Indokolatlan és hibás döntés, hogy a magyar kormány megvonta a támogatást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) erdélyi Demokrácia-központjainak hálózatától – jelentette ki szombaton Kolozsváron Tőkés László, a szervezet elnöke.

Az Orbán-kormány megvonta a támogatást az erdélyi Demokrácia-központoktól – Magához Orbán Viktorhoz fordul Tőkés László
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a magyarországi országgyűlési választásról és az erdélyi levélszavazatok begyűjtéséről, valamint a romániai népszámlálásról tartott sajtótájékoztatón Kolozsváron 2022. április 6-án. MTI/Kiss Gábor

Az EMNT-elnök a szombati nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt erről, elmondva, hogy a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága "indoklás és hivatalos közlés nélkül, egyik napról a másikra" bontotta fel az EMNT-vel kötött együttműködési megállapodást.

Ezáltal felszámolta a szervezet által 2010 óta működtetett erdélyi Demokrácia-központok hálózatát. A számos erdélyi városban működő irodák munkatársai a magyar állampolgárság megszerzésében segítették az erdélyi magyarokat, a könnyített honosítási folyamat előkészítését, a dossziék összeállítását végezték.

Tőkés László elmondta: azért tartja indokolatlannak az irodák felszámolását, mivel az ott dolgozók jó munkát végeztek, amit az adatok is bizonyítanak.

Politikai hibának tartom, és emögött az RMDSZ háttérlobbija és aknamunkája keresendő. Sajnos meg tudták győzni az illetékeseket, hogy megvonják tőlünk a támogatást"

- forgalmazott a volt európai parlamenti képviselő a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre utalva, melynek Eurotrans Alapítványa ugyanezt a munkát végzi Erdélyben.

Tőkés László szerint az EMNT kész volt az együttműködésre az RMDSZ-szel, de a szövetség politikusai "sajnálatosan magyar-magyar ellentétet gerjesztettek".

Mi a plurális egységre törekedtünk és a nemzet ügyét szolgáltuk. Ennek két pillére van: a határok feletti nemzetegyesítés, amit a honosítás szolgált és az autonómiatörekvéseink

- mondta az EMNT-elnök.

A támogatás megvonásával ennek a politikának "az egyik pillére kidőlt" – mutatott rá. Hozzátette: az EMNT nem adja fel, új utakat keres, tovább kívánja szolgálni az autonómia és a határok fölötti nemzetegyesítés ügyét.

Tőkés László újságírói kérdésre elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult a Demokrácia-központok ügyében, kérve, hogy gondolja újra a döntést, indítsa újra az irodahálózatot.

Az EMNT február elején jelentette be, hogy forráshiány miatt márciustól beszünteti tevékenységét Demokrácia-központjainak hálózata. Mint akkor írták, a 13 év alatt 70 ezer erdélyi magyarnak segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében a könnyített honosítási eljárás révén.

A hálózat az elmúlt időszakban "takaréklángon" működött, az erről szóló döntést 2020 novemberében jelentették be anyagi gondokra és a járványhelyzetre hivatkozva. Február elején 23 irodájuk volt különböző erdélyi városban összesen 80 munkatárssal.

Forrás: MTI

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Az volt a hibás döntés, hogy egyáltalán adtak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Csak már későn. Előbb kellett volna, sőt adni se kellett és kellene soha!
Majd a választás előtt jön egy ""hazafi"", az ő módosítójával és 24 óra elteltével ismét megy a pénz!
csak úgy....
szegény lacinak ki fog lógni a tökös a gatyábu...,gonosz fidesz!
simmering73
Az volt a hibás döntés, hogy egyáltalán adtak.
csak úgy....
@simmering73: vajon még hányan és mi mindenre nem kapnak a külhoni szakadtak..
Péter2
Van itt elég ingyenélő , nem kelletek ide !
Maxipocak
Sivalkodj csak szarházi. Nincs több "harminc ezüst", most szarban vagytok talpnyaló hazaárulók.
Sámannus
Mennyé maj posványosra hajlongani ecsém. lehetőleg alfenékig, és nyújtott nyelvvel lessz lóvácska is hogy fosni fogtok tőle.
Nyírfa
Kéne a pénzünk? Hogy ki van akadva, megsértődik, felelősségre vonja a zorbánt, meg is fenyegeti, ki is tálal, ha nem nyitja meg a csapot...ilyenek ezek a bátor erdélyi legények, akikkel nemzetegyesítsen a gyevi bíró!
Annyi mindenesetre kiderült, hogy Orbánék megvettek 70 ezer romániai szavazót. Szép summa üthette a markukat.
Ja, és a halott szavazókról még nem is beszéltünk. Hogy égjen már rátok, fideszesek ez a sok mocsok!
csak úgy....
@Nyírfa: meg fogja kapni tökös a pénzt, túl sokat tud a fura dolgokról és laci csak pénzért kussol !
Nyírfa
@csak úgy...: Mert Laci derék, tisztességes férfiú. Mint a 133 bátor képviselőnk a Parlamentben.
colibri
Micsoda dolog ez a követelőzés? Próbálja már megérteni, hogy vége, kiesett a csecs a szájukból!. Kérdés, hogy valóban kiesett? (mert orbánnak hinni nem lehet. Pénz oda jut, ahová akarják.)
Sámannus
Ezek a szarfaszúak pampognak guruló dollárról aki a köztársaságot szüntették meg állami pénzeken. ilyen tyúktolvajok segítségével.
Nessy
Tényleg, ez nem más állam belügyeibe való beavatkozás? Ebben az esetben nem probléma a külföldi pénzügyi támogatás? Arról nem beszélve, hogy 100 év után egyre kevesebben vallják magukat magyarnak Romániába! Ennyi idő alatt már rég összekeveredtek házasság, rokonság révén.
jáger laszló
Úgy még sosem volt,hiogy ne legyen valahogy!!??
Itt is ki fog alakulni a +oldás!!!
nem kell pánikba esni
Ergo keressük a +oldást tisztelt hölgyeim és uraim!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Sámannus
Drága nmagyar testvéreimti kígyót öleltek a kebletekre. Nékem fáj legjobban a szívem, hogy csalódtatok abban akire szeveztatokGyurcsány nem akarja, hogy rá szavazzatok, hogy benne ne csalódhassatok. Ha júdást választottatok, lássátok be.ezt beszoptátok mint kisbaba az anyja kebelét. a külömbség az édes tej és a keserű epe számotokra kijózanító lehet.
Kellett a lóvácska házelnökúr umbuldáira, és egyéb huncutságokra, nektek a káni jutott ezért nyeljétek a getzit is.
Sámannus
Ne gondolja semki, hogy ezzel vége a dalnak! Az orvosok? Ellenség! A tanárok? Ellenség! Az erdélyi magyarok, Ellenség! Kárpátalja, Ellenség. A faszom tudja, ellenség! Má a dákóm is ellenség Bizony!
Kapanyél
Óvatosan Tőkéssel! Egy diktátor már bukott miatta!
Edebácsi
Laci, Laci! Hát még mondig nem jöttél rá, hogy Felcsút Géniusza, ha hatalmi érdeke úgy kívánja, Téged is nyugodt szívvel bedob a kukába?!
human
Magyar Hangos újságíró mesélte, hogy 2010 után Orbánék felvásárolták az erdélyi magyar sajtót, hogy ott is a propagandát terjeszthessék. Most viszont, hogy elfogyott a lóvé bezárták ezeket és így magyar sajtó nélkül hagyták a külhoni magyarokat.
Ha nem vették volna meg anno Orbánék ezeket, akkor még most is léteznének.
human
Tőkés! Közadakozásra nem is mersz gondolni? Mi van? Edélyi magyar egy fillért nem adna neked? Ismernek?
jáger laszló
Viki L engedte Lacit és a magyarjait!!
Ilyen1XŰ!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
A magyar kormányt, azért, meg ne kérdezzétek, ám, efftársak!
Alfa
@human: tőkés ugyan azt csinálná,mint a romániai forradalom idején kapott segélyekkel, támogatásokkal,kiválogatta...eladta saját zsebre..azaz...ellopná...!
Aki Én
@ómió: a magyar embereket kellene, kellett volna megkérdezni, te szellemi totálkár.
drrotf
Csak a demokrácia-központ szó miatt történhetett az egész, ez a szó nagyon zavarja a kormányunkat!
terlasz
Nevezzétek át magatokat Diktatúra-központnak, és dől a lé!
ómió
@Aki Én: Akiket a tetvesbolsi fajtád 2004. dec. 5-én kitagadott, azokat támogatjuk, bolsiék elmebetege! Eddig két vonalon is: EMNT és RMDSZ! Erről a fekafajtátokat megkérdezni felesleges!
Aki Én
@ómió: Ritkán van ilyen, de most Áderrel és a fidesszel értek egyet, de nagyon.

444.hu/2018/02/11/ader-a-fidesz-nem-tamogatja-hogy-olyanok-is-szavazhassanak-akik-nem-elnek-magyarorszagon-es-nem-adofizetoi-az-orszagnak

Hogy te minden szart úgy tolsz magadba, ahogy tálalják, az egy dolog, te agyhalott balfasz.
ómió
@Aki Én: Bolsiék idiótája! Te mindent zabálsz és kétpofára nyeled, amit a 444-féle bolsi kanászkürtök hazudoznak? Agysorvadással nem tehetsz mást?
Aki Én
@ómió: Még a fidesz videóit is gátlástalanul elhazudnád, te agyhalott bolsi csicska?
ómió
@Aki Én: Már nemcsak az agyhalott bolsi csicskaságodat kell másra hazudnod, bolsiék elmebetege, de még a 444 hazudozásait is "fidesz videónak"!? Egyre bővül az aljabolsi hazugságteretek!
Aki Én
@ómió: Nem ismered fel Bajszos efftársadat, te agyhalott?
Mi lesz a következő? A napot fogod eltagadni, te telebaszott balfasz?
ómió
@Aki Én: Már a felismerőképességed hiányát is a másikra kell hazudnod, bolsiék elmebetege!? Azt se tudod, kikkel harsogod együtt a "szent bolsi zsoltár" Internacionálétokat? És még mindig kapsz kimenőt az elmeosztályról?!
Aki Én
@ómió: ...egyre jobban habzik a pofád.
Kezded megérteni mi van a videón, te agyhalott csicska?
ómió
@Aki Én: A habzást, bolsiék elmebeteg fajgörénye, a mocsokbolsi pofád előtt látod, amint éppen a Böszmeánuszból prüszkölsz kifelé!
ómió
@Nanya: A bárcáskurva anyáddal foglalkozz!
Nanya
@ómió: osztá'n miért lett a zanyád bárcás,? amikó keféled előtte a zorvosi igazólását nízzed meg ,mer lehet hogy lejárt nekije. mennyé ,vidd a felségedet helyette. az meg azé nem jó,mer kurvának ugyan kurva,de csúf mint a radai rosseb .az ő kerestitő éhen dögölessz !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.