Végveszélybe került a színházi élet Magyarországon, miután 35 milliárd forintot vont el a kormány a költségvetés kulturális részéből – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa szombati online sajtótájékoztatóján.

DK: "Végveszélybe került a színházi élet Magyarországon"
Fotó: Bősz Anett főpolgármester-helyettes beszédet mond a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play díjainak átadásán a Városligeti Műjégpálya dísztermében tartott ünnepségen 2022. december 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a DK Facebook-oldalán közvetített tájékoztatójában azt mondta: az állami megszorításokkal "kivéreztetett" önkormányzatok egyre nehezebben tudják finanszírozni a színházakat.

Hozzátette: több évtizedes múlttal rendelkező társulatok zárhatnak be, miközben 116 milliárdos többletforrást kap a sportélet.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány megszorításai megfojtják a kulturális élet szereplőit

- fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a sportra háromszor annyi pénzt fordít a kormány, mint amennyiből meg lehetne menteni kulturális intézményeket.

Bősz Anett hangsúlyozta:

Budapest önkormányzata mindent megtesz a színházak megmentéséért, ezért jött létre a színházi mentőöv program, amely 150 millió forintot fordít a társulatok támogatására.

Közölte azt is, hogy a főváros helyzete ugyanakkor nem könnyű, hiszen a kormány úgy bünteti a várost, hogy az ott megtermelt 100 forintból 99-et elvon.

Forrás: MTI

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Elszomorító, sőt, kétségbeejtő látni a kultúra fuldoklását ebben a pallérozatlan, műveletlen sznobok által vezetett országban, miközben az Alekoszok, Győzikék és a többi celeb olyan silány produkciókban vesznek részt mint a Való Világ és társai, hatalmas összegekért. A nézőközönség is süllyed erre szintre, ilyesmikre hajlandó költeni, na de hogy a kormányzat!!!???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@csak úgy...: A nagy felfedezések kora előzte meg valóban...! de a jólét és a társadalmi változások hozták meg a lakosság igényét...!
csak úgy....
@verőce21: a rómeó és julcsira? :) ha neked ezt shakespeare mondta,akkor biztosan úgy is van! :)
verőce21
Magyarországon csak 1787-ben nyitotta meg kapuit az ország első kőszínháza, a budai Várszínház.

De az igazi változás a kultúra állami támogatásában csak a szocializmusban volt...
ómió
Miért, efftársak!? Csak nem úgy hazudjátok, hogy már ezt is ugyanúgy elvették, mint ti a 13. havit!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.