A háború ellenére Magyarország másfélszer több orosz olajat vásárolt 2022-ben, mint egy évvel korábban.

A legtöbb európai ország bojkottálja az orosz olajvásárlást, Magyarország 43%-kal növelte aztMTI/Máthé Zoltán

Összeomlott az orosz kőolaj behozatala Európába az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta, avagy az utóbbi durván egy évben. 2021-ben még átlagosan havi 9,5 millió tonnát importáltak az EU országok, ez tavaly decemberre alig a harmadára, 3,3 millió tonnára esett vissza – írja a G7. A telex.hu szemléjéből kiderül:

bár a teljes uniós orosz kőolajimport 17 százalékkal esett vissza 2022-ben, egyes országok még növelték is a behozatalt.

A sorban első helyen nem is a visszatérően oroszpártinak elkönyvelt Orbán Viktor vezette Magyarország áll, hanem Bulgária, amely 2,4-szer több orosz olajat vett, mint egy évvel korábban. A második Olaszország 2,3-szorosára emelte az orosz olajimportot, míg a magyar behozatal 43 százalékkal nőtt. Szintén jelentősen növelte az egyébként így is elenyésző mennyiségű orosz olajimportját Horvátország, valamint a románok és a csehek is több olajat vettek az oroszoktól.

A legtöbb ország ugyanakkor csökkentette az orosz olaj vásárlását. 

Hiába vásároltak azonban kevesebb orosz olajat az EU tagállamai, az elszállt árak miatt Oroszország olajexport-bevétele 20 százalékkal több volt tavaly, mint tavalyelőtt: 57 milliárd euróra rúgott. Igaz, év végére már látszódott a szankciók hatása: decemberre összeomlottak, alig 1,5 milliárd euróhoz jutottak az oroszok európai kőolajbevételei (ez nagyjából harmada a tavalyi havi átlagnak).

Forrás: telex.hu, g7.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Mit is varhatnank egy olyan kormanytol, amely az evtized legnagyobb virusjarvanyabol is hasznot huzott, 50 ezer magyar halalat okozva ezzel. Nana, hogy a haborubol is hasznot huz, ahol eddig tobb szazezren haltak meg, koztuk Karpataljai magyarok is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yeromos
Az ország olaj felhasználása vélhetően 15-20%-al csökkent ennek ellenére 43%-al nött az olaj vásárlásunk, vajon kinek vettük a töbletet?
kereső
De csak azért, mert orbán és államőpártja a "béke talaján" áll. És igy nem átall mind gazdaságialg és politikailag is putyin "békepártiságának" kiszolgáltatni az országot. Ez nem csupán, és főleg nem gazdasági kérdés...
Yoda69
Mit is varhatnank egy olyan kormanytol, amely az evtized legnagyobb virusjarvanyabol is hasznot huzott, 50 ezer magyar halalat okozva ezzel. Nana, hogy a haborubol is hasznot huz, ahol eddig tobb szazezren haltak meg, koztuk Karpataljai magyarok is.
drrotf
Mi így szoktuk bojkottálni az "ellenséget, az agresszort!"
ómió
Pedig "full efftársi elégedettség" itt csak teljes olaj- és üzemanyaghiány esetén lehetne!
verőce21
Aki mást mond, mint a hivatalos nyugati propaganda, az putyinszopó...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.