Az Intrum Justitia követeléskezelő cég 2022 októberében kereste meg írásban Balázs Bernadettet egy 2016-ban keletkezett, 497 ezer forintos telefontartozás miatt.

Ötvenezerért vitte volna a behajtó a magyar nő milliós autóját, de csúnyán bebukta

Bagóért vitték volna a milliós kocsit Intrumék. Forrás: Pixabay

Foglalási jegyzőkönyvvel is kedveskedtek, ami alapján Bernadett autóját is behúzták volna 50 ezer forint értékben. Az autó egy 1,2 millió forintot érő Peugeot 407 SW – írja a Blikk.

Alig vártam a másnap reggelt, hogy felhívhassam a céget, fogalmam sem volt, mi lehet ez. Soha nem volt semmiféle tartozásom, így amikor sikerült elérnem végre a behajtócéget, kértem, hogy nézzék meg, mi áll a majdnem félmilliós számla hátterében – mondta Bernadett.

Az Intrumnál Bernadett neve alatt négy eljárás volt folyamatban van, kettő már a végrehajtás szakában.

Csak arra tudtam gondolni, hogy valaki visszaélt az adataimmal, más magyarázat nem lehetett

- mondta Bernadett, aki laikusként kézbe vette az ügyet. Facebook-csoportokban kért segítséget, utánaolvasott és utánajárt a dolgoknak, közben pedig megérkezett a munkahelyére a hivatalos irat, aminek alapján elkezdték volna vonni a fizetéséből a tartozás részleteit. Szerencséje volt, hogy addigra karácsony lett, így a letiltás csak egy hónappal később indult. Bernadett ekkor pedig már ott állt a bírósági panasznapon és benyújtotta beadványát, amiben felvette a kesztyűt a behajtócéggel szemben.

Az elévülésre mentem rá, mert a kapott tanácsok és információk alapján ezt egyszerűbb volt egyedül végigcsinálni. Az első tárgyaláson meg sem jelent az Intrum képviselője, viszont sokatmondó volt, hogy addigra már azt jelezték, hogy hajlandóak mérsékelni a tartozás összegét és megelégedtek volna körülbelül 300 ezer forinttal.

Bernadett nem volt hajlandó alkudozni, a bíróság pedig neki adott igazat: kimondták, hogy a tartozást nem hajthatja be a cég, az ugyanis elévült. Kiderült, hogy 2016-ban inkasszó is került a számlájára, de annyira apró – 100-200 forintos – összegeket vontak le róla, hogy fel sem tűnt neki, később aztán ez is abbamaradt.

Mondhatjuk, hogy önmagam képeztem ki, de azért mertem egyedül belevágni, mert biztos voltam a sikerben

– mondta Bernadett, aki egyébként azóta sem érti, hogyan lehet, hogy milliós autója a behajtók szerint csak 50 ezer forintot ért volna.

Az Intrum Justitia nem válaszolt a Blikk kérdésére, hogy tisztában voltak-e azzal, hogy elévült követelést próbálnak behajtani. Arról sem mondtak semmit, hogy milyen alapon számoltak el 50 ezer forint értékűnek egy milliót érő autót.

Forrás: Blikk
Fotó: Pixabay

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Schadl Gyurika, Völner Palika, Varja Jucika...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szegfue
Szerintem egy autót v.h esetén azért értékelnek alul, mert ugye ezt csak a foglalási jzk. szerint "vitték" el, valójában a tulajnak kell elvinnie egy meghatározott helyre, ahol tárolják ezeket... vagyis, ha ezen az 1-szeri uton véletlenül totálkáros lesz, akkor már sajnos nem ér 1 milliót. A másik, hogy a lefoglalt tárgyakat (akár autó is lehet) árverésen értékesitik, ezért a végrehajtó a "kikiáltási" árral veszi foglalási jzk-be, de a végleges eladási ár lehet, hogy megközeliti az 1 milliót... ha esetleg kevés lenne a licitáló, akkor előfordulhat, hogy 100-200 eFt-tal viszik el.
Mi már 1x majdnem "ráfaragtunk"... egy közeli rokonom 2,5 milliós banki tartozása miatt árverezték volna az akkor kb. 10 milliós lakását. Addig mentünk, mig végül kiderült, hogy a bank 500 eFt-ért (!!!) adta el egy magánszemélynek a tartozást, igy az illető magánszemély árvereztette volna, mert akkor már az övé volt a tartozás és ha sikerül eladni az árverésen, akkor "nyert" volna 1 lakás árát. Tőlünk 5 milliót kért a tartozás megvásárlásáért, vagyis nyert volna 4,5 milliót. Ekkor megtámadtuk a v.h-t és birósági letétbe tettük a 2,5 milliós tartozást + a kamatait. A tárgyalás előtti napon már megelégedett volna 250 eFt-tal is, igy akkor már éreztük, hogy nyerésre állunk. Szóval ebben a trükkös ügyben benne volt legalább 1 banki ügyintéző, 1 cég és ez a magánszemély, aki nem mellesleg valahol a Zalában élt... mégis honnan tudhatott egy szentendrei lakos ki nem fizetett banki tartozásáról?!
Giovanni Alba
@szegfue:ma, 13:59
Ki van ez az egész találva rendesen. Már ott elakadt a szavam, hogy a bank egy ötmilliós adósságot "elad" egy valakinek félmillióért. Ekkor a bank leírja a veszteséget, azaz a négy és fél milliót, és zsebretesz félmilliót.
A kérdés az, hogy ha ez így megéri a banknak, akkor miért nem az adósnak ajánlotta fel ezt a kedvező lehetőséget?
A másik kérdés az, hogy aki megszerezte az adósságra a behajtási jogot, nem találta aránytalannak a tízszeres követelést?
Nem vagyok járatos (banki) pénzügyekben, de egyszerű állampolgárként ez nekem nagyon bűzlik, olyan fű alatti összejátszás szaga van.
Meglehet hogy törvényes, de semmiképpen nem tisztességes.
Kis színes a banki etikához. Jelzálogkölcsön felvételekor a földhivatali bejegyzést a bank intézi. A kölcsön visszafizetése után viszont az ügyfélnek kell kérnie engedélyt a banktól a jelzálogjog törléséhez. Tudok olyan személyi kölcsönről is, amikor a hitelösszeg kifizetésekor már levonták az első törlesztőrészletet.
m73
Fogadjunk hogy fideszes érdekeltségű cég ez is!
Horizont
Schadl Gyurika, Völner Palika, Varja Jucika...
szegfue
@Giovanni Alba: Nyilvánvalónak látszik, hogy ez egy banki dolgozónak a biznisze volt (olyan középvezető féle)... gyakorlatilag a "tőketartozást" megkapta az 500 eFt-tal, tehát nem volt igazából vesztesége, csak nem tudta a bank a kamattal növelni a nyereségét... bátran lezárhatta ezt a hitelügyletet. Ennek a banki ügyintézőnek volt kapcsolata egy ingatlanértékesitő céggel (ők intézték az emberek a lakáshitelét) és ennek a cégnek a közvetitésével adták el egy "jóembernek". Szinte természetes, hogy összejátszottak:( Feljelenthettük volna őket, de örültünk, hogy nem uszott el a lakás, hiszen közel 1 évig ezzel a bajjal keltünk és feküdtünk, igy ezzel nem foglalkoztunk. Sajnos igazad van... én sem érzem etikusnak, azokat, melyeket irtál, bár a hitelszerződésekben benne van és a hitelt felvevők alá is irták/irják, mert kell a pénz.
sgl
3* szálltak rám, visszafenyegettem őket, személyesen kerestek fel, mondtam ami összeget akarnak tőlem behajtani, - előző megbízási szerődéseim vége utáni eseményeket rám akarták varrni, - annak duplájára tartok igényt, ha nem takarodnak el.
eltakarodtak, hirtelen minden fenyegetés mexünt.
azt használják ki, 100 emberből 99 megijed, fizet, nem lő vissza.
sgl
@sgl: ja több millióról volt szó.
leghatarozottabban küldtem el a francba őket, a helyzetet felvázolva mondtam a dupla összeget amit én kérek,. ha óberkodnak tovább.
Maccska
Egy jogtalan parkolási bírság miatt szálltak rám sok évvel később.
Naponta baszogattak,aztán elhajtottam őket a faszba.
m73
@Maccska: nem ez volt kérdés, és?
balos
@Maccska: Miután leszoptad őket!
Toller Béla
Lehetne tán ezt is feljelentés formájában tovább lökni ! Végtére is, nem mehete ez így tovább ! Az a becsüs álljon elő és feleljen ! Az elévült tartozás fejében zsarolásra vetemedó irodát meg a legjobb, ha bezárják ! Hja, a macska ellen folyó végrehajtást abba ne hagyják !
human
Bepróbálkoztak. Nem jött be. De hány embert vernek így át? És teszik mindezt a legfelsőbb kormányzati vezetés védelme alatt.
percsi
Lányom megszűntette a telefon szerződését, a számot vitte magával, kifizette a fennálló pár ezer forintot, és átment másik szolgáltatóhoz.
Másfél év múlva jött a FMH, hogy tartozik, 7-8 havi számlát nem fizetett ki.
Kikérte a számlákat, mert ugye a szolgáltató nem küldött egyetlen egyszer sem számlát de még felszólítást sem, mert ha így lett volna, akkor az első számlánál intézkedett volna.
Havonta Internet és havi alapdíj volt elszámolva, hisz telefonálás nem történt.
Per lett belőle, amit megnyert, mert bizonyítani tudta a felmondást.
És mi lett volna, ha évek múlva követelődzik? A fogyasztó már nem emlékszik pontosan hogyan lett lezárva, nincsenek meg már a dokumentumok, esetleg már meghalt és az örököst keresik meg? Az örökös kifizeti, a szolgáltató pedig ezreket rak jogtalanul a zsebébe.
Minden esetben utána kell járni, ha hosszú ideig nem keresik fel az állítólagos adóst-ügyfelet, telefon tartozásnál 1 év után elévülésre lehet hivatkozni. Bár mostanság már ezen is variálnak, a jogszabályt szándékosan átértelmezik!

Másik! Anyukám 2006-ban halt meg. 2021-ben levélben megkeresett minket (húgomat és engem) egy követeléskezelő, hogy közel 200e Ft-t fizessünk, mert valamilyen tűzhelyet vett édesanyám 2006 előtt. Nem vett, régi gáztűzhelye volt!
Én nem válaszoltam, nem vagyok köteles pénzügyi dolgokról levelezgetni idegenekkel.
A húgom felhívta őket, rosszul tette, pedig mondtam neki, hogy dobja ki a levelet, ne foglalkozzon vele. Azóta rendszeresen zaklatják.
Mondtam, hogy ne beszélgessen velük, mondja meg, hogy zaklatásért feljelenti őket. Ha jogos lenne a követelés, akkor már rég, 5 év elévülési időn belül, hivatalos levélben, részletes tájékoztatással-számlamásolattal stb. jelentkeztek volna, vagy végrehajtással elindították volna a behajtást.

Ezek az elszaporodott "tisztességes hiénák" próbálkoznak, mert sokan fizetnek, cég küldte, akkor valós és jogos.
Ebben az országban nincs ki védje a magyar embereket a zsiványoktól!
Több millióan pereskednek,...
percsi
@percsi: Több millióan pereskednek, nincs igazságszolgáltatás, fogyasztóvédelem sincs, évente több 10 ezer család kerül jogtalanul az utcára :(
Yoda69
Gratulálok a hölgynek, hogy felvette a kesztyűt es sikerre vitte az ügyet.
Most lathatjuk, hogy működik az orbani behajtó rendszer. Sadl es volner csak a jeghegy csucsa, a maffia rendszer tovabbra is uzemel. Sot sadl a bortonbol is kepes iranyitani.
ómió
"Behajtóéknál" az ilyen mindenkor "gyakori fogás" volt!
Lepényleső
Ez a behajtó cég az öreg Maf fiaé lehet,- aki itt bárkivel,bármit,bármikor megtehet?
Nanya
@ómió: te már csak tudod te idióta !
fizess baszd meg anyádat ne pofáz,ne panaszkodj!
téged kellene " behajtani " a krokodilok közé,te másrahazudós takonyfolyás!
a krokik rühellik a volt bolsikat !
Én is !
ómió
@Nanya: Mid fáj, szarkupac!? Az elsorvadt agyad hűlt helye? Ha meg annyit nem értesz, mint a kijáró disznó, igényelj magadnak donor kutyaagyat, hogy legalább a magadéit, a tetvesbolsikat képes legyél felismerni és ne kelljen a bolsi fekáliafajtádat másokra hazudni!
sokanvagyunk
Beadványában sajnos nem kérte a bíróság állásfoglalását abban hogy mondja ki, ez a cég maffiamódszerekkel dolgozik.
Nanya
@ómió: mocsoládesz munkásőr,komcsi bérenc!
pofázatodat beragasszad . ..szomanyádat !
Emmersson71
@percsi: Jó évtizede vettem egy netbook-ot a Vodafone-nál. Vettem hozzá csak netezéshez SIM kártyát. Egyszer jött egy üzenet a kártyára (sms engedélyezve a szolgáltatóval kapcsolattartáshoz), hogy tartozom X összeggel és a hátralékomat fizessem be. Hogy kinek tartozom, mennyivel, az nem derült ki, viszont a keresztnevemen szólítottak meg. Válaszoltam, hogy nem tartozom, ezt a számot pedig nem adtam meg semmilyen szolgáltatónak, mégis, honnan tudják! Addig-addig, hogy egyre pimaszabb értesítések jöttek úgy másfél héten keresztül 2-3 naponta és én sem finomkodtam..elküldtem végül a sunyi picsába emberünket.
Talán valami 6. érzékkel radarozta a fickó, hogy "talán tényleg nem az vagyok, akit keres" és hátrébb lépett vagy hármat és finoman tapogatózni kezdett. Én is visszavettem picit és végre kitaláltuk, mi történhetett. Ő ugyanis a pécsi vízművektől keresett - én fővárosi vagyok, talán egyszer jártam Pécsett életemben - egy egészen más vezetéknevű férfit, de laza volt és csak keresztnevet írt. Puff, beletrafált én is arra a névre hallgatok :) Sűrű bocsánatkérések közepette köszönt el.

Ezután persze csak baszta a csőrömet, hogy a francba tudták a számomat egy olyan szolgáltatónál, akikkel sosem volt dolgom. Hívtam a Vodafone-t, hogy kiderítsem, mi történhetett. Azt mondta az ügyintéző penna, hogy "nem adhat ki személyes adatokat". Mondom neki, hogy cseszd meg, az én kártyámról beszélünk! Erre közli, hogy arra a számra nem én vagyok regisztrálva. Kérdem, hogy esetleg nem XY - akinek a nevét a vízművek embere említette -, mert lehet, hogy valami nagyon mellément a rendszerükben. Ő meg: "ne erőszakoskodjon, úgysem adhatok más kártyájáról tájékoztatást!". Ó..nagyszerű, mondtam, akkor viszont ne is küldjék a net-számlát a nevemre, mert baszok kifizetni! Telefon le.

Két nap múlva hívnak, Vodafone. Igazoljam magam, hogy én vagyok én. Kiröhögtem, majd letettem. Azonnal visszahív, hogy ne szórakozzak stb.. mondom, nekem nincsen dolgom a Vodafone-nal, ne zaklasson! Ne mondjam,...
Emmersson71
@Emmersson71: folyt.: Ne mondjam,..SIM kártyájukat használom netezéshez. De az nem az én nevemen van - majd tájékoztattam, milyen beszélgetésem volt a kolléganőjével. Hogy ő azt tudja, azért keres. Na, akkor már két idiótával beszéltem a cégnél - mondtam. közöltem, hogy inentől kizárólag levélben keressenek, mert nem veszem fel a telefont! Aztán pár nap múlva levél jött. Sajnálkoztak, és tudatták, félreértés történt. A régebben visszaadott SIM kártyákat törölték, de kiadták kapu nyitókhoz, sorompókhoz és netezésre - ahol telefonhívásra nem kell számítani. Majd még egy levél érkezett, megint elnézést kértek, küldtek egy steril SIM-et és jóváírtak egy havi netet :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.