Matolcsy szerint a kormány hibás gazdaságpolitikája miatt növekedési és felzárkózási válságba jutott Magyarország.

Keményen kritizálta a kormányt a jegybank elnöke az MNB 2021-es üzleti jelentéséről szóló vitán szerdán. Matolcsy szerint

"reformsivatag" alakult ki, a kabinetnek még világos céljai sincsenek.

A 2021-es évben negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, "eleresztette az egyensúlyt", és utána jött 2022-ben a háború, a szankciók, a brüsszeli csatározások, de már előtte, 2021-ben elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB 2021-es üzleti jelentését ismertetve az Országgyűlés szerdai ülésén.

A jegybankelnök azt mondta, meg kell előzni, hogy 2030-ban utódaink feltegyék a kérdést, hogy miért nem sikerült, hol és hogyan tévesztettek utat. "Azt kell mondanunk, hogy 2021-ben tévesztettünk utat, és ezt sajnos folytattuk 2022-ben" – mondta Matolcsy György.

Hozzátette, még nem látható, hogy 2023-ban ezt az úttévesztést képesek-e módosítani. Elvileg igen, mert megtették korábban többször is, de még most nem látható – értékelt.

"Hazaárulás, felségsértés" – Össztűz zúdult Matolcsy Györgyre, miután nevesítette Orbánt a brutálisan rossz gazdasági helyzet kapcsán

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án. Fotó: MTI/Kovács Attila

Matolcsy beszéde után Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke elmondta, hogy a testület szerint a beszámoló megfelel a jogszabályi követelményeknek, hiszen számot ad a feladatokról, a monetáris politikáról és a felügyeleti tevékenységről. Annak tartamát úgy összegezte: a jegybank 2021-ben is eleget tett törvényi feladatainak, teljesítette céljait, programjai pedig hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság teljesítménye kiemelkedő legyen. Azt is mondta: a kormány 2020-ban jó döntéseket hozott a Covid utáni kilábalás érdekében, és a nemzeti össztermékhez képest a legerősebb újraindítási programot vezette be Európában, amelynek 2021-re már egyedülálló növekedés lett az eredménye. Eközben a jegybank kamatemelési ciklust indított, és a kormánnyal egyeztetve 11 ezer milliárd forintot bocsátott a gazdaság rendelkezésére két év alatt, ami a magyar gazdaság történetének legnagyobb támogatási programja volt.

Witzmann Mihály (Fidesz) is reagált a vitában a beszédre, illetve igazából a Jegybank beszámolójára, szerinte is minden rendben volt, sőt, jobb, mint bárhol máshol. A magyar gazdaság a járvány harmadik hulláma alatt is bővülni tudott, nőtt a GDP, csökken a költségvetési hiány. Az MNB is jól dolgozott, támogatja a zöldberuházásokat és még ismeretterjesztő munkát is végez...

Dávid Ferenc (DK) felidézte a jegybankelnök parlamenti bizottságban elmondott december 5-i, kormánykritikus beszédét. Azt mondta: bár 2021 közepén ütött be az infláció, már 2017-ben inflációs pályára állt a magyar gazdaság, hiszen már akkor is az uniós adat kétszerese volt a magyar áremelkedés. Vagyis bőven a háború előtt megkezdődött a folyamat – szögezte le.

Szólt arról, hogy Matolcsy György korábban hibásnak nevezte a 2021-es kormányzati politikát, amely Dávid Ferenc szerint egy évtizedes hátrányt okozott. Rámutatott: Matolcsy György tagja a költségvetési tanácsnak. Ha így szaladtak el a költségvetések az elmúlt években, miért írta alá azokat, holott vétójoga volt? – kérdezte.

Emlékeztetett: az elnök megismételte azt a dilemmáját, hogy az infláció beindulásakor a jegybank a fékre lépett, a kormány pedig a gázra. Milyen reménye lehet a magyaroknak, ha a két fél szögesen ellentétes gazdaságpolitikát képvisel? Kialakulhat-e egy szinkron a két intézmény között? – kérdezte. Kifogásolta, hogy a magyar társadalmat a folyamatokról nem tájékoztatták.

A kiskereskedelem forgalma volumenében 4,5 százalékkal csökkent egy év alatt – közölte. Az ársapkákról azt mondta: ha a jegybank elnöke szerint hibás intézmény az, miért nem jelezte ezt előre a kormánynak?

Jött Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka, aki megfegyelmezte a jegybankot, hogy tegye a dolgát és segítse a kormányt és a parlamentet a szankciós infláció visszaszorításában. Fontos, hogy év végére egy számjegyűre "vágják vissza" az inflációt – mondta.

Elismerte, hogy az eredményekhez amúgy az MNB is hozzájárult, például a válságkezelés elősegítése érdekében a jegybank az említett évben az eredménytartalékából 250 milliárd forint osztalékot fizetett be a központi költségvetésbe, és a jegybanki programok is növelték az államháztartás bevételeit.

A jegybank bevetette eszköztárát az infláció elleni küzdelemben, de az összetett, globális gazdasági válsághelyzetben nem sikerült győzelmet aratnia – értékelt.

A kormány viszont szerinte az élelmiszer-árstopokkal és a benzinárstoppal megvédte az embereket. 

Megjegyezte: az inflációt idén talán teljes mértékben nem tudják megszüntetni, mert okai nem Magyarországon vannak, s bár nem mindenben értenek egyet a jegybankkal, de közös a harc, egymásra vannak utalva az infláció elleni küzdelemben.

Vajda Zoltán, az MSZP vezérszónoka felidézte, hogy a jegybank elnöke már tavaly decemberben, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén "pusztítóan éles kritikát" fogalmazott meg, és már akkor kitért a hibás gazdaságpolitikára, arra, hogy elszállt a költségvetési hiány és jelezte, megbomlott a kormány és a jegybank közötti gazdasági összhang.

Most a "felségsértés" esete is megvalósult, nevesítette a miniszterelnököt beszámolójában

- mondta. 

Vajda Zoltán azt mondta, hónapok teltek el a gazdasági bizottság ülése óta, de a kormány nem fogadta meg a kritikát.

Ugyanakkor a képviselő megjegyezte, a jegybank elnöke önkritikát nem gyakorolt, hiszen a jegybank feladata az infláció elleni küzdelem is. Felmerül a kérdés, hogy látja a saját szerepét abban, hogy ma Európában messze a legmagasabb a magyar infláció. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az infláció egyelőre beragadt a rendkívül magas szinten

- jegyezte meg a politikus.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt:

nem feloldható kommunikációs konfliktus, hanem elvi ellentét áll fenn a jegybank és a kormány között, így pedig az infláció kezelhetetlen, a forint árfolyama "nem rendezhető".

A politikus szerint mihamarabb közös hangot kell találniuk a feleknek annak érdekében, hogy kiszámíthatóvá váljon a hazai gazdasági környezet.

Itt ellendrukkerségnek nincs helye, itt az ellendrukkerség hazaárulás

- jelentette ki a Jobbik vezérszónoka. "Amit Matolcsy György sikertörténetnek nevez, az szerintem ezer sebből vérzik" – mondta.

Hozzátette: 2014-ben az MNB a fékre, a kormány a gázra lépett; szerinte ennek a következménye napjaink "inflációs katasztrófája", amely már az ukrajnai háború kirobbanása előtt előrelátható volt.

A politikus hangsúlyozta, fenntartható pályára kellene állítani a gazdaságot, de itt szerinte erről szó sincsen. Felvetette, miközben a jegybankelnök károsnak nevezi az ársapkákat, a kereskedők ezerszer ennyi termék árával mindennemű következmény nélkül "teljesen szabadon babrálhatnak", más termékeken hozva vissza az ársapka okozta veszteségét.

A szónok kevesellte az "agyonkényeztetett multikkal" szemben a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásoknak gazdaságélénkítésre adott támogatások mértékét, holott ezek "a hátukon cipelik ezt a gazdaságot".

Kifogásolta, hogy az expozéban nem esett szó a forint árfolyamáról, ami "a legbrutálisabb különadó" a családok számára; szerinte "tudatosan engedték el hosszú éveken keresztül a forintot, és ez a kormánynak nagyon jól jött", hiszen stratégiai szövetségesei, az exportáló multicégek ezzel jól jártak.

Felidézte pártja javaslatát, hogy akár alaptörvényi szinten is szabják feladatul a forint és árfolyamának védelmét.

Apáti István (Mi Hazánk) szerint "az elmúlt 13 év átlagához képest szokatlan őszinteséggel" beszélt a jegybankelnök. Úgy fogalmazott "majdnem teljes körű, feltáró jellegű beismerő vallomást tett", de a felelősséget hárítva "a miniszterelnök egyik áldozataként akarja bemutatni saját magát".

Forrás: Blikk, 444, MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
faxa,megvan a bünös csak most megint más lesz a bünös! :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
faxa,megvan a bünös csak most megint más lesz a bünös! :)
nemkati
0rbán jobbkeze pofozza 0rbán bal orcáját.
namihami
""Te is fiam, Brutus?""
Egy újabb orgyilkos! Bár, tény, hogy maholnap itt van március idusa!
Néro2
Matolcsy szerint a kormány hibás gazdaságpolitikája miatt növekedési és felzárkózási válságba jutott Magyarország.
Meztelen a várbeli desznyó.
Mondjuk ezt eddig is tudta mindenki aki nem a desznyó seggéből lóg ki.
kuszaszem te meg kezdhetnél jó példát mutatni esetleg az a-lapítványaidba kisíbolt lóvé visszarakásával.
Meg családiasan autó lakás ...
Eladott Ország
"A kormány büszke a GDP-adatra, pedig a lakosság nagy árat fizet érte" Nem értem a problémát: a kormány nem azt mondta, hogy együttérez a dolgozó kisemberrel -itt: azok a hülyek, akik emberemlékezet óta 2/3-dal tapsolják vissza a ribancképűt -, hanem hogy büszke. Nincs olyan amire a kormány ne lenne büszke , ha az ország beledöglik is. ,,A választások előtti szavazatszerző osztogatás, illetve az év második felében a vállalkozások számára kínált támogatott állami hitelprogramok nagyban hozzájárulhattak, hogy az egész évet tekintve a gazdaság egész szép növekedést tudott felmutatni. Ezek azonban az inflációt fűtik, a kormány láthatóan beáldozta az infláció elleni küzdelmet a gazdasági növekedésért cserébe..." Milyen kár, hogy a fidesz-tábor ezt nem tudja értelmezni. Hiába mondom az asszonynak, hogy főzzön inkább GDP-vel ... beszélhetek én akármit.
uploads.disquscdn.com/images/578c3843c340a6a064d2acfd8b50ff36fcc69d038c0aa31a6fae7ec086b1fc27.png?w=800&h=613
Nem csak a kormány hibás döntése(i) vezetett ide, hanem a szavazók hibás döntése (2022. ápr. 3.-án) is "Naugye" birkák ! Ismét lesz 3,60-as kenyér... euróban
uploads.disquscdn.com/images/68f1be823bfff3178d75af10a96a73a427f7ee3cbf8b54bbbb9a3afd15741a8d.jpg?w=800&h=943
A hús ára sem változott... „elyróba”! Nem kell nekünk euró, mert az túl stabil lenne és nem tudnánk kanyarban előzni.
uploads.disquscdn.com/images/7b0980f61db39ba59938cf677b33473f2cd2799731070fcf2a9f7c6646ab952d.jpg?w=800&h=320
csak úgy....
@Philip Marlowe: "Gazdasági értelemben Matolcsynak biztos igaza van, de egy felelős kormánynak más szempontokat is figyelembe kell vennie...Társadalmi, szociális, egészségügyi,...stb...stb..." :) föleg a végén röhögtem .. TÀRSADALMI,SZOCIÀLIS,EGÈSZSÈGÜGYI...stb :) -ezt te komolyan is gondolod?
-talán ha focit mondtál volna, de azt a másik hármat = 0rbán magasról leszarja!
csak úgy....
@Maccska: bizony rossz hír ha egy ország rohamosan elhülyül! -persze te ezt sem érted! :)
gina
Hahaha nem birják az igazságot a maffiózók.. minden egyszer kiderül, zsiros alja reszkess, eljön a te veszted is, és a sajátjaid lesz a veszted AVE CESAR
csipetke
Na végre! Valaki megmondta a vezírnek,hogy ő a hunyó...Mégha ez a valaki Matolcsi is...Végülis ugyanaz az alom...
dr. prédikátor
AJAJ
HA MÁR A KUSZASZEM IS KOKIZIK A CIGÁNY LÓKUPECNEK!!!
jáger laszló
Pedig csak a sólyomszem kimondta az igazat!!
Nem hazudott ,mint O1G!! Ja az igazság fájni is tud!!:
Hát istenem
Ettől gyógyul a beteg gazdaság!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
Csak ekkora a f@szom, de egy országot szétb@sztam vele. Már a semmiből osztogatnak - pontosabban az "ismeretlen" költségvetési hiányból. Elértünk ahhoz a ponthoz, amikor a hazugság tárgyiasul, van tehát egy ismeretelen 2022-es költségvetés, annak az ismeretlen hiánya - miközben folytatódik a pénzszórás. A következmény: infláció. Ugyanis az infláció legfontosabb oka a költségvetés hiánya (teljesítéssel fedezetlen fizetőeszköz kibocsátása). Ilyen az, amikor ez a f@sz írja az irodájában a költségvetést. Legalább annyit ért hozzá, mint a focihoz. 2022. december. 27. 13:20 2022. december. 27. 13:22 VÁLLALKOZÁS 150 milliárdos keretből segíti a turisztikai szolgáltatókat a kormány. Valahogy csak meg kell állnia annak a „lyánynak” a lábunkon!
uploads.disquscdn.com/images/882e6a3ed30aafbf6e82907888c9a4891448c5681d64600c6486a2a5f68282f5.png?w=800&h=375
Nem bánnám,ha az utolsó vacsorájuk lenne. A baromarcú nem a falig megy el hanem nekimegy a falnak. Majd a nyuggerek kapnak még 2 emelést évközben mondjuk 3-4% körül alkalmanként. Na akkor majd látni fogjuk, hogy a 2023as infláció még az ideinél is rosszabb lesz. Euró zónában már csökken az infláció mértéke, mikor nálunk még azt se látni mikor fog tetőzni. Vagyis az éves "átlag" inflációt 21-22%-ra tervezik, amit mindig sikerült eddig a fidzsének túlteljesíteni, bármit is hazudnak. Ehhez képest van 15%-os nyögdíjemelés, és 10%-os (lebegtetett) ped. béremelés... Milyen szerencse, hogy a pohosgetzi havi 800 ezerrel több pénzből szűkölködhet. A települési önkormányzatoknak most már megengedték, hogy adót emeljenek. Hadd szidják őket a népek, ne a kormányt. Kíváncsi vagyok, hogy a nem adóemelések kormánya az idei adónövelések és új adók után jövőre milyen adókat fog brutálisan megnövelni. Abban viszont biztos vagyok, hogy durván szívni fogunk.
uploads.disquscdn.com/images/a78a9e0e7024c4af107c0bde5e5385f76e2e8f81815da78165187e17f8909e4c.jpg?w=800&h=559
drrotf
Ha valaki még nem vette volna észre Matolcsy állításait az élet igazolja. A közgazdasági szabályok Orbán intézkedéseinek ellenére is érvényesülnek, arra neki nincs hatása!
justhpeter
A fülkeforradalmárok holnap már vagy fűbe vagy egymásba fognak harapni. Matolcsynak a fű még nem jó, kénytelen Viktort harapdálni. De hiába, az ő hitelességét már elvitte a cica.
Nessy
@justhpeter: Pedig sajnos igaza van! A közgazdaság törvényeit nem érdeklik a pártállás, a vallás, a NER!
Aki Én
@Philip Marlowe: ,,Társadalmi, szociális, egészségügyi,...stb...stb..."
Igen, ezeket is szétbaszta a hazaáruló, tolvaj gazdád.
Nessy
Sajnos Orbán dilettantizmusa, önfejűsége teljesen padlóra fogja küldeni a gazdaságot, és az országot. Matolcsyt meg, ha sokat vitatja Orbán nagyszerűségét, leváltja és majd talál hozzá nem értő pártkatonát ennyi pénzért, aki nem kritizál, nem mond ellent!
jáger laszló
Matolcsynak nem elég,hogy felveheti a hiteleket.,még a költségvetésbe is beleszólna!!!???
Ő csak javítsa a forint árfolyamát!!
Hagyja a költségvetést és a hiány alakulását Varga úrra és Gorbán doktorra hiszen ez az ő reszortjuk
Nemdebár!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yoda69
Nem nagyon tolonganak a román trollok hogy megvédjék a Fuhreruket eltolcsi szavaitol :)
NagyMarha, csikari, szarrnagy, macsek, bolsi-omio hol vagytok?
Toller Béla
Nem csípem matolcsyt, de mégiscsak közgazdász. És orbán meg nem az ! Oszt mégis az van, amit ez a hatalomtechnikus fel tud fogni. Növekedés ...bele a nagy nihillbe, iszonyatos adósságképzés mellett, egy sor hazug premissza mellett. A legborzasztóbb, amikor a nép egyszerú fiainak magyarázza orbán a maguk marhaságait. Az a legrosszabb a fülnek !
nejlontacskó
Matolcsy 2022.12.05-én tartotta az évértékelőjét, ami nem vetett jó fényt a kormányra.
Kibaszott nagy lehet a baj, ha három hónap kellett ahhoz, hogy egyáltalán kitaláljanak valami, legalább látszólag ép kéz láb magyarázatot, amivel lehet hűteni a kedélyeket.
A baj csak az, hogy ez nem old meg semmit sem...
Havanagi
Szóval ott tartunk,hogy az igazság lett a hazaárulás.Gratulálok.
balos
@Havanagi: A gazság felütötte a letakart lapokat!A titkosításuk már az eget veri,a geci meg a putyin fenekét a nyelvével!Amit most hitelként felvesznek azt a századunk végéig sem tudják az utánunk jövő generációk vissza fizetni!
Nanya
@Néro2: Javasolnám matolcsinak új foglalkozás után nézni!
Pl. mesterlövész is lehetne ! Összefognának schmidt marissal és szitává lőnék a fél világot. Vadászatot is indíthatnának a vár környékén.
Nanya
Ne felejtsem ! orbán is kereshetne egy budipucoló állást,biztosan jobban értene hozzá mint a miniszar elnökséghez !
amortizáltok
orbánotok egyszemélyben osztja szórja a pénz és az állami vagyont láds az egyházak kitőmése a a közvagyonból a kuriákat éppen kik is nyulták le ők meg a rokonai,felujitásuk után. Akár a kőbányákat meg a koncessziókat akkor ? a településeket viszont ki kártalanitja?? Erre válasz nincsen ugye akkor az önkormányzatok megtagadhatják a milliárdos vagyon átruházást is. Van uniós bíróság , ha itthon nem lehet dűllöre jutni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.