Egy friss kutatás világított rá arra, hogy a magyarok döntő többsége szerint a hatalmon lévők bármit megtehetnek.

Szomorú, de a magyarok döntő többsége úgy gondolja: a hatalmon lévők bármit megtehetnekMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Somogyi Zoltán szociológus, a Political Capital társalapítója a hvg.hu-n jelentkező sorozatának keretein belül végzett kutatást a magyar társadalmon belül. Egy 1000 fős, telefonos, országos reprezentatív mintát vizsgált, az adatfelvétel február 21. és 27. között zajlott. A kérdése pedig a következő volt:

Magyarországon a hatalom képviselői mindent megtehetnek? Avagy nem?

A legfontosabb eredmények:

1. A teljes népesség 58%-a egyetért azzal az állítással, hogy a hatalom képviselői Magyarországon bármit megtehetnek, míg az állítással egyet nem értők 24%-ot értek el. A fennmaradó 18% köztes válaszlehetőséget jelölt, vagy bizonytalan a kérdésben.

Azaz a kérdésben határozott állásponton levők 70 százaléka szerint a hatalomban levők azt csinálnak, amit akarnak, nem érheti őket semmilyen hátrány.

2. Szinte minden társadalmi csoportban határozott többségben van az állítással egyet nem értők csoportja, kivéve a Fidesz-szavazók esetében, ahol 21 százaléknyi egyetértővel szemben 49 százaléknyi egyet nem értő található. 

3. A Fidesz szavazói mintha mindenki mástól eltérő világban élnének ebben a kérdésben.

A jelenlegi parlamenti pártok támogatóit nézve a momentumosok 98 százaléka, a Párbeszédből 97 százalék, a DK és a Mi Hazánk szavazóinak 87–87 százaléka, az LMP-sek 83 százaléka, a Jobbik híveinek 74 százaléka, az MSZP-t támogatók 64 százaléka szerint a hatalomban levők azt csinálnak, amit akarnak. 

4. Hol ér valamennyire össze a Fidesz-szavazók többségének választ elutasítása valamilyen társadalmi csoporttal? Hol nem kapott abszolút többséget az a válasz, hogy a hatalomban levők mindent megtehetnek: az 50 évnél idősebbeknél, a legfeljebb 8 általános iskolai osztályt végzetteknél, a havi 150 000 forintnál kisebb jövedelmű háztartásoknál, a nyugdíjasoknál, az inaktív keresőknél és a biztosan nem szavazóknál. Azaz a főként az államból élő, vagy attól erősen függő csoportok esetében.

5. A 18 és 29 év közöttiek 75 százaléka egyetért, vagy nagyon egyetért azzal az állítással, hogy Magyarországon a hatalom képviselői mindent megtehetnek, szemben azzal a 16 százalékkal, akik nem értenek egyet. 

6. A megyei jogú városokban élő válaszadók értenek egyet a legnagyobb arányban az állítással. 

Forrás: hvg.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Nem hiszem, hogy a magyarok döntő többsége gondolja így, de hogy a hülyemagyar maffiahívek így gondolják, az biztos!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@nemkati: én már azt sem értem,hogy ez a kérdés mitöl lehet aktuális még mindíg a XXI.században magyarországon! ?
nemkati
@csak úgy...: Normál esetben ez nem kérdés. Csak amikor 0rbán uralkodik.
Egyébként pedig a Propeller címe megtévesztő, mert a kutatás pontos címe "Magyarországon a hatalom képviselői mindent megtehetnek? Avagy nem?"
Így a kérdés egyértelműbb, bár szerintem még így sem teljesen. De a válaszolók úgy válaszoltak, mintha a kérdés ez lett volna: A jelenlegi Magyarországon a hatalom képviselői mindent megtesznek-e, amit akarnak?
gina
Mi lett ebböl a büszke népböl?? egy buta beteg primitiv nép,,,, semmit nem érdemel csak egy cigányt a vezetöjének, olyan is ez az állam !!!
Terminátor
Nyugi!
Az első iccaka joga mögvan?
Most fogja előterjeszteni iccaka Smájl Zsolt, szokása szerint.
amortizáltok
ez sajnos NEM GONDOLAT ez a puszta mesztelen nagy magyar valóság, soroljam vagy csak párat az utobbi 1-2 hétről kamara kivégzése pedagogusok megfigyelése a saját számitógépeiken 5 hetes kiképzés és alezredes lehetsz, ujbudai egyház kitömése? a közvagyonból akkor pld a mol extraadó, utcai emberek verése ? közbiztonság ?? hát amit itt a biztonságról tisztességről emliteni lehet az nagyon negatív avagy nulla.3 repülővel Malorka - Egyiptom mire ez a rongyrázás Svéd - Finn hitegetés 7-8 hónap óta ?1 nap alatti törvények és az ellenzék hozzá sem szólhat ? oszlassátok már fel magatokat gyáva népség.kár a pénz rátok.
ómió
Bizony! A Böszme még "szemkilövethetett" is! Büntetlenül!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.