A KDNP frakcióvezető-helyettese szerint az ország a béke pártján áll.

A Fidesz-KDNP nem fogja hagyni, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba – jelentette ki a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában – olvasható az MTI hírében.

Nacsa Lőrinc: A Fidesz-KDNP nem hagyja, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka felszólal a Finn Köztársaság és a Svéd Királyság Észak-atlanti Szerződéshez (NATO) való csatlakozásának kihirdetéséről szóló előterjesztések együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 1-jén.

Fotó, címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta, hogy több mint egy éve tart Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, aminek a végétől egyre messzebb kerülünk és "hihetetlen" nyomás helyeződik Magyarországra, a magyar kormányra.

Ez egy háborúpárti politikai nyomás, ami kívülről és belülről is érkezik – mondta, hozzátéve, azért nyújtottak be békepárti határozati javaslatot az Országgyűlésnek, mert "meg kell erősítenünk a béke melletti elköteleződésünket és a politikai nyomásra politikai választ kell adnunk".

A frakcióvezető-helyettes kifejtette: Európa a háborúba sodródás napjait éli, az Európai Parlament határozatokban követeli fegyverek szállítását, háborúpárti amerikai és brüsszeli politikusok próbálják Magyarországot nyomás alá helyezni, hogy álljon be a háborúpárti sorba.

"Mi a béke mellett állunk és a béke mellett fogunk kiállni akkor is, hogy ha a háborúpártiak továbbra is nyomást gyakorolnak ránk" – jelentette ki.

Nacsa Lőrinc elmondta, hogy mindezidáig 35 ország szállított fegyvert Ukrajnának, így nem beszélhetünk már helyi konfliktusról. Emellett az európai parlamenti határozatok, amelyek hétről hétre megszületnek, háborúpárti nyilatkozatok, amelyeket felelőtlenül tesz a Nyugat és ez a világháború felé vezető út – fogalmazott.

"Ennek kell egy megálljt parancsolni", ezért nyújtották be a kormánypártok a békepárti határozatot – emelte ki.

A politikus szerint a határozatnak van gazdasági oldala is, mert a szankciók ártanak Magyarországnak, nem Oroszországot sújtják, hanem Európát.

A szankciókat, legfőképpen az energetikával foglalkozó szankciókat felül kell vizsgálni és azokat az erőfeszítéseket, amelyek a szankciók kigondolására és bevezetésére mennek, inkább arra kellene fordítani, hogy mielőbb tűzszünet legyen – hangsúlyozta.

Ez nem csak európai érdek, hiszen több százezren hunytak már el ebben a háborúban, és minden egyes perc, amellyel meghosszabbodik, további emberéleteket követelhet – szögezte le.

Nacsa Lőrinc beszélt arról is, hogy ha az elmúlt egy évet nézzük, akkor "világosan kijelenthető, hogy a dollárbaloldal háborúpárti, ők fegyverszállításokat követelnek, az összes ezzel kapcsolatos európai parlamenti határozatot megszavazták, adott esetben még élő erőt is bevetnének".

Hozzátette: ennek fényében nem számít arra, hogy a békepárti határozatot az ellenzék megszavazná.

A kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese a beszélgetésben kitért arra is, hogy Magyarország érdekelt abban, hogy a NATO fennmaradjon, megerősödjön és bővüljön, ezért "alapvetően támogatjuk Svédország és Finnország NATO-csatlakozását".

Ugyanakkor a frakcióülésen vita volt arról, hogy ez a döntés, ne olyan automatizmus legyen a parlamentben, mint általában a nemzetközi szerződéseknél szokás.

Nacsa Lőrinc kifejtette, Svédország és Finnország "éveken keresztül dobálta ránk a szemetet", feljelentettek mindenféle nemzetközi fórum előtt. "Olyan mondat is elhangzott hivatalban lévő svéd minisztertől, hogy a magyar családvédelmi akcióterv számára a harmincas évek Németországát idézi és számtalan alkalommal a magyar embereket sértegették, most pedig szíveséget kérnek Magyarországtól" – mondta.

Kiemelte, hogy ezeket a politikai vitákat tisztázni kell, mert egy másik szövetségi rendszerben is szövetségesek leszünk, így a kommunikációt és a kapcsolatokat a kölcsönös tisztelet alapjára és a párbeszédre kell helyzeni.

Hozzátette: a jövő héten utazó delegáció azt kéri "svéd és finn barátainktól, hogy mostantól beszéljük meg egymás között az ügyeket, ne a sajtóba harsogjunk mindenféle hazugságot a másik nemzetről, legfőképpen ők rólunk, és ne a magyarokra tegyenek megjegyzéseket".

Forrás: mti.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yeromos
@jáger laszló: alakul a haderő öt hét alatt elkészül egy alezredes. Ezek lesznek szerinted az ízig vérig katonák.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
pofázz csak bolhafing..megmondták nektek,vége lesz a vétózgatásnak.../ remélem emiatt nektek is, így már szart sem értek putyinnak../..
drrotf
Az ima erejével tartják majd vissza az országot a háborútól.Igaz Nacsáék ince pince, kis Lőrince?
csak úgy....
ezek most ezt dalolják majd évekig, se migrán se soros se semmi? mi lesz így a feledékeny kuka hívekkel?
Mirabilis
Menjen a [email protected] rohadék orbán rohdék csicskása
Mikor váltjuk már le őket?
jáger laszló
És alakul a fiatal magyar haderő is amilyen még a világon sincs
Katonái fiatalok és több nyelven beszélnek és érteni fogják a legfejlettebb haditechnikát is miután kiképződtek!!!
Máskülönben békepártiak és erősen háború LNSek!!!
Nem akarnak háborúba bonyolódni de a békét +védik így is
mondjuk szavakban!!
Igazi békeharcos ízig-vérig katonák lesznek a mieink!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yeromos
@jáger laszló: alakul a haderő öt hét alatt elkészül egy alezredes. Ezek lesznek szerinted az ízig vérig katonák.
Maccska
@Mirabilis: 2030 ig biztos hogy nem.
sgl
" Miután pár nappal korábban arról beszélt, hogy már majdnem teljesen bezárult az ostromgyűrű Bahmut körül, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője egy szombati videóban már arról beszél, hogy a teljes orosz front összeomolhat, ha elhagyják a várost – írta a hvg.hu egy a Twitteren terjedő videóra hivatkozva.

„Ha a Wagner-csoport visszavonul most Bahmutból, a teljes front összeomlik” – kezdi beszámolóját az elmúlt hetekben a nyilvánosság előtt minden eddiginél aktívabb Jevgenyij Prigozsin. Szerinte a harcoló Wagner-alakulatok most cementként vonják magukra egyszerre az ukrán erőket (képünkön az ukrán hadsereg katonái 105 mm Howitzer tarackkal támadják az orosz állásokat Bahmutnál), hogy azokat felőrölve lehetetlenné tegyék, hogy az ukránok máshol is képesek legyenek az erőkoncentrációra. Másfelől pedig ugyanez a cement húzza a mögöttük jövő „többi erőt”, akiknek nincs más választásuk, mint haladni velük, hacsak nem akarnak megszégyenülni – itt Prigozsin egyértelműen a reguláris orosz haderő egységeiről beszél"

te fasz Nacsa, szójj Prigozsinnakk menjen haza és béke lesz!
gina
Zsiros barom, már régen része vagy az uraddal együtt, csak nem jön be az orosz taktikázás, nem lehet egyszerre 2 székre ülni
Nessy
Drága Nacsa Lőrinc! Ez már az 50-s években is műsoron volt! " Hazánk nem rés, hanem erős bástya a béke frontján!" Ahogy akkor sem tőlünk függött, úgy most sem!
Pálinkás Pál
@Maccska: év végéig nem húzzátok ki..
Horizont
Miért Nacsáék a tankok elé fekszenek?
Ennyi barom agyhalott politikust és degenerált híveiket.
Terminátor
A hülye politikusok nem tanultak történelmet!
A magyarok mindig békét akartak, de mindig ilyen történelemből bukott fasz politikusok berángattak minket.
A mantra jó!
Nem engedjük, hogy berángassanak minket a háborúba!
Kicsik vagyunk ahhoz, hogy ezt mi határozhassuk el.
Majd, ha téged akarnak seggbe dugni, előveszed a csúzlidat!
kereső
"Éveken át dobálták ránk a szemetet"- nem kellett azt dobálni nacsa. A szél a hibás, mert összefújt benneteket, a szemetet.
kereső
@drrotf: Bocs az off-ért, de ez ugrott be : 2023 Magyarország- valahol egy kórházi büfé kinálata:
Rózsafüzér. Rosarium Virginis Mariae 1 db.
Lélekre ható segédeszköz.
Naponta 1x 30 perc.
2490.-Ft.

És ez nem vicc...és nem tréfa.
amortizáltok
nacsak nacsa kicsi és szaros vagy te ehhez uhhogy KUSS.
verőce21
Nem hagyjuk, hogy bárki belesodorjon minket a háborúba, továbbra is "tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazunk”
Terminátor
Ha békét akarsz, készülj a háborúra és ne szövegelj a bekéről!
Juhász István
Tagja i vagyunk egy bizonyos NATO nevű védelmi szervezetnek. Ha a NATO kiadja a parancsot, hogy "MENNI KELL " akkor mit fogunk tenni ? Kilépünk ? Azt nem lehet, mert NÉPSZAVAZÁS döntött anno, a belépésünkről. Volt egy bizonyos Varsói Szerződés...1968 aug.- ban kaptunk egy parancsot, és MENNI KELLETT...Dubcsekékhez... Nem nagy örömmel, de KELLETT. Kérdésem továbbra is ez : Mi lesz, ha a NATO döntése alapján igenis BE KELL MAJD SZÁLLNI a háborúba...
ómió
Viszont a "vacak ember" efftársak máig se húztak el Kelet-Ukrajnába, az ő háborújukba!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.