Az Európai Bizottság javaslata értelmében a miniszterek és államtitkárok után további kormánypárti politikusoknak kellene távozniuk az egyetemi kuratóriumokból – írja a Népszava.hu

Köztük van Süli János fideszes parlamenti képviselőnek, aki jelenleg a Dunaújvárosi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. A Szegedi Tudományegyetemen Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője kényszerülhet távozásra a kuratóriumból, az Állatorvostudományi Egyetemen pedig Bajkai István és Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselők. A Neumann János Egyetemen búcsút inthet kuratóriumi elnöki megbízatásának Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke is. Érintett lehet továbbá Schanda Tamás, Novák Katalin köztársasági elnök kabinetfőnöke és a KDNP alelnöke, valamint Mészáros József, a KDNP pártalapítványának vezetője is, mindketten a Nyíregyházi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának tagjai.

Ők lehetnek a fideszes politikusok, akik lemondhatnak a kuratóriumi tagságukról

Fotó: 123RF.com

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy hónapja, február 9-én jelentette be, hogy február 15-étől minden, az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszter, így Varga Judit, Varga Mihály, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsics Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről. Gulyás akkor úgy fogalmazott:

„Azt várjuk, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra”.

A lista viszont jelentősen bővülhet az említett neveken túl is. Amennyiben a pártpolitikusok mellett az állami intézmények tisztviselői is bekerülnek ebbe körbe, távozásra kényszerülhet a Pannon Egyetem kuratóriumának éléről Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, akit nem sokkal Navracsics Tibor miniszter lemondása után neveztek ki kuratóriumi elnöknek. Hasonló sors várhat a Neumann János Egyetemen kurátorkodó Bánkuty Tamás Józsefre, a Magyar Nemzeti Bank munkatársára és Csizmadia Norbertre, a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványának kuratóriumi elnökére, és Kovács Erikára, a Magyar Nemzeti Bank Békéltető Testületének elnökére (Miskolci Egyetem) is.

Arról, hogy eddig kik mondtak le, a Népszava.hu oldalán olvashatnak. 

Forrás: Népszava.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Philip Marlowe: kár érted,hogy elmebetegeskedsz! :) látod mire nem képes a fideszes agymosószer!? -téged faxán kipucoltak...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
@Philip Marlowe: Esetükben nem áll fenn az összeférhetetlenség, mivel ők maguk nem egyszerre tagjai is a döntéshozó hatalomank és kedvezményezettjei is a döntéseknek.

"Az Európai Bizottság és a tagállamok ugyanis világosan közölték, hogy az alapítványoknál az ott ülő, törvényhozói szerepkörben lévő politikusokkal van a baj, akik miniszterként, államtitkárként vagy képviselőként közvetlenül hathatnak a forráselosztásokra, míg az érintett vagyonkezelő szervezetek haszonélvezők lehetnek, továbbá a kuratóriumokban közbeszerzési ügyekben is döntés születik."

telex.hu/belfold/2023/02/09/modellvaltas-egyetem-europai-unio-miniszterek-erasmus-kormanytagok-allamtitkarok
csak úgy....
@Philip Marlowe: kár érted,hogy elmebetegeskedsz! :) látod mire nem képes a fideszes agymosószer!? -téged faxán kipucoltak...
csak úgy....
@Philip Marlowe: a francba,az egyedi humorodat a szomszédtól vagy a fapofa póstástól örökölted?
bruhahaha
csak úgy....
@Philip Marlowe: hülyegyerek, fogatmosni ne felejts! :)
jáger laszló
Lehet őket akár sajnálni is mert klieshetnek 1 jól fizető .munkával nem járó székből!
Sírni azért nem kell!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Pálinkás Pál
@Philip Marlowe: te mocskos buzeráns.., szóval szerinted a közpénz alapítványokba tömése, és onnan NER zsebekbe csurgatása közfeladat...?...a halott fideszes a jó fi...!!
sokanvagyunk
Ha már ennyire lelkesek voltak a "közért", tényleges közmunkára - 80 ezres fizetésért - egyik sem tolakszik.
ómió
Bizony! Ilyen csak az "egyenlőbb Nyugaton" megengedett!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.