Feloszlatja a Petőfi Kulturális Ügynökség egyik kuratóriumát az Erdélyből  áttelepült Demeter Szilárd, miután az támogatta a Meseország mindenkié észt nyelvű fordítását.

Cenzúrázná kultúránk exportját a Fidesz Romániából importált komisszárja

D. Szilárd befeszült a Meseország miatt, most dr. Szájer Alaptörvényére hivatkozik. Forrás: Hír TV

Van egy határa annak, amire közpénzt áldozhatunk, ezt is többször leszögeztem: és ez az Alaptörvény értékhorizontja

- jelentette ki Demeter, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a Mandineren megjelent írásában az eddig kábé tízszer módosított, Szájer József-féle fideszes főműre hivatkozva.

A fideszes – saját bevallása szerint is orbánista – kultúrfighter azután értekezett a propagandalapban, hogy a március 6-a és 9-e között megrendezett bolognai gyermekkönyv vásáron a Meseország mindenkié című kötet is feltűnt a Demeter Szilárd vezette Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) standján. A főigazgató erről „meglepődéssel értesült” – írja a Népszava.

A Ceausescu-diktatúrájában szocializálódott Demeternek az is fáj, hogy a PKÜ-n belüli fordítástámogatási kuratórium 2021-ben támogatásban részesítette a kötet észt nyelvre történő fordítását.

Demeter eddig olyan kuratóriumokat kért fel a döntéshozatalra, amelyek „meg tudják védeni a konszenzuális döntéseiket”.

Ezen döntéseket ő eddig látatlanban aláírta. Most viszont szerinte a PKÜ szakmai bizottsága – a Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, Műfordítók Egyesülete, Magyar PEN Club, Petőfi Kulturális Ügynökség képviselőivel – hibázott a támogatás odaítélésénél. Demeter ezért a fordítástámogatási kuratóriumot jelen formájában megszünteti, és újragondolja az irodalmi export kérdését is – jelezte.

A Petőfi Kulturális Ügynökség a nemzetközi könyvvásárokon a magyar kiadók számára csupán lehetőséget biztosít a bemutatkozásra és tárgyalások lefolytatására. Eddig minden kiadó maga döntötte el, hogy milyen könyveket tesz ki az ablakba. Ezt követően előzetesen bekérik a kiadványok listáját „alkotmányossági vizsgálatra” – bármit is jelentsen ez.

„A magam részéről a továbbiakban sem szeretnék cenzúrát – de gyakorló apaként gyermekeink védelmét mindennél fontosabbnak tartom” – hőbörgött még egy sort Demeter Szilárd.

Forrás: Népszava, Mandiner
Fotó: Hír TV

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Elvégre Petőfi évforduló van
Szilárd így emlékezik + erről!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Clavigo
koszos román janicsár...,,egy szarfaszú,,otthonában megélni képtelen,betelepült kullancs...De rühellem ezeket a szutykokat..!!
balos
@Clavigo: Ne má!Igazi elkötelezett labanc a "kirekesztett" fajtából!Annyi van már ide hozva,hogy megtelne velük a karmelitta!
ómió
Ja, hogy az aberrációt "visszanyesné"!? És ez efftársilag már "cenzura"!?
ómió
@m73: Inkább a bárcáskurva anyádat emlegesd, szarkupac! Azt, aki téged anno a latrinába pottyantott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.