoda-iskola lesilányul gyerekmegőrzővé, mert erre akár a takarítónő is megfelel. Ennek a bandának fontosabb volt a vodafon megvétele,(talán hogy legyen saját Pegazus2-jük), a debrecenre erőszakolt akksigyárnak ajándékozott 340 milliárd ft pedig elég lett volna a pedagógusok 50%-os béremelésére. Ebből is látszik,hogy orbánnak mennyire fontosak a pedagógusok, és az egészségügyi dolgozók. Szégyen,amit ezek művelnek ezzel az országgal. Egy dolog biztos,hogy orbán úgy fog bevonulni a történelembe,mint a legkártékonyabb,legdilettánsabb, az országnak a legtöbbet ártó miniszterelnök.
jáger laszló
A smucig UsvL kormány továbbra sem hajlandó emelni a magyar tanárok bérét!!!
Érted te ezt!!??
Szóba sem áll a magyar tanárokkal!!!
Hát ez már
tragédia!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
Minden jól megy, a maffia kormány továbbra sem kap egy eurocentet sem. A tanárok béremelése pedig az ország belügye, mint ahogy Orbán Viktor sem Brüsszelből várta a fizetésemeléséhez szükséges pénzt.
Terminátor
Majd, ha a kormány mantráit okitják, percről percre, majd akkor kaphatnak alamizsnát a nagyuraktól!
ágimami
Azt hiszem a brüsszeli pénzekre várhatunk (nem véletlenül eddig sem kaptuk meg!) nem ezzel kellene állandóan hülyíteni az embereket, hisz MINDENRE van pénz, - nem hiszem hogy sorolnom kellene - csak épp a tanárok, eü.dolgozók,stb. bérére érdekes módon nincs!!!
Az infláció az egekben, de hát erről is Brüsszel tehet!!! Ja!!! NEM!!!:DDD
ómió
Pedig a rávalót, ugye, nem is a korruptbolsi brüsszeli efftársak lopták el!? Az ő seggüket efftársiasan nyalni kell!
lusta
Mióta a zunió a pedagógusok munkáltatója?
ómió
@m73: Frusztrálódtál, bolsiék szarkupaca, a bárcáskurva anyádat!? Szedd már össze a szardarabkáidat!
Nessy
@ómió: Lett légyen bármiről szó, azért a "magas röptű, hasonló véleményért", amit minden cikkhez le szokott írni, kár a klaviatúrát koptatnia. A "bolsi" jelzője már rém unalmas!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.