Amíg Orbán rendeletekkel kormányoz, a jogállamisági törvények elfogadása csak a fideszes színjáték része – közölte az MSZP szombaton az MTI-vel.

"Amíg Orbán rendeletekkel kormányoz, a jogállamisági törvények elfogadása csak a fideszes színjáték része" – keményen beleállt az MSZP az Orbán-kormányba
Fotó: Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 6-án. MTI/Kovács Tamás

Három éve ki vagyunk szolgáltatva az Orbán-kormány kényének-kedvének

- tették hozzá.

Rámutattak, hogy napra pontosan három éve, 2020. március 11-én hirdették ki először a különleges jogrend szerinti veszélyhelyzetet a koronavírus-világjárvány miatt, most pedig háborús veszélyhelyzet van érvényben legalább még június 27-ig.

Látjuk, mire megy ki a játék. 2010 óta nemcsak a parlament, de számos intézmény és szerv szerepe is szimbolikussá vált

- fogalmaztak.

Hozzátették: egyre nő a veszélyhelyzeti kormányrendeletek száma, tavaly már a kormányrendeletek 42 százaléka, csaknem fele hivatkozott a veszélyhelyzetre.

Az MSZP szerint a helyzet több "extrém" jogalkotói megoldást is hozott, az egyik leglátványosabb a hatósági benzinár kivezetése volt, amikor a bejelentéshez képest 25 perc múlva már hatályba is lépett az új szabályozás, vagy ilyen a pedagógusok elbocsátási szabályainak módosítása, amelynek "semmi köze a háborúhoz".

Amíg Orbán rendeletekkel kormányoz, a jogállamisági törvények elfogadása csak a fideszes színjáték része! Elfogadhatnak bármilyen törvényt a korrupció visszaszorítása és a jogállam helyreállítása érdekében, jöhetnek új törvényi szabályok, akár a közérdekű adatokhoz való hozzáférés gyorsításáról, egyértelműen látszik, hogy nem gondolják komolyan

- hangsúlyozták.

Mint írták, amíg a kormánypártok által bevezetett különleges jogrend él, amíg rendelettel eltérhetnek a törvényektől, adókat és költségvetést alkothatnak, addig az Európai Bizottsággal történő megegyezési szándék is csak újabb fideszes színjáték.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Ahol törvényeket Orbán kormány rendelettel átírhatja, ott jogállamiságról kár szót ejteni, mert egy személyi döntése felülírhatja egy országgyűlés által hozott döntést!Az hogy Orbán a tövény szerint jár el, jogosítványa van egyszeményben törvényt felülíró rendeletet hozni, az nem jelent jogállamiságot, az diktatúrát jelent.Amikor Hitler 1933-ban átvette a hatalmat Németországban az első dolga volt a rendeliti kormányzás bevezetése, és akkor , ott is így kezdődött a diktatúra.Ma Európának még az Ukrajnához közelebbi részein sincs rendeleti kormányzás, csak nálunk Magyarországon érzékelte Orbán Viktor hogy erre szükség van, gondolom azért mert a diktatórikus módszereihez ez a az irányítási mód passzolt a legjobban, így most senki nem tudja akadályozni abban amit kitervelt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Holnapután meg ' nekiállnak gyurcsányozni..'..(mszp )
jáger laszló
Gorbán A vészhelyzetben való rendeleti kormányzás jó dolog.
Nem kell sokat cicózni!! Nem kell sokat fogalmazni,beterjeszteni. vitatkozni,szavazni...!!!???
Igaz,hogy a front 1000km-re van, .de mi vészhelyzetet hirdettünk és ezt a gorbáni demokrácia szerint ki is használjuk
Isten engem úgy segéljem!!!
Ezért hálás is vagyok magamnak!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Törölt Nick
@Nyírfa: Ez a kipofásodott ürge önerőből még soha nem jutott be a parlamentbe. Mindig listáról került be. Időnkén felszólal, bemegy az ATV-be nyilatkozgatni, oszt ennyi az összes "tehetsége".
Nyírfa
@Törölt Nick: 08.38

Mintha a dszsentrik Magyarországa lennénk. Kb. annyit is léptünk vissza.
ómió
Na, majd az efftársak meghazudják nekünk...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.