A BM arra, a kérdésre válaszolva, hogy a háziorvosok pontosan mikortól kapják az új számítás szerint a pénzüket, azt írták, hogy a dolgot „még tesztelik”. 

Senki nem árulja el a háziorvosoknak, mikortól kapják az új számítás szerinti fizetésüketMTI/Kovács Attila

Mint ismert, a kormány az egészségügyi törvény módosításakor megváltoztatta a háziorvosok és fogorvosok finanszírozási rendszerét is, január 1-i hatállyal. Az eddigi fix összeg helyett arra számíthatnak, hogy a finanszírozásnál nagyobb hangsúllyal veszik figyelembe az úgynevezett indikátorokat – emlékeztet a hvg.hu. Egyebek mellett azt nézik majd, a páciens elment-e a javasolt/felírt szűrővizsgálatra vagy kiváltotta-e a gyógyszerét.

Miután ezt nem tudják befolyásolni az orvosok, többen attól tartanak, hogy önhibájukon kívül csökken majd több százezer forinttal a bevételük, és így nem tudják miből fenntartani a praxist.

Láthatóan húsba vágó a lépés, azt viszont még mindig nem tudni, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok mikortól kapják e szerint a pénzüket. Tudomásunk szerint februárban simán le lehetett adni az új rendszerbe illő elszámolást, ám annak még semmilyen következménye nem volt. A lap több érintettel is beszélt: van, aki úgy hallotta, áprilistól már e szerint számláznak, másoknak viszont feltűnt egy korábbi államtitkári levélben az a kitétel, hogy „legkorábban áprilistól" él a változás.

A Belügyminisztérium pedig azt mondta:

a nemzetközi tapasztalatokat is alkalmazó indikátorrendszer jelenleg tesztidőszak alatt áll. Az indikátorok alapján tényleges kifizetésre egyelőre nem kerül sor. Az indikátorok hatékonyságának monitorozása folyamatos.

Forrás: hvg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
titkosítva 30 évre mint a kinai kölcsönök? :)
vacsi
"Egyebek mellett azt nézik majd, a páciens elment-e a javasolt/felírt szűrővizsgálatra vagy kiváltotta-e a gyógyszerét."
Idióták! Mi köze ennek az orvosi ellátáshoz?! Orvoshoz akkor megyek, ha beteg vagyok - szűrővizsgálatra meg soha!
csak úgy....
@vacsi: félsz,hogy kiszürnek valamit? mert nálad van mit...
Nessy
Így lehet majd "törvényesen" kevesebbet fizetni! Talán még el is menne a beteg, ha akkor mehetne, amikor van ideje, és van rendelés. De ez ma már nem létezik! Majd egyszer csak kap időpontot. Most ha az orvos áprilisban küldi a beteget a szűrő vizsgálatra, el is megy, de csak június elején van időpontja, akkor mi újság? kiváltaná a gyógyszert, de nincs helyettesítő, és visszamegy az orvoshoz, hogy keressen neki valami hasonlót legalább, akkor most mi van? Ennyi fogalmuk van a jelen helyzetről a minisztériumi elefántcsont toronyban!
kereső
a dolgot „még tesztelik”. ...mondhaták volna azt is, hogy CSAK!! Az is ilyen autentikus válasz lenne.
ómió
Pedig "eccerű"! Amikortól visszaléptek a bolsi kamarába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.