Legyen szó élelmiszerről, üzemanyagról vagy a nem élelmiszer-kiskereskedelemről, a magyarok kevesebbet vásárolnak, mint korábban.

Bajban a hazai kiskereskedelem: mi, magyarok egyre kevesebbet vásárolunkMTVA/Bizományosi: Róka László

Folytatta látványos lejtmenetét a hazai kiskereskedelmi forgalom – írja a portfolio.hu. Ezt arra alapozzák, hogy az üzemanyag-ársapka eltörlésével újabb lendületet vett a visszaesés: a márciusi csúcs után látványos lejtmenetet produkál az értékesítési volumen.

A KSH adatai szerint az éves alapon számolt 4,5%-os visszaeséshez mindhárom nagy árucsoport hozzájárult.

Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A kiskereskedelmi forgalom csökkenése természetesen a magas infláció, illetve annak vásárlóerő-apasztó hatásával függ össze.

Bár a háztartások a megtakarításaikból is próbálnak fogyasztást simítani, a lendületvesztés így is látványos. Először a durva drágulást produkáló élelmiszer szegmens forgalma kezdett el zsugorodni, majd a "nem élelmiszer" termékkör is csatlakozott a visszaeséshez, végül az üzemanyag-forgalom is húzni kezdte lefelé a mutatót. Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest jóval kevesebbet vásárolnak a családok (a már említett élelmiszeren kívül) bútort, műszaki cikket, gyógyszerféleségeket, és iparcikkeket.

Forrás: portfolio.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
És akkor hová teszik azt a rengeteg pénzt amit a béremelésként kaptak???
Elisszák,elfüstölik elszórakozzák!!?
csak érdeklődve kérdezem!!!??
csaj ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Vásárolnak,csak a határokhoz közeliek a szomszédos országokban. Ott ugyan nincs ársapka, de fele akkora az élelmiszer infláció, mint egyedüliként kis hazánkban!
simmering73
Több dolgot vásárolok külföldről (nem élelmiszer), mert még a szállítássi költséggel is olcsóbbra jön ki, mint itthon. Sőt sokszor ingyen szállítják.
ómió
Ilyen "derekasan felszankcionált" árak mellett másra számítottatok, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.